Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται σήμερα στη 1 το μεσημέρι. Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ζητούν την απόσυρση τόσο της υπουργικής απόφασης για τη ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων όσο και του πολυνομοσχεδίου που φέρνει αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Το υπουργείο ήδη ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην αφαίρεση διατάξεων που αφορούν την επαγγελματική εκπαίδευση, τα πρότυπα και τα πειραματικά σχολεία, αλλά και τα δημοτικά, σύμφωνα με όσα ανέφερε η υπουργός, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα». Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό του υπουργείου, θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή στα τέλη του Μαΐου.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, δεν θα γίνονται εισαγωγικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των πρότυπων σχολείων από το γυμνάσιο στο λύκειο, αλλά μόνο από το δημοτικό στο γυμνάσιο. Επίσης, θα αφαιρεθεί η ρύθμιση που όριζε ότι τα πανεπιστημιακά πειραματικά σχολεία θα μετατρέπονταν σε πρότυπα. Αντίθετα, θα διατηρήσουν τον χαρακτήρα τους και θα δέχονται υποψηφίους με κλήρωση. Ακόμη, θα αφαιρεθεί η διάταξη που καθόριζε ότι ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις του δημοτικού από 22 θα ανέλθει στους 24 (και μαζί με την προσαύξηση του 10% σε 26). Στο νομοσχέδιο δεν θα συμπεριληφθούν ούτε οι αλλαγές που είχαν ανακοινωθεί σχετικά με τα Επαγγελματικά Λύκεια και το ηλικιακό όριο των 17 ετών κατ’ ανώτερο.
ΔΟΕ και ΟΛΜΕ
ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ επικρίνουν την κυβέρνηση και μέρος των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων ότι «κλείνουν τ’ αυτιά» στη φωνή των εκπαιδευτικών που διαδήλωσαν την περασμένη εβδομάδα και ότι ανοίγουν τις κάμερες αναμετάδοσης των μαθημάτων αγνοώντας τους νόμους περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και τις παιδαγωγικές αρχές.
Ειδικότερα, καταγγέλλουν ότι «η κυβέρνηση, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες του δημόσιου σχολείου, τα αιτήματα και τις προτάσεις των εκπαιδευτικών κατέθεσε με εντελώς αντιδημοκρατικό τρόπο, χωρίς διάλογο και εν μέσω πανδημίας πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, αποφάσισε το άνοιγμα όλων των σχολείων χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών, ψήφισε αιφνιδιαστικά εκπρόθεσμη τροπολογία για την ζωντανή μετάδοση του μαθήματος, θέτοντας σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα ανηλίκων μαθητών και εκπαιδευτικών καθώς και τις αρχές που διέπουν την ίδια την παιδαγωγική διαδικασία.
Οι ομοσπονδίες ζητούν να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα σχολεία, να στηριχθεί το δημόσιο σχολείο και να αυξηθεί η χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό και «να μπει φραγμός στις πιέσεις των σχολαρχών που εξαναγκάζουν τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς να κάνουν μάθημα με κάμερες στην τάξη».
Σημειώνεται ότι η ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ ζήτησαν χθες με κατεπείγον αίτημα από το υπουργείο Παιδείας πλήρη ενημέρωση για την Εκτίμηση Αντικτύπου σχετικά με την Προστασία Δεδομένων για το ενδεχόμενο σοβαρών και συστηματικών παραβιάσεων, εκ μέρους του, της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα.
Όπως αναφέρει η ΟΙΕΛΕ, απαιτείται η «δημοσίευση της ίδιας της Εκτίμησης Αντικτύπου, που αποτελεί κρίσιμο τμήμα της συμμόρφωσης των σχολείων με τον Κανονισμό Λειτουργίας (GDPR) και η πραγματοποίηση της οποίας απαιτεί, σύμφωνα με εκτίμηση ειδικών, εργασία πολλών ανθρώπων για σημαντικό χρονικό διάστημα, πόσο μάλλον για το χώρο της εκπαίδευσης όπου πρέπει να εκτιμηθεί πιθανή διαρροή δεδομένων για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους».
Ταυτόχρονα, η Ομοσπονδία ρωτά το υπουργείο εάν, μεταξύ άλλων όπως προβλέπεται στο νομοθετικό πλαίσιο, ζητήθηκε και ποια ήταν η γνώμη του Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων του Υπουργείου Παιδείας, αν ζητήθηκε η γνώμη άλλων σχετικών εμπειρογνωμόνων, αν πραγματοποιήθηκε διαβούλευση με την Αρχή Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ή όχι και για ποιο λόγο δεν πραγματοποιήθηκε διαβούλευση με τους συλλογικούς φορείς των εκπαιδευτικών.
Η ΔΟΕ τονίζει πως «παρά το γεγονός, ότι η συγκεκριμένη εκτίμηση αντικτύπου αφορά άμεσα τα μέλη μας, μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει αντίγραφο της ούτε έχουμε κληθεί σε διαβούλευση επί των θεμάτων, που αφορούν στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των μελών μας, όπως είχατε υποχρέωση, δεδομένου μάλιστα του αυξημένου κινδύνου, που γεννάται από την Υπουργική Απόφαση για τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα εκπαιδευτικών και μαθητών»
»Με βάση τα παραπάνω, σας καλούμε άμεσα όπως μας χορηγήσετε επίσημο αντίγραφο της από 15.05.2020 εκτίμησης αντικτύπου, επί της οποίας στηρίχθηκε η εκδοθείσα Υπουργική Απόφαση, προκειμένου να είμαστε σε θέση να την μελετήσουμε και να ασκήσουμε συνακόλουθα όλα τα νόμιμα δικαιώματα των μελών μας ενώπιον των αρμοδίων οργάνων, δικαίωμα, το οποίο εξάλλου προβλέπεται και στην Υπουργική Απόφαση την οποία έχετε εκδώσει».