Ένα ατύχημα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον χώρο του συγκροτήματος του πυρηνικού σταθμού της Νατάνζ στο κεντρικό Ιράν, σύμφωνα με νεώτερες δηλώσεις αξιωματούχου του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.
Το ατύχημα σημειώθηκε “σε μια αποθήκη χωρίς πυρηνικό υλικό (εντός του χώρου του πυρηνικού συγκροτήματος και ως εκ τούτου) δεν δύνατο να προκαλέσει μόλυνση”, δήλωσε στην ιρανική κρατική τηλεόραση ο εκπρόσωπος του οργανισμού Μπερούζ Καμαλβαντί, διευκρινίζοντας σχετικά με τον τόπο στον οποίο σημειώθηκε το ατύχημα.
“Δεν υπάρχουν ανησυχίες για την πιθανότητα μόλυνσης καθώς μια υπό κατασκευή αποθήκη, η οποία δεν χρησιμοποιείτο, υπέστη ζημιά κι όχι ο ίδιος ο πυρηνικός σταθμός”, δήλωσε παράλληλα ο Καμαλβαντί στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
“Ομάδες ειδικών βρίσκονται τώρα εκεί και ερευνούν για τα αίτια του ατυχήματος”, πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με αυτό.
Το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε παράλληλα επικαλούμενο τον κυβερνήτη της Νατάνζ Ραμεζάν Αλί Φερντοζί ότι επρόκειτο για πυρκαγιά.
Ο Φερντοζί πρόσθεσε ότι εστάλησαν πυροσβέστες στην περιοχή χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τα αίτια της πυρκαγιάς, μετέδωσε επίσης το Tasnim.
“Δεν βρισκόταν κανένας εργαζόμενος εκεί και δεν είχαμε κανένα θύμα“, δήλωσε επίσης ο Καμαλβαντί σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε τηλεφωνικώς στην κρατική τηλεόραση.
“Ωστόσο είχαμε οικονομικές και υλικές ζημίες”, σημείωσε ο Καμαλβαντί.
Ο Ιρανός αξιωματούχος διαβεβαίωσε παράλληλα ότι “δεν υπήρξε διακοπή στην δραστηριότητα του κέντρου εμπλουτισμού” ουρανίου της Νατάνζ. Αυτό “λειτουργεί κανονικά”, είπε.
Ο Σταθμός Εμπλουτισμού Καυσίμου της Νατάνζ (FEP) καλύπτει 100.000 τετραγωνικά μέτρα και έχει κατασκευασθεί υπογείως σε βάθος οκτώ μέτρων. Είναι μία από τις ιρανικές εγκαταστάσεις που παρακολουθούνται από την υπηρεσία ατομικής ενέργειας του ΟΗΕ.
Ιρανοί ειδικοί δεν απέκλεισαν την πιθανότητα η πυρκαγιά να οφείλεται σε πράξη δολιοφθοράς, δεδομένης της σημασίας του πυρηνικού σταθμού της Νατάνζ.
Καθώς το ατύχημα αυτό σημειώθηκε “μόλις λίγες μέρες μετά την έκρηξη κοντά στην στρατιωτική βάση της Παρσίν, η πιθανότητα να επρόκειτο για δολιοφθορά δεν μπορεί να αποκλειστεί”, δήλωσε στο Reuters ένας Ιρανός πρώην αξιωματούχος στον τομέα των πυρηνικών της χώρας.
“Επίσης ο σταθμός εμπλουτισμού της Νατάνζ έχει αποτελέσει στόχο στο παρελθόν ηλεκτρονικού ιού”, πρόσθεσε, αναφερόμενος σε επίθεση το 2010 από τον ιό των ηλεκτρονικών υπολογιστών Stuxnet, ο οποίος προκάλεσε ζημιά στις συσκευές φυγοκέντρησης του σταθμού και πιστεύεται ευρέως ότι είχε δημιουργηθεί από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ