Μια “βρώμικη χιονόμπαλα”, δηλαδή ένα συσσωμάτωμα πάγου, σκόνης και στερεών υλικών όπως είναι όλοι οι κομήτες έρχεται προς το μέρος μας. Πρόκειται για τον κομήτη ISON ο οποίος μπορεί να αποδειχτεί προς το τέλος του έτους ο “κομήτης του αιώνα”, επισκιάζοντας με τη φωτεινότητα του ακόμα και την πανσέληνο στο νυχτερινό ουρανό της Γης- αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, κάτι όχι δεδομένο ακόμα.
Το τηλεσκόπιο Χαμπλ κατάφερε για πρώτη φορά να φωτογραφίσει τον κομήτη.
Αυτή τη στιγμή, ο κομήτης βρίσκεται σε απόσταση από τον πλανήτη μας περίπου όσο απέχει ο Δίας, παρόλα αυτά έχει ήδη μεγάλη φωτεινότητα, οδεύοντας ολοταχώς για το ραντεβού του με τον Ήλιο φέτος το Νοέμβριο, σύμφωνα με το Space.com. Αν ο κομήτης επιζήσει από το κοντινό πέρασμά του δίπλα στο καυτό άστρο μας, τότε στη συνέχεια ίσως είναι ορατός ακόμα και τη μέρα στον ουρανό μας. Πάντως οι αστρονόμοι καθησυχάζουν ότι σε καμία περίπτωση το διαστημικό σώμα δεν απειλεί τον πλανήτη μας.
Ο ISON ανακαλύφθηκε από δύο Ρώσους ερασιτέχνες αστρονόμους το Σεπτέμβριο του 2012.
Οι πρώτες μετρήσεις με τη βοήθεια του Χαμπλ δείχνουν ότι ο πυρήνας του κομήτη δεν είναι μεγαλύτερος σε διάμετρο από 6,5 χιλιόμετρα, ενώ χάνει σκόνη, αέρια και άλλα υλικά με ρυθμό περίπου 51.000 κιλά το λεπτό, ποσότητα που αυξάνεται όσο πλησιάζει τον Ήλιο και δέχεται την καυτή «ανάσα» του τελευταίου, με συνέπεια σιγά-σιγά ο κομήτης να εξατμίζεται.
Η κεφαλή του κομήτη έχει διάμετρο περίπου 5.000 χιλιομέτρων (μεγαλύτερη από το πλάτος της Αυστραλίας), ενώ η ουρά του έχει κιόλας μήκος πάνω από 92.000 χιλιόμετρα.