Μέχρι πρότινος η λέξη “απολύσεις” ήταν ταμπού για την κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε περίπου συνδέσει μία τέτοια (απίθανη) εξέλιξη με τη δική του αποχώρηση από την κυβέρνηση, η δε υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη δήλωνε έτοιμη να ντυθεί …Μαντώ Μαυρογένους. Χθες, ωστόσο, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μίλησε για πρώτη φορά για απολύσεις σε οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου. «Δεν μπορούμε πια να προχωρήσουμε χωρίς να σκεφτόμαστε και το γεγονός ότι, όταν … κλείνουν, συρρικνώνονται, συγχωνεύονται δημόσιοι οργανισμοί, μπορεί να υπάρξουν και απολύσεις», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο συνέδριο του «Economist» και αναλύοντας το κυβερνητικό σχέδιο μείωσης του κράτους. Βέβαια έκανε αναφορά σε «ύστατο μέτρο».
«Είναι προφανές ότι δεν είναι οι απολύσεις ο στόχος μας. Αλλά είναι εξίσου προφανές ότι η λογική των αυτόματων μετατάξεων, όταν κλείνει ένας οργανισμός, ή όταν συρρικνώνεται, ή όταν συγχωνεύεται, δεν μπορεί πια να αποδώσει», είπε ο υπουργός, χωρίς, φυσικά, να ερωτηθεί από κάποιον γιατί απέτυχε η πολιτική των μετατάξεων που ο ίδιος μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση ενθέρμως υποστήριξαν και ανέλαβαν να εφαρμόσουν;…
Οι πληροφορίες, πάντως, εδώ και καιρό -και τότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λοιδωρούσε όσους δημοσιογράφους το έγραφαν και το έλεγαν- αναφέρουν πως η τρόϊκα έχει απαιτήσει να γίνουν 100-200.000 απολύσεις στο Δημόσιο, ώστε να μειωθεί η κρατική δαπάνη. Αυτό σε συνδυασμό με το ενιαίο μισθολόγιο εκτιμάται πως θα αποφέρει σημαντικά έσοδα. Κατά τα άλλα η κυβέρνηση εφαρμόζει κατά γράμμα (!) τις παροτρύνσεις Τόμσεν και τις δεσμεύσεις Παπακωνσταντίνου ότι “η πολιτική των περικοπών μισθών και συντάξεων είναι ατελέσφορη και πρέπει να σταματήσει”…
Την ίδια ώρα από το βήμα της Βουλής ο κ. Γιάννης Ραγκούσης, μίλησε για «τον ορατό κίνδυνο των απολύσεων» αποκλείοντάς τες, όμως, «τη δεδομένη στιγμή».
Το βέβαιο είναι πως η κυβέρνηση μετά και τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας θα περιλάβει στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο ένα αναλυτικό σχέδιο για μικρότερο κράτος. Σύμφωνα με αυτό, τα επόμενα τέσσερα χρόνια ο συνολικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθεί κατά 150.000 άτομα ή κατά 20%. Αυτή η μείωση, όπως εξήγησε ο κ. Παπακωνσταντίνου, θα προκύψει:
Από το να μην προσλαμβάνει κανείς παρά ελάχιστο προσωπικό για τις αποχωρήσεις που έχει. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κανόνας μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα μετατραπεί σε μία πρόσληψη για κάθε δέκα συνταξιοδοτήσεις.
Από τη μείωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Οσες συμβάσεις λήγουν δεν θα ανανεώνονται και από τις προγραμματισμένες για φέτος 50.000 προσλήψεις συμβασιούχων θα γίνουν μόνον οι μισές.