Νέο κύκλο αντιπαράθεσης πυροδότησαν όσα είπε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος για την εισαγγελέα εφετών Ελένη Ράικου.
Μήνες προτού προσέλθει για παροχή εξηγήσεων στην προανακριτική επιτροπή, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είχε προδιαθέσει για τα όσα θα έλεγε για την εισαγγελικό λειτουργό Ελένη Ράικου. «Ρασπούτιν τέλος. Μπαίνουμε στην εποχή της Μεσσαλίνας», έχει δηλώσει κατ΄επανάληψη για την πρώην συνάδελφό του, συγκρίνοντας την αντεισαγγελέα Εφετών, προκάτοχο της Ελένης Τουλουπάκη στην Εισαγγελία Διαφθοράς, με την πανέμορφη αλλά αδίστακτη σύζυγο του αυτοκράτορα Κλαύδιου.
Σήμερα, δεύτερη ημέρα της κατάθεσης του ενώπιον της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, ο κ. Παπαγγελόπουλος επέλεξε να μπει στην ουσία της υπόθεσης που ερευνά η επιτροπή, αρχής γενομένης από την εισαγγελέα εφετών Ελένη Ράικου. Δεν είναι τυχαία η επιλογή του κ. Παπαγγελόπουλου να κάνει την αρχή των εξηγήσεων του, από το «κεφάλαιο» Ελένη Ράικου. Η Νέα Δημοκρατία, εξ αρχής, είχε σπεύσει να χαρακτηρίσει την κ. Ράικου «πρώτο πυλώνα επαρκών ενδείξεων ότι τελέστηκαν συγκεκριμένα αδικήματα», από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης. Πολύ περισσότερο που για πρώτη φορά, από το στόμα της κ. Ράικου ακούστηκε η λέξη «σκευωρία», «Ρασπούτιν» και η καταγγελία για «κατάλυση του κράτους δικαίου και εν τέλει κατάλυση δημοκρατίας» στην υπόθεση που ερευνά η Βουλή. Η Ελένη Ράικου στην επιτροπή της Βουλής έχει χαρακτηρίσει «συμβόλαιο θανάτου της» τα δημοσιεύματα που την στοχοποιούσαν για απόκρυψη στοιχείων σε δικογραφίες για τους Γιάννο Παπαντωνίου και Θωμά Λιακουνάκο και τους πειθαρχικούς ελέγχους που ακολούθησαν. Ένα «συμβόλαιο θανάτου και ηθικής της εξόντωσης» που συντάχθηκε, όπως έχει καταγγείλει, επειδή αρνήθηκε να υποκύψει στις πιέσεις του πρώην αναπληρωτή Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου να ενοχοποιήσει πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση Novartis.
Σήμερα όμως ήταν η σειρά του κ. Παπαγγελόπουλου να δώσει απαντήσεις σε όσα του καταλογίζει η Ελένη Ράικου. Έτσι, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος παρουσίασε την Ελένη Ράικου ως εκτελεστικό βραχίονα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και τις καταθέσεις της αντεισαγγελέως Εφετών σε βάρος του, ως καταθέσεις που τον ενοχοποιούν σε αντάλλαγμα της εύνοιας που έχει επιδείξει ο κ. Σαμαράς σε εκείνη.
«Ο Αντώνης Σαμαράς είχε πάντοτε ευνοήσει την κ. Ράικου, με παρεμβάσεις του στη Δικαιοσύνη. Σε αντάλλαγμα αυτής της εύνοιας, η Ράικου κατέθεσε σε βάρος μου. Είναι το μακρύ χέρι του κ. Σαμαρά», δήλωσε στην προανακριτική επιτροπή ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σύμφωνα με πηγή του ΣΥΡΙΖΑ η οποία αποδίδει στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο την εξής αποστροφή της κατάθεσής του: «Όλη η ΝΔ είχε γνώση της σχέσης Ράικου-Σαμαρά. Είναι η κ. Ράικου, που τόλμησε να ισχυριστεί ότι της ασκούσα τρομοκρατία, εκείνη που μου είχε ζητήσει να την φέρω σε επαφή με τον Σαμαρά για να βοηθήσει τα παιδιά της να πάρουν υποτροφία σπουδών στην Αμερική. Αρνήθηκα να της κάνω οποιοδήποτε ρουσφέτι, παρότι γίνεται βδέλλα όταν κάτι θέλει. Όμως την έφερα σε επαφή με τον κ. Σαμαρά και έγιναν κολλητοί. Ο Σαμαράς την έκανε Εισαγγελέα Διαφθοράς και τα παιδιά της πήραν υποτροφία στην Αμερική. Δεν ξέρω αν αυτό έγινε τελικά με την βοήθεια του. Ρωτήστε τους».
Ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει άλλωστε κατ΄επανάληψη ζητήσει κατ΄αντιπαράσταση με τον Αντώνη Σαμαρά με την επισήμανση ότι δεν είναι δυνατό να μην καλείται να εξεταστεί στην προδικασία ο μηνυτής του. Και έχει ζητήσει και κατ΄αντιπαράσταση εξέταση και για την υπόθεση Μιωνή και για την υπόθεση της σκευωρίας, καθώς όπως έχει δηλώσει, του έχει αποδοθεί ο μισός ποινικός κώδικας.
«Ο “Ρασπούτιν” υπάρχει μόνο στις διεστραμμένες φαντασιώσεις της κυρίας Ράικου. Το επαναλαμβάνω: Αποδείχθηκε από τη διαδικασία ενώπιον σας ότι ο “Ρασπούτιν” υπάρχει μόνο στις διεστραμμένες φαντασιώσεις της κυρίας Ράικου», δήλωσε ο κ. Παπαγγελόπουλος.
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε ψευδή τον ισχυρισμό της Ελένης Ράικου πως έμεινε έκπληκτη από την επίσκεψη της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου στο γραφείο της τον Φεβρουάριο του 2017 και την ερώτηση της δημοσιογράφου αν είχε στοιχεία για την ανάμιξη πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis. «Η Ελένη Ράικου από το Δεκέμβριο του 2016 είχε στοιχεία για την ανάμιξη πολιτικού προσώπου», είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ο οποίος χαρακτήρισε ψευδή και τον ισχυρισμό της κ. Ράικου ότι εκείνος (σ.σ. ο Παπαγγελόπουλος), σε τηλεφώνημά του την πίεσε να στείλει στη Βουλή δικογραφία για πολιτικά πρόσωπα. «Η κ. Ράικου κατέθεσε στην επιτροπή σας πως εγώ την πήρα στο τηλέφωνο και την ρώτησα αν υπάρχει ανάμιξη πολιτικών προσώπων. Σε εσάς κατέθεσε ότι τότε μου είχε απαντήσει αρνητικά. Πώς λοιπόν επανήλθα με νέο τηλεφώνημά μου και την πίεσα να ασκήσει διώξεις; Αφού μου το είχε αποκλείσει», είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
Ως προς τα ειδικότερα σημεία των καταθέσεων και των αναφορών της Ελένης Ράικου σε βάρος του, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος επισήμανε πως:
– Η κ. Ράικου έδωσε την πρώτη της κατάθεση, στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που χειριζόταν την έρευνα για το αν υπήρξαν παρατυπίες στη διενέργεια της προκαταρκτικής ποινικής έρευνας για την υπόθεση Νοvartis Λάμπρο Σοφουλάκη τον Σεπτέμβριο του 2019. Στην κατάθεση εκείνη δεν είπε τίποτα για τον “Ρασπούτιν” που κινούσε τα νήματα στο χώρο της δικαιοσύνης. Λίγη ώρα αφότου είχε αποχωρήσει από το γραφείο του κ. Σοφουλάκη, επέστρεψε και «στο ξεκάρφωτο, χωρίς να έχει προηγηθεί ερώτηση, έθεσε το θέμα της αντιδικίας του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή και της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου». «Πώς η κ. Ράικου είχε γνώση της αστικής αντιδικίας Μιωνή-Παπαδάκου; Πώς μπορούσε να γνωρίζει την αντιδικία ενός επιχειρηματία, που δεν ζει στην Ελλάδα αλλά στο εξωτερικό, με μια δημοσιογράφο; Με ποιον μιλάει; Μιλάει με τον επιχειρηματία; Μιλάει με τους προστάτες του επιχειρηματία; Πώς ήξερε εκ προοιμίου για μια υπόθεση στην οποία δεν είχε πρόσβαση; Πώς ήξερε αν τα δημοσιεύματα της κ. Παπαδάκου ήταν “ψευδή”; Είχε βγει απόφαση; Αυτό είναι ένας ακόμη λόγος που η προανακριτική επιτροπή πρέπει να καλέσει ως μάρτυρα την Γιάννα Πααδάκου», είπε, σύμφωνα με πηγή του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπαγγελόπουλος που πρόσθεσε ότι με τον τρόπο αυτό, η Ελένη Ράικου «έβαλε στο κάρδο τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή και δημιούργησε τις συνθήκες για να προσέλθει στην προανακριτική ο κ. Μιωνής.
Ελένη Ράικου: “Άθλιες αναφορές του Ρασπούτιν”
Τα όσα είδαν το φως δημοσιότητας σήμερα για τα λεχθέντα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ιδίως για τα δύο της παιδιά, στην προανακριτική επιτροπή, προκάλεσαν την αντίδραση της αντεισαγγελέως Ελένης Ράικου. «Ήταν και είναι αδιανόητο για μένα να εμπλέκονται σε οποιαδήποτε υποθέσεις, οικογένειες και παιδιά. Όμως, μετά τις άθλιες αναφορές του Ρασπούτιν στα παιδιά μου και στις σπουδές τους και προς αποκατάσταση της τρωθείσας τιμής τους, αναγκάζομαι να δηλώσω ότι είμαι υπερήφανη που σπούδασαν και σπουδάζουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αποκλειστικά με έσοδα δικά μου και του συζύγου μου, υποτροφία και από δική τους εργασία. Είμαι όμως υποχρεωμένη να ρωτήσω τον Ρασπούτιν και να απαντήσει αυτός δημοσίως:
Πρώτον, πώς διορίστηκε η κόρη του ως υπάλληλος στη Βουλή των Ελλήνων και πόσο συνήθης είναι ένας τέτοιος διορισμός;
Δεύτερον, πώς ο δικηγόρος γιος του, επί υπουργίας του προσλήφθηκε σε μεγάλη συστημική τράπεζα και στη συνέχεια στα ΕΛΠΕ, με ιδιαίτερα παχυλό μισθό και προνόμια;
Όσο για τα λοιπά, που φέρεται πως είπε, επιφυλάσσομαι…».
Πηγές ΝΔ
Λίγη ώρα μετά τις διαρροές για τα όσα κατέθεσε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στην επιτροπή της Βουλής, πηγές της ΝΔ στην προανακριτική σχολίασαν ότι:
«Aπό τη σημερινή, δεύτερη ημέρα απολογίας του Δ. Παπαγγελόπουλου προκύπτουν τρεις σημαντικές παραδοχές:
Πρώτον, για πρώτη φορά επιβεβαιώνει ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Ράικου στην οποία-κατά τον ίδιο- την ρώτησε αν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα.
Δεύτερον, επιβεβαιώνει την επίσκεψη της Γιάννας Παπαδάκου στην κ. Ράικου, με το ίδιο ακριβώς αντικείμενο.
Τρίτον, τονίζει ότι από την ώρα που ο Εισαγγελέας “πέσει” σε πολιτικό πρόσωπο, “τα μολύβια κάτω”. Κάτι που δεν έπραξαν οι Εισαγγελείς Διαφθοράς με τους κουκουλοφόρους.
Κατά τα λοιπά, ο κ. Παπαγγελόπουλος συνεχίζει να καταθέτει κουτσομπολιά, πάσης φύσεως εικασίες, ανούσια σχόλια, παντελώς άσχετα με την υπόθεση για την οποία κατηγορείται. Όντως, όπως ο ίδιος είπε, ορισμένα από όσα λέει χρήζουν ψυχιατρικής εξέτασης».