«Ενώ τα ΜΜΕ μας βομβαρδίζουν με ρεπορτάζ για τα αδιέξοδα των διαπραγματεύσεων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για το Ταμείο Ανάκαμψης, μια τρομακτική σιωπή επικρατεί γύρω απ’ τον Ελέφαντα στο Δωμάτιο: Το γιγάντιο κύμα λιτότητας προς το οποίο υπνοβατεί η Ευρωζώνη».
Αυτό υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, σε άρθρο του ο Γιάνης Βαρουφάκης, επικεφαλής του ΜέΡΑ25 και πρώην υπ. Οικονομικών.
Την ώρα που οι ηγέτες της ΕΕ τσακώνονται, ο Ελέφαντας στο Δωμάτιο περνά απαρατήρητος https://t.co/IjJQYvWUXp via @mera25_gr
— Yanis Varoufakis (@yanisvaroufakis) July 20, 2020
«Ας δούμε τα στοιχεία:
Ακόμα κι αν ο Ολλανδός πρωθυπουργός κ. Ρούτε και η “τετράδα των σφιχτοχέρηδων” άρουν τις αντιρρήσεις τους για τους όρους και τις προϋποθέσεις του ταμείου, το καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα για την Ευρωζώνη δεν θα ξεπερνάει το 1% ετησίως για τρία χρόνια. Ας στρέψουμε τώρα την προσοχή μας στον ελέφαντα στο δωμάτιο: την τρομακτική επάνοδο στην υποχρέωση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, το περίφημο Δημοσιονομικό Σύμφωνο.
Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο της Κομισιόν, ο μέσος κρατικός προϋπολογισμός στην Ευρωζώνη το 2020 θα είναι -8% του συνολικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Από αυτό, την επόμενη χρονιά, η εκκολαπτόμενη σταθερή ανάκαμψη θα αποκαταστήσει στην καλύτερη περίπτωση 4%, αφήνοντας την Ευρωζώνη, κατά μέσο όρο, με δημοσιονομικό έλλειμμα -4% το 2021. Επιπλέον, δεδομένου ότι το νούμερο αυτό είναι μέσος όρος, κάποιες χώρες (π.χ. Ιταλία και Ελλάδα) θα αντιμετωπίσουν το 2021 σταθερό δημοσιονομικό έλλειμμα άνω του -8% (από -15% το 2020). Πράγμα που σημαίνει πως για να επιστρέψει σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, η Ευρωζώνη κατά μέσο όρο θα επιβάλει στον εαυτό της δημοσιονομική λιτότητα περίπου 4% του συνολικού ΑΕΠ της, και χώρες όπως η Ελλάδα κι η Ιταλία θα βρεθούν αντιμέτωπες με έναν εφιάλτη λιτότητας που υπερβαίνει το 8% του ισοπεδωμένου ΑΕΠ τους.
Αν επιτραπεί να συμβεί αυτό, το 1% ετήσιας οικονομικής ενίσχυσης του Ταμείου Ανάκαμψης θα εξουδετερωθεί από ένα κύμα δημοσιονομικής λιτότητας της τάξης του 4%. Καθώς η Ευρώπη θα αρχίζει να ανακάμπτει από τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας, οι Βρυξέλλες θα κοπανάνε τις οικονομίες μας με ένα σφυρί. Και παρ’ όλα αυτά, ως έσχατη απόδειξη ότι το καθεστώς των Βρυξελλών θυμίζει τους Βουρβόνους (τίποτα δεν ξεχνάνε και τίποτα δεν μαθαίνουν!), οι καλοί και σοφοί ηγέτες μας αρνούνται να συζητήσουν τον δυσοίωνο ελέφαντα στο δωμάτιο, επιλέγοντας να σπαταλήσουν τον χρόνο τους σε ατέρμονες διαπραγματεύσεις γύρω από το 1% δημοσιονομικής ώθησης και το αν πρέπει να μειωθεί ή τον τρόπο διαχείρισής του.
Όσον αφορά αυτό το σχετικά ασήμαντο (από μακροοικονομική άποψη) λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης, ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στο τι απασχολεί τους ηγέτες μας. Πέντε είναι τα καίρια ζητήματα. Τα πρώτα τρία φαντάζουν σημαντικά, αλλά μόνο τα δύο τελευταία είναι πραγματικά φλέγοντα.