Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την Ιδιωτική Εκπαίδευση, επισήμανε ότι η κυβέρνηση όφειλε αυτήν την περίοδο να έπαιρνε όλα τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων με όρους υγιεινής και ασφάλειας για μαθητές και εκπαιδευτικούς, όπως επίσης όφειλε να παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα για την ανάπτυξη των σχολικών υποδομών, τη στελέχωση των σχολείων και τη δημιουργία σύγχρονων δομών σχολιατρικών υπηρεσιών, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ένα πιθανό νέο κύμα εξάπλωσης της πανδημίας.
Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση που, όπως είπε, «πανηγύριζαν για την περίφημη συμφωνία της ΕΕ και τα δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης» σημείωσε ότι από τα ποσά αυτά δεν είναι επιλέξιμες δαπάνες για τη δημιουργία εκατοντάδων νέων σχολείων, ειδικά νηπιαγωγείων, ούτε για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.
«Ο μεγάλος κερδισμένος και αυτή τη φορά θα είναι το μεγάλο κεφάλαιο και οι μεγάλες επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι για μια ακόμα φορά θα “ πληρώσουν το λογαριασμό” με νέα μέτρα, περικοπές και μνημόνια διαρκείας. Η ίδια η πραγματικότητα μας δείχνει, ότι μόνο η σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, τις κυβερνήσεις του, την ΕΕ και τα μνημόνιά τους είναι ο δρόμος για να μην πληρώσει ο λαός τη νέα κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη, και να περάσει στην αντεπίθεση για την ίδια τη ζωή του» υπογράμμισε.
Είπε ότι η κυβέρνηση φέρνει ένα ακόμα αντιεκπαιδευτικό σχέδιο νόμου που προχωρά σε σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων και τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, προσθέτοντας, ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου αποτελούν συνέχεια της «κυβερνητικής πολιτικής στην Παιδεία. Δηλαδή, συνέχεια των απαράδεκτων αντιεκπαιδευτικών νομοθετημάτων για τη δημόσια εκπαίδευση, για τις κάμερες μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας, για τις αντιεπιστημονικές αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα».
Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση, πλήττει βάναυσα τον παιδαγωγικό ρόλο και τα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων ιδιωτικών εκπαιδευτικών και συνιστά παρέμβαση υπέρ των εργοδοτών, υπονομεύοντας καίρια τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων εκπαιδευτικών, αλλά και ευρύτερα τον εποπτικό ρόλο του κράτους στη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων.
«Παράγει, ως εκ τούτου, όρους ανισοτιμίας που στρέφονται και κατά των μαθητών που φοιτούν στα δημόσια σχολεία. Οι εργαζόμενοι μετατρέπονται κυριολεκτικά σε έρμαια της εργοδοτικής αυθαιρεσίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για ακόμα μεγαλύτερες ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα συνολικά της εργατικής τάξης και όχι μόνο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.
Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι, όταν η κυβέρνηση μιλά για ελευθερία στην άσκηση του επιχειρείν στην ιδιωτική εκπαίδευση, εννοεί «απόλυτη ελευθερία των σχολαρχών να εκμεταλλεύονται όσο θέλουν, όποτε θέλουν και με όποιον τρόπο επιθυμούν τους εργαζόμενους».
Όπως εξήγησε, η κυβέρνηση νομοθετεί για λογαριασμό των εργοδοτών: Ελεύθερες απολύσεις χωρίς έλεγχο, δίνοντας τη δυνατότητα στον εργοδότη να απολύει τον εκπαιδευτικό ακόμα και στο μέσο της χρονιάς, όπως υποστήριξε.
«Οι εκπαιδευτικοί, με άλλα λόγια, δεν θα έχουν την ελάχιστη προστασία για να αποκρούσουν εκβιασμούς της εργοδοσίας, αν αυτή κρίνει ότι συμφέρον της επιχείρησης είναι όλοι οι μαθητές να αποφοιτούν με άριστα ή αντιστρόφως, αν κρίνει ότι πρέπει να δημιουργήσει ένα σχολείο σκληρής “αριστείας”, με αποκλεισμό όσων παιδιών δεν μπορούν να ακολουθήσουν» πρόσθεσε.
Είπε ακόμα ότι «δίνεται η δυνατότητα (βλέπε ελεύθερη επιλογή) σε κάθε σχολείο να ορίζει δικό του σύστημα αξιολόγησης, με δικά του κριτήρια και διαδικασίες. Σε συνδυασμό με το νέο πλαίσιο απολύσεων, δημιουργείται η εφιαλτική προοπτική, όχι μόνο της απόλυσης, αλλά και της απόλυσης με τη ρετσινιά του ανεπαρκούς, στη βάση των κριτηρίων που θα καθοριστούν με ξεκάθαρα επιχειρηματικά κριτήρια».
Σημείωσε ότι τα σχολεία «θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν μετά το πέρας του κανονικού ωραρίου ως χώροι φροντιστηριακής ή οποιασδήποτε άλλης μορφής άτυπης εκπαίδευσης, είτε υπό τη σκέπη της ίδιας επιχείρησης, είτε με οποιοδήποτε άλλο επιχειρηματικό σχήμα, προσελκύοντας μαθητές από δημόσια σχολεία κατά τις απογευματινές ώρες, ενώ, επιπλέον, με τον τρόπο αυτό χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες μικρών φροντιστηρίων, θα οδηγηθούν στο λουκέτο, στο κλείσιμο, στην ανεργία, μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν στο ανταγωνισμό με τα μεγαθήρια που υπάρχουν στο χώρο».
«Αποτυπώνει πλήρως την πραγματικότητα ο χαρακτηρισμός ως οδοστρωτήρας για το νομοσχέδιό σας!» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Είπε ότι η πολιτική διαχρονικά των κυβερνήσεων έχει δημιουργήσει ένα απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς στο χώρο καθώς «η στρατηγική επιλογή πρόσδεσης όλων των κυβερνήσεων στις επιλογές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για την Εκπαίδευση είναι δεδομένη».
«Οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά σχολεία ζουν εδώ και χρόνια τώρα σε καθεστώς έμμεσων και άμεσων απειλών, καθυστερήσεων στην καταβολή μισθών, εξωφρενικών απαιτήσεων της εργοδοσίας για ένταση της εργασίας, ενίοτε μαύρης και απλήρωτης» τόνισε.
Επισήμανε δε ότι αυτά ίσχυαν και επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και «γι’ αυτό δεν μπορεί να παριστάνουν σήμερα τις “μωρές παρθένες”» καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπηρέτησε με μεγάλη συνέπεια την παιδεία-εμπόρευμα και στάθηκε αρωγός στις απαιτήσεις μεγάλων σχολαρχών.
«Η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα αίρει και τα τελευταία εμπόδια για την πλήρη κατάργηση κάθε δικαιώματος» υπογράμμισε.
Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι το ΚΚΕ «απαιτεί την απόσυρση του απαράδεκτου αυτού σχεδίου νόμου». «Καλούμε όλο τον κόσμο της ιδιωτικής εκπαίδευσης να συσπειρωθεί στα σωματεία του και να δώσει μαχητική απάντηση στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Να καταδικάσει όλα αυτά τα κόμματα που συνεχώς κουτσουρεύουν δικαιώματα των εργαζομένων και τσακίζουν τη μόρφωση των παιδιών μας.
Στον αγώνα αυτό το ΚΚΕ, με τις επεξεργασμένες θέσεις του, με την πρότασή του για το σχολείο και την κοινωνία, με τα μέλη και τα στελέχη του μέσα στο κίνημα θα είναι πάντα μπροστά» κατέληξε στην ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας.