Να μην αναθεωρηθεί η απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ, με την οποία «για πολλά χρόνια η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε Σύμβολο ειρήνης και διαθρησκειακής ομόνοιας» ζητούν οι βουλευτές της Κρατικής Δούμας της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας απευθυνόμενοι προς τους βουλευτές της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.
Σε διάγγελμά τους σε σχέση με την εξέταση του θέματος της αλλαγής του καθεστώτος του ναού-μουσείου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη οι βουλευτές της Κρατικής Δούμας τονίζουν πως «το εξέχων μνημείο της βυζαντινής αρχιτεκτονικής, παγκόσμιο αριστούργημα, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αυτός ο ναός-μουσείο είναι ένα από τα πλέον επισκέψιμα από τους Ρώσους τουρίστες αξιοθέατα της πόλης. Το καθεστώς του μουσείου, το οποίο το συγκρότημα του ναού απέκτησε το 1935 με απόφαση του πρώτου Προέδρου της Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, επέτρεψε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στον ναό για τον μέγιστο δυνατό αριθμό ανθρώπων, να δείξει προσωπικά τον σεβασμό προς την πνευματική κληρονομιά και τις πολιτιστικές παραδόσεις των προγόνων μας. Εκατομμύρια πιστοί στον κόσμο σήμερα δοξάζουν την Αγία Σοφία. Ο ναός, που ανεγέρθηκε τον 6 ο αιώνα, αποτελεί ένα μεγαλειώδες χριστιανικό ιερό».
Οι βουλευτές της Κρατικής Δούμας εκτιμούν -όπως αναφέρουν- «βαθιά τον φιλικό χαρακτήρα των ρωσοτουρκικών σχέσεων, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τους λαούς μας στον δύσκολο καιρό των αυξανόμενων γεωπολιτικών και άλλων αντιθέσεων, που περιπλέκονται από την πανδημία COVID-19» και σημειώνουν ότι «είναι πεπεισμένοι ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα, ώστε να προληφθεί η ζημιά, η οποία θα μπορούσε να προκληθεί από μια βεβιασμένη αλλαγή του καθεστώτος του μουσείου παγκόσμιας κλίμακας».
«Παρακαλούμε τους συναδέλφους μας βουλευτές της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας να αναλύσουν πολύπλευρα την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, και να καλέσουν κατά τη λήψη της απόφασης για το καθεστώς του ναού-μουσείου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη να επιδειχθεί σοφία και να μην αναθεωρηθεί η απόφαση του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, με την οποία για πολλά χρόνια η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε Σύμβολο ειρήνης και διαθρησκειακής ομόνοιας», καταλήγουν οι Ρώσοι βουλευτές.