Οι Παριζιάνοι που έσπευσαν για το άνοιγμα των Paris-Plages, την ετήσια μεταμόρφωση τμημάτων των οχθών του Σηκουάνα σε τεχνητές παραλίες, συνάντησαν το Σάββατο κάτι το νέο: διαγνωστικά κέντρα για κοροναϊό.
Οι επιδημιολογικοί δείκτες σε ολόκληρη τη χώρα, περιλαμβανομένης της γαλλικής πρωτεύουσας, δείχνουν ότι ο ιός για μία ακόμη φορά να κερδίζει έδαφος. Οι γαλλικές αρχές επιλέγουν μια επιθετική πολιτική διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ προκειμένου να αποφύγουν την επιστροφή στους αριθμούς που καταγράφονταν από τον Μάρτιο έως τον Μάιο.
«Στο Paris-Plages οι πολίτες έχουν τον χρόνο και θέλουν πραγματικά να μάθουν εάν έχουν ασθενήσει. Και υπάρχουν και εκείνοι που χρειάζονται ένα πιστοποιητικό για να ταξιδέψουν και να πάνε διακοπές», λέει στο Ρόιτερς η γιατρός Μιριέλ Προυντόμ, την ώρα που άνθρωποι κάθε ηλικίας πηγαίνουν για να εξεταστούν.
Οι τεχνητές παραλίες στις όχθες του Σηκουάνα στο κέντρο του Παρισιού και στο Μπασάν ντε λα Βιλέτ, μια τεχνητή λίμνη στα βορειοανατολικά περίχωρα της πόλης, αποτελούν πόλο έλξης για τα πλήθη, από τότε που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του δημάρχου του Παρισιού Μπερτράν Ντελανοέ το 2002.
Κατά μήκος τώρα των οχθών του ποταμού, ιατρικές ομάδες θα βρίσκονται εκεί έως τα τέλη Αυγούστου υποβάλλοντας όσους επιθυμούν σε διαγνωστικά τεστ για τον νέο κοροναϊό, με τη δυνατότητα διεξαγωγής 150-200 τεστ την ημέρα. Η Covid-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 30.000 ανθρώπους στη Γαλλία.
«Λαμβάνω όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις, όμως υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που δε φαίνεται να ενδιαφέρονται», εκτιμά η συνταξιούχος Νικόλ Γκρεσιέ.
«Θα πάω να δω την εγγονή μου την οποία δεν έχω δει εδώ και εννέα μήνες, επομένως καθώς περπατούσα εδώ είδα ότι μπορούσα να κάνω το τεστ, γιατί όχι;».
Από την πλευρά του, ο Κάις Αρμπί, 25 ετών, έκανε το τεστ, καθώς θα ταξιδέψει για να δει την οικογένειά του στην Τυνησία τις επόμενες εβδομάδες. «Έκανα το τεστ, επομένως γνωρίζω την κατάσταση της υγείας μου», σημείωσε ο νεαρός, το τεστ του οποίου βγήκε αρνητικό. «Δεν θέλω να μεταδώσω τον ιό σε μια άλλη χώρα».