Την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας προκάλεσε το μήνυμα από τις ΗΠΑ να σεβαστεί την ιστορία της Αγίας Σοφίας. Ενώ για τη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για την ΑΟΖ δήλωσε: “Μας κάνει ευτυχείς!”
«Δεν είναι διεθνές θέμα. Είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας μας», απάντησε το πρωί ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στο κανάλι NTV. Χαρακτήρισε, μάλιστα, παράξενη την εμπλοκή των ΗΠΑ όπου όπως είπε κυριαρχεί ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και η εχθρότητα προς τους Μουσουλμάνους.
Από τα βέλη του Τούρκου ΥΠΕΞ δεν ξέφυγε και η Ελλάδα για την οποία είπε ότι «δεν μπορεί να μας κάνει μαθήματα για τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων».
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στο θέμα της συμφωνίας Ελλάδος-Ιταλίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν ανησυχεί «γιατί αφορά το Ιόνιο». Υποστήριξε, μάλιστα, ότι «η συμφωνία αυτή αποδεικνύει τα επιχειρήματα της Τουρκίας για τέτοια θέματα».
«Από τη συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας έχει νόημα να δούμε την πραγματικότητα. Για χρόνια η Ελλάδα υπερασπίζεται την άποψη ότι και οι νησίδες της έχουν υφαλοκρηπίδα. Υποστηρίζουμε εντελώς το αντίθετο. Όταν υπογράψαμε αυτήν τη συμφωνία με τη Λιβύη, το τηρήσαμε αυτό στα δυτικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας. Είπαμε ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα, σεβόμαστε τα χωρικά ύδατα. Η Ελλάδα το αποδέχθηκε όταν υπέγραψε συμφωνία με την Ιταλία. Αυτή η συμφωνία αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Η υφαλοκρηπίδα ξεκινά από την ηπειρωτική χώρα. Αποδέχτηκαν όσα είπαμε για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, στην συμφωνία με την Ιταλία. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας; Η υφαλοκρηπίδα είναι επαρκής για τον υποθαλάσσιο πλούτο. Ο θαλάσσιος πλούτος περιλαμβάνεται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Αυτή η συμφωνία αφορά κυρίως την αλιεία. Όποτε χρειάζεται μπορεί να επιδεικνύει μια τέτοια ευελιξία. Λέμε στην Ελλάδα ότι, αντί να συνομιλεί με τρίτους, ας έρθει να συνεργαστεί μαζί μας. Αυτή η συμφωνία ήταν μια πολύ επωφελής συμφωνία όσον αφορά το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία μας με τη Λιβύη συνάδει με το διεθνές δίκαιο.
Δεύτερον, η Ελλάδα δεν έδωσε στα νησιά πλήρη επήρεια εδώ. Ούτε εμείς δώσαμε πλήρη επήρεια στα νησιά της Ελλάδας, λάβαμε υπόψη μόνο τα χωρικά ύδατα των 6 μιλίων. Η συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία μας κάνει ευτυχείς. Παίρνουν αποφάσεις και υπογράφουν συμφωνίες, αλλά όλοι αποδέχονται ότι αυτές δεν είναι υλοιποιήσιμες. Η Ελλάδα είναι ανάγκη να συνεργαστεί μαζί μας» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος κάλεσε επίσης την Αίγυπτο να συνεργαστεί με την Τουρκία.
«Το πλέον λογικό για την Αίγυπτο είναι να συνεργαστεί με την Τουρκία. Είμαστε εναντίον του πραξικοπήματος, αλλά όχι εναντίον του αιγυπτιακού λαού. Ο μουσουλμανικός κόσμος και η Μέση Ανατολή χρειάζεται μια σταθερή και ισχυρή Αίγυπτο».
Όσον αφορά στη στάση της Αιγύπτου στη Λιβύη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι «η κατάπαυση του πυρός που πρότεινε το Κάιρο σύμφωνα με μας είναι νεκρή. Κατάπαυση του πυρός συμφωνείται μεταξύ δυο αντιμαχόμενων πλευρών. Ήταν παρών ο Σαράζ εκεί; Όχι δεν ήταν. Αποδέχτηκε ο Χαφτάρ κατάπαυση του πυρός όταν ήταν παρών ο Σαράζ; Όχι Πήγαμε στη Μόσχα με τον Σαράζ και την ακολουθία του. Ο Σαράζ υπέγραψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Είδαμε το πραγματικό πρόσωπο του Χαφτάρ στη Μόσχα. Ο Χαφτάρ απέρριψε τη συμφωνία στο Βερολίνο, ενώ αυτή είχε γίνει αποδεκτή από τον ΟΗΕ. Ας περάσουμε στα ΗΑΕ. Και εσείς ήσασταν παρόντες στο Βερολίνο. Γιατί δεν τον βάλατε να υπογράψει εκεί την κατάπαυση τους πυρός; Ο Χαφτάρ εξαρτάται για τα πάντα από ΗΑΕ. Αν δεν τον υποστηρίξουν θα εξαφανιστεί».
O Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ακόμη: «Η συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία δεν αφορά το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Στη συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία όμως η Ελλάδα σε τρια νησιά στην Κεφαλλονιά , στους Στροφάδες και στους Οθωνους δεν έδωσε πλήρη επήρεια στα νησιά αυτά. Ο Κοτζιάς γι αυτό κατηγόρησε τη συμφωνία αυτή. Αυτό είναι θετικό για εμάς και μας δίνει δίκαιο για τη συμφωνία μας με τη Λιβύη. Εμείς με τη Λιβύη ενδέχεται να υπογράψουμε συμφωνία και να κάνουμε βήματα έτσι ώστε να κάνουμε έρευνες και γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα τους.»
Πηγή: sigmalive.com