«Θα προστατευθώ από αδικαιολόγητες πιέσεις, ιδίως από εκείνες ηθικής φύσεως, και θα σταματήσουν να μου αποδίδουν αξίες σωτήρα», είχε πει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρζο Ναπολιτάνο την περασμένη Κυριακή, πιστεύοντας ότι επρόκειτο για την τελευταία ημέρα του στο Κυρηνάλιο Μέγαρο…
Η ανάγκη του, όμως, για ηρεμία, ήσυχη ιδιωτική ζωή και οικογενειακές στιγμές, κράτησε μόλις πέντε ημέρες, καθώς την περασμένη Παρασκευή το τηλέφωνό του άρχισε να χτυπά επίμονα. Από την άλλη γραμμή ακούγονταν φωνές αγωνίας, με ένα μόνο αίτημα: «σώσε μας».
Παρότι εκείνος αντιστάθηκε σθεναρά, επιμένοντας στην αρχική του θέση πως δεν επιθυμεί να υποβάλει ξανά υποψηφιότητα για μια νέα θητεία στην προεδρία, τελικά, οι αντιστάσεις του έπεσαν.
Άλλωστε, οι επιλογές που είχε ήταν ελάχιστες. Είτε θα απαντούσε θετικά στις εκκλήσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, οι οποίοι δέχονταν διαρκώς «χαστούκια» με τους υποψήφιούς τους να αποτυγχάνουν παταγωδώς, είτε θα συνεχιζόταν ένα ακόμα πολιτικό «θρίλερ».
Καθώς, λοιπόν, ο μάστερ των ταινιών τρόμου, Ντάριο Αρτζέντο, έχει ήδη αρκετό υλικό για την επόμενη ταινία του εξαιτίας του χάους που επικρατεί, ο 87χρονος Ναπολιτάνο έπραξε σοφά, λέγοντας το πολυπόθητο «ναι».
Με ανάσες ανακούφισης και ελπίδα ότι θα δοθεί λύση στο αδιέξοδο υποδέχθηκαν οι επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος και του Λαού της Ελευθερίας την θετική απάντησή του και με χειροκροτήματα και επιφωνήματα ενθουσιασμού από μερίδα βουλευτών την επανεκλογή του, μετά τις πέντε ψηφοφορίες από τις οποίες προέκυψε «μαύρος καπνός».
Ωστόσο, δεν ήταν όλοι ικανοποιημένοι με την εξέλιξη αυτή, με πρώτο τον Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος έβγαλε μία ακόμα «φανφαρόνικη» κραυγή χαρακτηρίζοντας την ιστορική δεύτερη εκλογή του Ναπολιτάνο «πραξικόπημα».
Την ίδια στιγμή, ο επανεκλεγείς Ιταλός πρόεδρος πρόκειται να επιλέξει τον νέο εντολοδόχο πρωθυπουργό μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, πιθανώς ανάμεσα στον σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργό Τζουλιάνο Αμάτο, και τον μέχρι χθες δεύτερου γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ποια «φόρμουλα» θα ακολουθηθεί για τον προσδιορισμό της νέας κυβερνητικής ομάδας, την ώρα που γίνεται λόγος για «κυβέρνηση ειδικού σκοπού», αλλά και «κυβέρνηση του προέδρου», λόγω του καθοριστικού ρόλου που είναι βέβαιο ότι θα παίξει ο Τζόρτζο Ναπολιτάνο στην όλη σύνθεσή της.
Μεγάλος χαμένος δεν είναι άλλος από τον γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, ο οποίος μετά την ήττα που υπέστη με τον υποψήφιο που είχε συμφωνήσει με τον Μπερλουσκόνι, ανακοίνωσε την παραίτησή του.
Το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος δεν ήταν ευνοϊκό από την πρώτη ημέρα των εκλογών της περασμένης 25ης Φεβρουαρίου, καθώς τα αποτελέσματα διέψευσαν τους αισιόδοξους κεντροαριστερούς που έβλεπαν κυβέρνηση πλειοψηφίας.
Έκτοτε, ο θόρυβος εντείνεται με πολλούς να υποστηρίζουν ανοιχτά την παραίτηση του Μπερσάνι και την ανάληψη της ηγεσίας από τον δήμαρχο της Φλωρεντίας, Ματέο Ρέντζι.
Η ημέρα της αποχώρησής του, λοιπόν, έφτασε εχθές με τον ίδιο αποκαμωμένο από μια σκληρή μάχη να εκφράζει την απογοήτευσή του, με σκυμμένο το κεφάλι και με το χέρι του να κρύβει τα μάτια του, σαν να θέλει να καλύψει τα δάκρυά του.
Επόμενος στόχος του βαθύτατα διχασμένου Δημοκρατικού Κόμματος, του οποίου σύσσωμη η ομάδα παραιτήθηκε, είναι να εντοπιστεί τρόπος να σταματήσει η αιμορραγία.
Ωστόσο, πολλοί είναι οι Ιταλοί αναλυτές, οι οποίοι μιλούν για εμφανή κίνδυνο διάσπασης, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι ενδέχεται το κόμμα να χωριστεί σε τρεις νέες πολιτικές δυνάμεις: μια προοδευτική -κεντρώα, μια σοσιαλδημοκρατική και μια ακραιφνώς αριστερή.
Ενώ, τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να διαπιστωθεί πως εννοεί να κινηθεί ο 38χρονος Ρέντσι, αλλά και κατά πόσο τελικά το σχήμα που θα προκύψει θα είναι διατεθειμένο να συγκυβερνήσει με τον «εφτάψυχο» Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προοπτική που βρίσκει αντίθετους πολλούς ψηφοφόρους.
ΠΗΓΗ: protothema.gr