Αίσθηση έχει προκαλέσει η αναφορά του πρακτορείου Reuters ότι η Τουρκία θα μπορούσε να παγώσει τις επιχειρήσεις έρευνας κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο «εν αναμονή ελληνοτουρκικών συνομιλιών».
Την αναφορά αυτή που το Reuters αποδίδει στον εκπρόσωπο του Ερντογαν Ι. Καλιν δεν την σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πετσας.
Μέχρι τώρα το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει κάνει κάποια επίσημη δήλωση για το αν έχουν συμφωνηθεί τέτοιες συνομιλίες ενώ στις συναντήσεις του Κ. Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς δεν υπήρξε τέτοια ενημέρωση.
Την ίδια στιγμή, η κατεύθυνση που δίνεται από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ μιλά για «υποχώρηση από τον Ερντογάν».
Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis φαίνεται να κινήθηκε το βράδυ της Δευτέρας πίσω στο λιμάνι της Αττάλειας.
Το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας ενώ βρισκόταν στο αγκυροβόλιο της Αττάλειας, χθες βράδυ κινήθηκε προς τα πίσω, δηλαδή προς το λιμάνι.
Η Ελλάδα πάντως παραμένει σε επαγρύπνηση και πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα στο Αιγαίο, καθώς η παράνομη τουρκική NAVTEX , η οποία έχει δεσμεύσει την θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου για σεισμικές έρευνες, βρίσκεται σε ισχύ μέχρι και τις 2 Αυγούστου.
Η αντίδραση της κυβέρνησης
Ο κ. Πέτσας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, είπε ότι είναι «θετική ενέργεια από την Τουρκία η απόσυρση του Oruc Reis» και πρόσθεσε ότι εκ των πραγμάτων ακυρώνεται η τουρκική Navtex με ισχύ έως τις 2 Αυγούστου για έρευνες νοτίως του Καστελορίζου και μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Είπε ακόμα ότι διάλογος με απειλές δεν γίνεται και επίσης τόνισε ότι δεν υπάρχει υπόβαθρο για διάλογο αν συνεχίσει τις προκλήσεις η Τουρκία.
Στο ερώτημα αν είναι τρικ εκ μέρους του Ερντογάν είπε ότι «τα τρικ έχουν κοντά πόδια και δεν είναι προς το συμφέρον των δυο πλευρών να υπάρχουν εντάσεις».