Το άνοιγμα της Ελλάδας στην κρουαζιέρα από την 1η Αυγούστου ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, σε επιστολή του προς τη Διεθνή Ένωση Κρουαζιέρας (CLIA) και τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (MSC Cruises, Costa, TUI Cruises).
Σε πρώτη φάση, το άνοιγμα της κρουαζιέρες θα αφορά έξι λιμάνια: Πειραιάς, Ρόδος, Ηράκλειο, Βόλος, Κέρκυρα, Κατάκολο. Μάλιστα, το παραπάνω καθεστώς μπορεί να τροποποιηθεί ανά πάσα στιγμή, σε περίπτωση νέων επιδημιολογικών συνθηκών.
«Όλα τα κρουαζιερόπλοια είναι ευπρόσδεκτα στην Ελλάδα, ώστε να προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία σε όλους τους επιβάτες τους» ανέφερε, στην επιστολή του, ο υπουργός Τουρισμού. Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που ανταποκρίνεται στον κλάδο της κρουαζιέρας και εισάγει πρωτόκολλα υγείας, ειδικά για αυτή τη μορφή τουρισμού».
Διαβεβαίωσε δε ότι «οι υγειονομικές διαδικασίες, οι οποίες θα εφαρμόζονται υπό την επίβλεψη των ελληνικών αρχών στα κρουαζιερόπλοια, βασίζονται στα δημοσιευμένα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Healthy Gateways), ενώ έχουν προσαρμοστεί στην ελληνική νομοθεσία και τα εγχώρια δεδομένα».
Παράλληλα, ο κ. Θεοχάρης κάλεσε τις εταιρείες του κλάδου να επανεκκινήσουν τις διαδικασίες των λειτουργιών «Homeporting» στην Ελλάδα, ενώ αξίωσε από τα μεγάλα διεθνή γραφεία κρουαζιέρας να συστήνουν το ταξίδι στην Ελλάδα πέραν της θερινής περιόδου. «Η τρέχουσα σεζόν επεκτείνεται έως το τέλος του έτους» υπογράμμισε, τέλος, ο αρμόδιος Υπουργός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το άνοιγμα του κλάδου της κρουαζιέρας αναμένεται να συνδράμει τις προσπάθειες της Ελλάδας να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους τουρίστες.
Η αρχή έγινε στις 15 Ιουνίου, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες πτήσεις εξωτερικού από συνολικά 29 χώρες με θετικό επιδημιολογικό προφίλ. Την 1η Ιουλίου, έγινε το επόμενο «βήμα» με το πλήρες άνοιγμα των συνόρων προς τις χώρες της Ε.Ε., αλλά και ορισμένες τρίτες-χώρες.