Μία άγνωστη τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας έγινε τη Δευτέρα στο Βερολίνο, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε στο Open TV. Τη συνάντηση αποκάλυψε στη “Χουριέτ” ο Τσαβούσογλου και την επιβεβαίωσε αργότερα το Μαξίμου.
Η συνάντηση η οποία κρατήθηκε μυστική έγινε με απόφαση της γερμανικής πλευράς, λίγα 24ωρα μετά την απόφαση για την Αγία Σοφία, ενώ το συγκεκριμένο γεγονός επιβεβαιώνει και το Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ρεπορτάζ του Open, πράγματι υπήρξε συνάντηση στο Βερολίνο ανάμεσα στον Ιμπραήμ Καλίν, τον εκπρόσωπο της τουρκικής Προεδρίας, τον εξ απορρήτων άνθρωπος του Ερντογάν που επηρεάζει εν πολλοίς την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, ενώ από πλευράς της Ελλάδας ήταν η Ελένη Σουρανή, διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού.
Οι δυο τους δεν είναι η πρώτη φορά που συναντώνται ενώ είναι αυτοί που είχαν προετοιμάσει και την τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 26 Ιουνίου. Από πλευράς Γερμανίας ήταν ο Γιαν Χέκερ, σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ. Η συνάντηση φέρεται να έγινε το σαββατοκύριακο στο Βερολίνο, μία ημέρα μετά την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και λίγα 24ωρα πριν από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών όπου ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας έθεσε θέμα κυρώσεων για την Τουρκία.
Ο στόχος της τριμερούς συνάντησης που παρέμεινε μυστική μέχρι σήμερα ήταν η αποκλιμάκωση, δηλαδή να μην υπάρχει ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, από πρωτοβουλία της Γερμανίας που ασκεί την προεδρία αυτό το εξάμηνο. Θέλει η γερμανική Προεδρία να λειτουργήσει ως βαλβίδα εκτόνωσης και αποσυμπίεσης της έντασης που επικρατεί τους τελευταίους μήνες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Στη συνάντηση, την οποία επιβεβαιώνουν διπλωματικές πηγές των Αθηνών, αναφέρθηκε αρχικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με συνέντευξή του στην Χουριέτ.
«Συνεργαζόμαστε με όλους στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος. Με την Ελλάδα, έπειτα από την τηλεφωνική συνομιλία του Προέδρου μας με τον κ. Μητσοτάκη, έχουμε ξεκινήσει και πάλι έναν διάλογο. Ο σύμβουλος του Προέδρου και εκπρόσωπός του Ιμπραχίμ Καλίν και κάποιοι συνάδελφοί μας του υπουργείου Εξωτερικών ήταν στο Βερολίνο και πραγματοποίησαν τριμερή συνάντηση Ελλάδος, Γερμανίας και Τουρκίας. Εάν υπάρχει θέληση, μπορεί να γίνει διάλογος», κατέληξε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.