«Η απόφαση (για πρόωρες εκλογές) θα είναι του Πρωθυπουργού και ή θα συνιστά έναν ακραίο τακτικισμό ή μια ομολογία αδυναμίας να διαχειριστεί την κρίση».
Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.
Αναλυτικά η συνέντευξη στον δημοσιογράφο Δημήτρη Μανιάτη:
Στον απόηχο του Ζαππείου και του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι 2», μανιφέστο λαϊκισμού και βερμπαλισμού ή ρεαλιστικό σχέδιο;
Όταν ένα κόμμα καταθέτει μια πρόταση συγκεκριμένη, κοστολογημένη και παράλληλα παρουσιάζει τις πηγές χρηματοδότησής της, αποδεικνύοντας πως δεν πρόκειται για μια «άσκηση επί χάρτου» ή επί αφηρημένων ιδεών, τότε το τελευταίο για το οποίο μπορεί να κατηγορηθεί είναι για βερμπαλισμό και λαϊκισμό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε, πράγματι, ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, που αφορά το αμέσως επόμενο διάστημα μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, εάν αυτό που είναι σήμερα αναγκαίο, για να περιορίσουμε το βάθος και το εύρος της ύφεσης, δεν το υιοθετήσουμε τώρα, μπορεί να είναι πολύ αργά αν το κάνουμε μετά από κάποιους μήνες. Εδώ ακριβώς βρίσκεται και η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη δική μας πρόταση και σε εκείνη της κυβέρνησης, που συνειδητά επιλέγει τη μικρότερη δυνατή παρέμβαση.
Το σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση, δεν είναι ένας αναγκαίος οδικός χάρτης ανάταξης;
Είναι πρόταση που αρνείται μια δυναμική παρέμβαση στην παρούσα φάση, διότι έχει υιοθετήσει την καταστροφική άποψη πως μιας και δεν μπορούμε να αποφύγουμε την ύφεση, να την αξιοποιήσουμε ως μια ευκαιρία αναδιάρθρωσης της αγοράς για να την ξεσκαρτάρουμε από τους πιο «αδύναμους κρίκους» της. Άρα, με βάση τη λογική της κυβέρνησης, κρατάμε «καύσιμα» για αργότερα και πιο συγκεκριμένα για όσους η ύφεση δεν τους πετάξει έξω από την οικονομική δραστηριότητα, δηλαδή τελικώς τους πιο λίγους. Στην πράξη αυτό σημαίνει περισσότερα λουκέτα, μεγαλύτερη ύφεση και μεγαλύτερη ανεργία.
Τι άλλαξε και η αρχική συναίνεση κατά την πανδημική κρίση μεταβλήθηκε σε σκληρό ροκ προς τον κ. Μητσοτάκη;
Η συναίνεση είναι κάτι που χτίζεται πάνω σε ένα συγκεκριμένο έδαφος, δεν έχει να κάνει με καλούς τρόπους ή με κάποια δυστροπία. Πώς μπορούμε να συναινέσουμε σε ένα βαθιά αντικοινωνικό σχέδιο που θα στείλει κόσμο στην ανεργία και θα σκορπίσει φτώχεια; Καθώς, δε, θα προχωράει η κρίση και η ίδια η ζωή θα θέτει συνολικότερα ζητήματα, η αντιπαράθεση θα αναδείξει ακόμα μεγαλύτερες διαφορές, βαθιά στρατηγικού και προγραμματικού χαρακτήρα. Και τότε η συναίνεση θα είναι ένα «σύντομο ανέκδοτο». Δεν πέρασαν ούτε λίγες ημέρες από την άρση των περιοριστικών μέτρων και ο πρωθυπουργός ξέχασε τον ρόλο του ΕΣΥ και άρχισε να μιλάει για ΣΔΙΤ στον τομέα της Υγείας. Πρόκειται για αμετανόητα νεοφιλελεύθερους. Στα θέματα της πανδημίας δείξαμε την απαιτούμενη υπευθυνότητα που επέβαλαν οι συνθήκες, αρνούμενοι να υιοθετήσουμε λαϊκίστικες λογικές, όπως έκανε η ΝΔ σε άλλες περιπτώσεις όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Η υπευθυνότητα είναι κάτι που πρέπει να χαρακτηρίζει μια πολιτική δύναμη ανεξαρτήτως συναίνεσης.
Τι εκτιμάτε για πρόωρες εκλογές; Η εικόνα του κόμματός σας κάθε άλλο δείχνει πως είστε ετοιμοπόλεμοι, ενώ και το συνέδριο είναι στον αέρα…
Η απόφαση θα είναι του Πρωθυπουργού και ή θα συνιστά έναν ακραίο τακτικισμό ή μια ομολογία αδυναμίας να διαχειριστεί την κρίση. Μια κρίση που τελικά επιδεινώνεται από την ίδια την πολιτική της κυβέρνησης. Εμείς φροντίζουμε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Όσον αφορά το συνέδριο, η διεξαγωγή του θα προσδιοριστεί μόλις μας το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες. Εξάλλου η προσπάθεια της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ δεν αρχίζει και τελειώνει με το συνέδριο, είναι κάτι που αφορά πρώτα απ’ όλα τη σχέση του με την κοινωνία, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται από το πρόγραμμα και τις προτάσεις του.
Η προσπάθεια και μέσω του «Μένουμε Όρθιοι» είναι να ξαναμιλήσετε στα μεσαία στρώματα, να διαμορφώσετε νέες κοινωνικές συμμαχίες. Αυτό ως στρατηγική δεν δυναμιτίζεται από ακραίες φωνές;
Τόσο η οικονομική διάρθρωση όσο και η κοινωνική διαστρωμάτωση της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και τα συμπεράσματα που βγάλαμε ως κοινωνία από την περίοδο των Μνημονίων, οδηγούν στο συμπέρασμα πως πράγματι υπάρχουν κοινά συμφέροντα ανάμεσα στον κόσμο της μισθωτής εργασίας, στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και στους ελευθεροεπαγγελματίες. Είναι οι όροι μιας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας, που εκ των πραγμάτων μπορεί να εκφράσει πιο αυθεντικά ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Θα βλέπατε μια προγραμματική σύγκλιση με το Κίνημα Αλλαγής; Θα στεκόσασταν αυτοκριτικά σε παλαιότερες ρητορικές σας, όπως το έθεσε ο κ. Ρέππας προσφάτως;
Μετά από μια μεγάλη χρονική περίοδο, αναδύονται δυνατότητες για την αναζήτηση μιας στέρεης προγραμματικής σύγκλισης ανάμεσα στην Αριστερά και το Κίνημα Αλλαγής, όπως και ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Αριστερά και τη Σοσιαλδημοκρατία, αντίστοιχα. Θα μπορούσε να είχε γίνει παλαιότερα; Δεν νομίζω. Άλλες εποχές, άλλες συνθήκες, άλλες οι διαχωριστικές γραμμές εντός της κοινωνίας. Δεν νομίζω, επίσης, πως είναι θέμα ρητορικής αλλά, κυρίως, προϋποθέσεων. Πιστεύω πως πρέπει να το επιχειρήσουμε με όρους ισοτιμίας και σεβασμού της αυτονομίας της κάθε πλευράς.
Προσφάτως μπήκατε στο στόχαστρο προσωπικά από φίλια Μέσα. Τι απαντάτε και μήπως η συνύπαρξη πολλών φωνών θα αποβεί μοιραία για τη συνεκτικότητα και το μέλλον του κόμματος;
Ο πλουραλισμός των απόψεων μέσα σε ένα κόμμα όταν δεν υπερβαίνει το κοινό στρατηγικό πλαίσιο δεν βλάπτει, αντιθέτως βοηθάει. Η ίδια η σύνθεση των απόψεων δημιουργεί όρους μιας νέας ενότητας και δυναμικής σε έναν χώρο που λειτουργεί δημοκρατικά, όπως ο δικός μας. Τώρα, όσον αφορά τα κατά καιρούς δημοσιεύματα διαφόρων Μέσων, αυτή είναι μια υπόθεση που έχει κουράσει πρώτα απ’ όλα τον δικό μας κόσμο.