“Απελευθερωμένη” μοιάζει η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά μετά την συμφωνία των αρχηγών για τις απολύσεις/αναγκαστικές αποχωρήσεις στο Δημόσιο και τώρα, ο Γιάννης Στουρνάρας ελπίζει ότι θα πάρει το τελικό “ΟΚ” από την τρόϊκα για να προχωρήσουν τα απαραίτητα βήματα μέχρι την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Βεβαίως, είναι προφανές πως “έσπασε” το ταμπού των απολύσεων στον δημόσιο τομέα, καθώς μέσω της αξιολόγησης (από ποιόν και πως θα γίνει ουδείς διευκρινίζει), αφού κάμφθηκαν ακόμα και οι πολιτικές και ιδεολογικές ενστάσεις της ΔΗΜΑΡ. Όπως έγινε γνωστό, τέσσερις είναι οι βασικές πηγές από τις οποίες θα προέλθουν οι 14.000 «αναγκαστικές αποχωρήσεις» – οι 4.000 μέχρι το τέλος του 2013 και οι υπόλοιπες 10.000 στο τέλος του 2014 – από το ευρύτερο και στενό δημόσιο τομέα.
Οπως αναφέρουν επίσημες πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο www.opinion24.gr η συμφωνία που επιτεύχθηκε, ήρθε «μετά από μακρές, κοπιώδεις και σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Τρόικα: μία συμφωνία που διασφαλίζει τις ποιοτικές και διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η δημόσια διοίκηση».Παράλληλα, όπως τονίζεται, «οι αποχωρήσεις δεν είναι αυθαίρετες ούτε αθρόες, πραγματοποιούνται μετά από αξιολογήσεις οργανισμών, υπηρεσιών και αποτίμηση προσόντων».
ΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΟΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΜΕΓΑΛΗ “ΣΦΑΓΗ
Οσον αφορά τις αναγκαστικές αποχωρήσεις, αυτές θα προκύψουν από τέσσερις «πηγές», που είναι:
‘Οπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του iefimerida.gr, από τους οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα καταργηθούν διότι δεν είναι βιώσιμες και δεν εξυπηρετούν ανάγκες επιτακτικές. Η κατάργησή τους θα αποφασιστεί μετά από αξιολόγηση σκοπιμότητας της ύπαρξής τους. Οι υπάλληλοί ιδιωτικού δικαίου που υπηρετούν εκεί θα έχουν όλη την κοινωνική προστασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία και θα τους παρασχεθεί πρόσθετη προστασία ως αντιστάθμισμα της αποχώρησής τους.
Από οργανισμούς του δημοσίου που θα συγχωνευθούν, έπειτα από αξιολόγηση των δομών τους. Οι υπάλληλοι που αντιστοιχούν σε πλεονάζουσες θέσεις θα αξιολογηθούν, αφού αποτιμηθούν τα προσόντα τους και είτε θα μετακινηθούν είτε θα αποχωρήσουν οικειοθελώς με αντιπαροχή κινήτρων.
Από πειθαρχικά υπόλογους υπαλλήλους που θα κριθούν«απολυτέοι» από τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια.
Ενα μέρος θα προέλθει ακόμη από υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, μετά από αξιολόγηση δομών, διαπίστωση θέσεων που πλεονάζουν, αποτίμηση προσόντων και εφόσον επιλέξουν να αποχωρήσουν αντί να μετακινηθούν, με κίνητρα οικειοθελούς αποχώρησης (εξαγορά πλασματικών χρόνων).
«Αποφεύχθηκαν οι οριζόντες απολύσεις»
Η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στέκεται με έμφαση στο ότι αποφεύχθηκαν «οι αυθαίρετες και οριζόντιες απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, καθώς αυτές δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό». Προσθέτουν δε ότι «δεν θα ήταν πράξη δικαιοσύνης αλλά καταστροφή για την κοινωνία που μετράει ήδη ενάμιση εκατομμύριο ανέργους και για τη διοίκηση που δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει στοιχειωδώς, αφού το προσωπικό της είναι ούτως ή άλλως επικίνδυνα μειωμένο».
Επίσης, για τη «μία πρόσληψη για κάθε μία αναγκαστική αποχώρηση», επισημαίνεται ότι «επιτυγχάνεται έτσι άμεσα η ποιοτική ανανέωση του δημοσίου με χιλιάδες νέους άξιους υπαλλήλους που είναι διοριστέοι ήδη και περιμένουν χρόνια τώρα στην ουρά».
Ακόμη, σημειώνεται από το υπουργείο ότι «οι πειθαρχικές διαδικασίες επιταχύνονται. Με νομοθετική παρέμβαση δίνεται στους υπαλλήλους που πρωτοβάθμια κρίνονται απολυτέοι η δυνατότητα άμεσης προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Θα εκδικάζονται γρηγορότερα οι σοβαρότερες περιπτώσεις και ο ίδιος ο υπάλληλος θα κρίνεται ταχυτέρα ώστε να επιστρέψει ή όχι στην υπηρεσία του».
ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ Η ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ άλλων ΜΜΕ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ, για το θέμα της κινητικότητας, που αφορά 25.000 υπαλλήλους και που αποσυνδέεται από τις αναγκαστικές αποχωρήσεις, τονίζεται ότι «έχει αποκλειστικό σκοπό την ορθολογική ανακατανομή του προσωπικού στο δημόσιο, την άμεση κάλυψη επιτακτικών αναγκών και την αξιοποίηση των υπαλλήλων».
Τέλος, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κάνει γνωστό ότι από την αξιολόγηση των δομών στα υπουργεία, που έχει περατωθεί, και θα ολοκληρωθεί τους προσεχείς μήνες με τα περιγράμματα θέσεων και την ανακατανομή προσωπικού στις ριζικά αναδιαρθρωμένες διευθύνσεις, οι πλεονάζουσες θέσεις είναι περιορισμένες και δεν υπερβαίνουν συνολικά το 5%.
Πηγή: www.opinion24.gr