Με προειδοποιήσεις, που περιέχουν απειλές και εκβιασμούς, επιχειρεί η κατοχική Τουρκία να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες αποφάσεις της Ε.Ε. για την επιθετική της συμπεριφορά.
Όπως σημειώνει η κυπριακή εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, ενόψει των συζητήσεων στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή την εβδομάδα, η Άγκυρα έχει φροντίσει να διαμηνύει πως η αντίδρασή της θα είναι “αποφασιστική και θα επιβάλει νέα τετελεσμένα”. Όλα αυτά, βέβαια, είναι αφορμή, δικαιολογία για να εφαρμογή των σχεδιασμών της, καθώς δεν αναμένονται να αποφασισθούν κυρώσεις ή μέτρα κατά της Τουρκίας. Στην ατζέντα θα είναι το θέμα του ρόλου του Μπορέλ στα ευρωτουρκικά.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η Άγκυρα έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της τόσο προς τη Γερμανική Προεδρία της Ε.Ε. όσο και προς την Κομισιόν, όταν ο Ύπατος Εκπρόσωπος για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, επισκέφθηκε την Άγκυρα πρόσφατα.
Συναφείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ενώπιον της τουρκικής ηγεσίας υπάρχουν τα εξής σενάρια:
Πρώτο σενάριο να στείλει σεισμικό σκάφος στην περιοχή του Καστελόριζου. Μια τέτοια ενέργεια θα συνιστά μια πρώτη κίνηση προέλασης στην ελληνική θαλάσσια περιοχή. Γιατί το Καστελόριζο; Επειδή, είναι πιο κοντά στις τουρκικές ακτές, ενώ αξιολογώντας τις ελληνικές αντιδράσεις τις θεωρούν πιο ήπιες σε σχέση με ενδεχόμενες έρευνες στην Κρήτη.
Δεύτερο σενάριο, να σταλεί σεισμικό σκάφος στην περιοχή της Κρήτης, νοτίως του νησιού, ενδεχομένως σε σημείο πέραν των 12 ναυτικών μιλίων.
Στόχος της Άγκυρας είναι να υλοποιήσει και τα δύο σενάρια. Το ζητούμενο σήμερα είναι ποιο από τα δύο θα επιλέξει. Επικρατέστερο φαίνεται να είναι το πρώτο, αυτό το Καστελόριζου.
Πολλά θα εξαρτηθούν σε σχέση με το πώς θα προχωρήσει η Τουρκία και από την αντίδραση της Αθήνας. Κι αυτό είναι ένα ζητούμενο για τη συμπεριφορά της Άγκυρας. Το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως θα αντιδράσει αποφασιστικά. Κι αυτό έχει αναφερθεί στους εταίρους μας στην Ε.Ε., αλλά και στις ΗΠΑ και προφανώς το μήνυμα θα έχει φθάσει και στην Άγκυρα. Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τη Γαλλία και στα πλαίσια αυτά φαίνεται πως υπάρχει μια συνεννόηση μεταξύ των δύο χωρών, το περιεχόμενο της οποίας είναι άκρως απόρρητο.
Πηγή: philenews.com