Τη διαφωνία του όσον αφορά τη χρήση του όρου «προορισμός υψηλού κινδύνου» του υπουργείου Τουρισμού, αναφορικά με το σχέδιο διαχωρισμού της νησιωτικής χώρας σε ζώνες, εξέφρασε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στον Alpha, ωστόσο παραδέχτηκε ότι υπό αυτές τις συνθήκες ο τουρισμός αποτελεί ρίσκο για την πορεία της πανδημίας.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του δημάρχου Σύμης, που εξέφρασε την έντονη δυσφορία του που το νησί συμπεριελήφθη στη ζώνη «υψηλού κινδύνου», ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε: «Ίσως η έκφραση «κινδύνου» να μην είναι καλή. Υγειονομική ετοιμότητα θα έλεγα. Κατά πόσο δηλαδή μπορεί ένα νησί να αντιμετωπίσει μια κατάσταση».
Όπως είπε, «τα κρούσματα του κοροναϊού δεν αντιμετωπίζονται ως κοινά κρούσματα και πρέπει να μεταφέρονται με άλλη διαδικασία, συγκεκριμένη», και επισήμανε ότι «η κυβέρνηση έχει σχέδιο ανάπτυξης μοριακών τεστ σε διάφορα νησιά».
Ερωτηθείς αν προκαλεί φόβο στους επιδημιολόγους η έλευση τουριστών, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι «υπάρχει ένα ρίσκο. Η επιδημία στην Ευρώπη βρίσκεται σε ύφεση. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ στις πτήσεις επαναπατρισμού ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων έχει πέσει στο 1 στα 1000 άτομα».
«Είναι λιγάκι κινούμενη άμμος. Ο Τουρισμός είναι αστάθμητος παράγοντας. Αν έρθει το 1/3 του πληθυσμού μας, είναι μεγάλος ο αριθμός», υπογράμμισε ο καθηγητής.