«Ναυάγησε» τελικά η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και του Ρώσου υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού στην Τουρκία για συναντήσεις με τους ομολόγους της (Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσία Ακάρ).
Σύμφωνα με λακωνική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που επικαλείται η ιστοσελίδα Daily Sabah την Κυριακή υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των κ. Τσαβούσογλου και κ. Λαβρόφ και αποφασίστηκε να γίνει η συνάντηση σε «μεταγενέστερη ημερομηνία».
Οι συνομιλίες θα επικεντρώνονταν στο λιβυκό ζήτημα, αλλά και άλλα περιφερειακά θέματα όπως το συριακό. Αξίζει να σημειωθεί πως στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται ο λόγος της αναβολής της συνάντησης.
Πάντως, ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναγνώριζε ξεκάθαρα το δικαίωμα των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
Ο μοναδικός φάρος για μας εδώ είναι το Διεθνές Δίκαιο. Η αιγιαλίτιδα ζώνη, η υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ των νησιών, η απαγόρευση της απειλής ή χρήσης βίας είναι αυτονόητα πράγματα. Όποιος ενδιαφέρεται για το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο, αρκεί να διαβάσει τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας 1982, π.χ. άρθρο 121 για τα νησιά» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρέσβης και χαρακτηρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας τον ακρογωνιαίο λίθο του καθεστώτος των θαλασσών.
Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση της Μόσχας για τα μνημόνια Άγκυρας-κυβέρνησης Σάρατζ, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στη χώρα μας επισημαίνει πως η Ρωσία γνωρίζει πολύ καλά τη θέση της Ελλάδας για τα μνημόνια και είναι σε στενή επικοινωνία με την Αθήνα για το εν λόγω θέμα, ακόμα και σε επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών. «Η Ρωσία εγκαίρως κάλεσε τα μέρη των μνημονίων να επιδείξουν πολιτική σύνεση και να αποφύγουν βήματα που μπορούν να οξύνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση στη Λιβύη και τη Μεσόγειο. Δώσαμε προσοχή στην αντίδραση και τις εκτιμήσεις της Ελλάδος, της Κύπρου, καθώς και της Αιγύπτου ότι το μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δεν συνάδει με τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας και καταπατεί τα δικά τους συμφέροντα» σημείωσε ο Αντρέι Μάσλοβ.