Συνομιλητές του πρωθυπουργού έχουν αρχίσει και διακινούν πως οι αλλαγές στην κυβέρνηση θα ανακοινωθούν, τελικά, την Δευτέρα 13 Ιουλίου, μια εβδομάδα, δηλαδή, μετά την “επέτειο” ενός έτους από την ευρεία νίκη της Ν.Δ στις εκλογές. Ακόμα και οι γνωρίζοντες, ωστόσο, δεν μπορούν να προβλέψουν με ασφάλεια ούτε το εύρος, ούτε το ύφος των “διορθωτικών κινήσεων” στις οποίες θα προβεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ο ίδιος τις προεξόφλησε -πρωτότυπα…- κατά την συνομιλία του με δημοσιογράφους στο ταξίδι του στο Ισραήλ.
“Νομίζω ότι όλοι πρέπει να πάρουμε μία βαθιά ανάσα. Τις επόμενες εβδομάδες μας περιμένει πολλή και σκληρή δουλειά”, είπε στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Μητσοτάκης, ωστόσο οι ανησυχούντες υπουργοί δεν κατόρθωσαν να εκμαιεύσουν κάτι περισσότερο.
Η υπόθεση του ανασχηματισμού μετατρέπεται σε ένα ιδιότυπο πολιτικό θρίλερ για την κυβέρνηση και το γεγονός ότι παρατείνεται η εκκρεμότητα τείνει να υπονομεύσει τις όποιες αλλαγές αποφασίσει τελικά ο πρωθυπουργός. Εάν το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχαιρε μιντιακής ασυλίας, το θέμα θα είχε μεταβληθεί σε “πολιτική επιθεώρηση: Ο πρωθυπουργός προαναγγέλει ανασχηματισμό, ο υπουργός Επικρατείας εξειδικεύει και προεξοφλεί ακόμα και τον χρόνο ανακοίνωσης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαψεύδει και τους δύο, ενώ οι “κυβερνητικές πηγές” τον αναβάλλουν! Κι αυτό όχι μία, αλλά δύο φορές.
Χθες, μέσα σε τρεις ώρες, ο μεν Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε πως πρέπει να περιμένουμε τις “διορθωτικές κινήσεις” τις επόμενες ημέρες, και αμέσως μετά ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως “δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού”.
Μια αναμφίβολα “ωραία ατμόσφαιρα” που αφήνει περιθώρια για αρνητικές εντυπώσεις σχετικά με παρεμβάσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Ο τελευταίος φέρεται να έχει θέσει βέτο για κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, ενώ με την συνέντευξή του στον Διονύση Νασόπουλο, στα “Νέα”, δημοσιοποίησε την δική του στρατηγική στην εξωτερική πολιτική και κυρίως στα ελληνοτουρκικά. Μια στρατηγική που πόρρω απέχει από αυτή που ακολουθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Δένδιας. Την ώρα, για παράδειγμα, που με γερμανική παρέμβαση -κατόπιν αιτήματος του Μεγάρου Μαξίμου- ο πρωθυπουργός συνομιλεί τηλεφωνικά με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Σαμαράς του στέλνει μήνυμα πως δεν πρέπει να κάνει διάλογο με “πειρατές”.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, αντιλαμβάνονται πως δεν υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια να καθυστερήσει ο προαναγγελθείς ανασχηματισμός. Όλα δείχνουν πως στις 13 Ιουλίου, ίσως και νωρίτερα, θα ανακοινωθούν οι αλλαγές. Το ερώτημα είναι, φυσικά, τι αλλαγές θα είναι αυτές.
Εάν ο Άδωνις Γεωργιάδης διατηρήσει “αλώβητο” το χαρτοφυλάκιό του, θα έχει επικρατήσει η άποψη Σαμαρά. Εάν το υπουργείο Ανάπτυξης “σπάσει” και ιδρυθεί υπουργείο Ανάκαμψης με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη -όπως του εισηγούνται-, θα έχει επικρατήσει το στενό επιτελείο του Μαξίμου. Εάν μετακινηθούν οι Νίκη Κεραμέως και Γιάννης Βρούτσης -ή εστω ένας εκ των δύο- ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει επιβεβαιώσει την ηγεμονία του, εάν όχι οι εντυπώσεις θα είναι αρνητικές.
Σοβαρές αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν. Ο Χάρης Θεοχάρης, για παράδειγμα, παρότι οι περισσότεροι θεωρούν πως απέτυχε είναι εξαιρετικά δύσκολο να μετακινηθεί μεσούσης της καταστροφικής τουριστικής περιόδου. Οι Χρήστος Σταϊκούρας, Κωστής Χατζηδάκης και Νίκος Δένδιας θεωρούνται ακλόνητοι για πολλούς λόγους. Ως εκ τούτου, η εικόνα του ανασχηματισμού θα είναι, πιθανώς, επικοινωνιακά ασθενής και θα περιοριστεί σε υφυπουργούς και ίσως σε κάποια ισχνή έκπληξη στελέχους που θα προέρχεται από τον χώρο του ΚΙΝ.ΑΛ.