Παρότι η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας είναι καλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, τα κρούσματα της νόσου τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, με την πλειονότητά τους να εντοπίζεται είτε στα μεγάλα αστικά κέντρα είτε στις πύλες εισόδου. Προβληματισμό εγείρει επίσης και το γεγονός ότι μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων διπλασιάστηκαν οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο.
Χθες κατά την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, έγινε γνωστό πως επιστρέφει σε εβδομαδιαία βάση κάθε Τρίτη η ενημέρωση για τον κοροναϊό η οποία θα αφορά επιχειρησιακά ζητήματα και θα γίνεται από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.
Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «παρατηρείται επιδείνωση στον μέσο όρο των ημερήσιων κρουσμάτων στα 35 κρούσματα ανά ημέρα, από 25 στην προηγούμενη έκθεση», κάνοντας αναφορά στα εγχώρια κρούσματα τα οποία παρουσιάζουν αύξηση έστω κι αν ακόμη είναι σε χαμηλά επίπεδα. Όσον αφορά τα τεστ, αυτά αυξήθηκαν σημαντικά, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Τον Ιούλιο διενεργήθηκαν μέχρι στιγμής κατά μέσο όρο 5.000 τεστ ανά ημέρα, αριθμός αυξημένος κατά 1.000 σε σχέση με την προηγούμενο μήνα. Ο κ. Πέτσας τόνισε πως δεν μπορούν να συνεχιστούν τα φαινόμενα συνωστισμού και προανήγγειλε περισσότερους ελέγχους.
«Η χαλάρωση οδηγεί στα απαράδεκτα φαινόμενα συγχρωτισμού. Οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη εντείνει τους ελέγχους και θα τους πυκνώσουν ακόμη περισσότερο. Το μήνυμα είναι να μη βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα δεύτερο κύμα. Είναι επιτακτική ανάγκη να τηρούνται αυτά τα οποία έχουμε καθορίσει ως απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας».
Επιβεβαίωσε πως Δήμοι και Περιφέρειες θα συμμετέχουν πιο ενεργά, καθώς θα προστεθεί στο συντονιστικό και ένας εκπρόσωπος από κάθε Περιφέρεια και από τους μεγάλους και τουριστικούς Δήμους, ώστε να υπάρξει απόλυτος συντονισμός των ελέγχων και καλύτερη κατανομή των δυνάμεων με στόχο τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα. «Οι έλεγχοι θα ενταθούν, όχι με τιμωρητική διάθεση, αλλά γιατί είναι ανάγκη να μπει φρένο στην χαλάρωση που θα φέρει μόνο τα χειρότερα» είπε.
Ο ίδιος τόνισε πως η «χαλάρωση είναι κακός σύμβουλος» και σημείωσε πως το βασικό πρόβλημα είναι με τους συνωστισμούς σε μέρη όπως «τα μπιτς μπαρ όπου μαζεύεται και χορεύει ο κόσμος». Ο κ. Πέτσας σχολίασε πως δεν θα διστάσει η κυβέρνηση να πάρει νέα μέτρα εφ’ όσον χρειαστεί και το ζητήσουν οι επιδημιολόγοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες από 1 έως 14 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν 92.876 τεστ στα αεροδρόμια, 21.406 στον Προμαχώνα και 8.484 τεστ στο λιμάνι Πάτρας-Ηγουμενίτσας. Συνολικά, έχουν γίνει 122.766 τεστ. Ο ημερήσιος μέσος όρος των τεστ που έγιναν από 1 έως 14 Ιουλίου είναι 8.769.
Από 15 μέχρι 16 Ιουλίου υπήρξε αύξηση των ελέγχων κατά 30%-40%. Συγκεκριμένα, στα αεροδρόμια έχουν γίνει 13.491 τεστ, στον Προμαχώνα 2.054 τεστ και στο λιμάνι Πάτρας-Ηγουμενίτσας 1.216 τεστ. Από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και τις 14 πραγματοποιούνταν στα ελληνικά αεροδρόμια κατά μέσο όρο 6.000 έλεγχοι την ημέρα. Από τις 15 Ιουλίου ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί κατά περίπου 30% και οι έλεγχοι κυμαίνονται στους 9.000-10.000 ημερησίως.
Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, τόνισε πως ο κοροναϊός δεν έχει φύγει και δεν πρέπει να καθησυχάζει η χώρα. Μιλώντας στον ANT1, o επίκουρος καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών δήλωσε ότι «υπάρχουν κάποιοι σπινθήρες ανά την επικράτεια, τους οποίους πρέπει να κατασβέσουμε. Αυτό το μήνυμα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλη την κοινωνία, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας ίσως θα είναι ακόμη μεγαλύτερο».
Όσον αφορά την χαλάρωση που παρατηρείται από σημαντική μερίδα Ελλήνων πολιτών, ο κ. Παναγιωτακόπουλος μίλησε για «μεσογειακό ενθουσιασμό». «Είναι ο μεσογειακός ενθουσιασμός, σε συνδυασμό με την κόπωση των μέτρων. Ο ιός είναι εδώ και μπορεί να προκαλέσει καταστροφές αν δεν ακολουθήσουμε τις συστάσεις. Σημαντική η χρήση μάσκας για τον περιορισμό της πανδημίας», σχολίασε.
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 35 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα δύο τρίτα αφορούν περιπτώσεις της Αθήνας ή των πυλών εισόδου της χώρας. Αναλυτικά τα κρούσματα:
δεκατρία (13) κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
πέντε (5) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
δέκα (10) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Δράμας,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,
ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας,
ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής
Αργότερα, έγινε γνωστό πως εντοπίστηκε ένα ακόμη κρούσμα, στην Αργολίδα.