«Η αρχική επιτυχία στην αντιμετώπιση του κοροναϊού μετατρέπεται τώρα σε ένα δεύτερο ισχυρό κύμα. Και αυτό οφείλεται κυρίως στο ριψοκίνδυνο ‘άνοιγμα’ και στο σήμα χαλάρωσης που έστειλε η κυβέρνηση της ΝΔ», τόνισε ο Δημήτρης Παπαδημούλης
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε πως «βιώνουμε μια τριπλή κρίση» αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, στην κρίση της πανδημίας του κοροναϊού, αλλά και στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα.
“Στην οικονομία τα πράγματα χειροτερεύουν και μας περιμένει ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνας, με μεγάλη ύφεση και ανεργία. Όσο, δε, για την υγειονομική κρίση, με πρώτη την κυβερνητική ευθύνη, και όχι την ευθύνη του πολίτη, αφήσαμε να ξεφύγει η κατάσταση.
Η αρχική επιτυχία απέναντι στην πανδημία, που την πιστώθηκε η κυβέρνηση της ΝΔ, μετατρέπεται τώρα σε ένα δεύτερο ισχυρό κύμα κοροναϊού που θα δυναμώσει τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, όπως λένε και οι ειδικοί.
Και αυτό οφείλεται στο ριψοκίνδυνο άνοιγμα του τουρισμού και της οικονομίας, και στο σήμα χαλάρωσης που έστειλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ακόμη και μέσα στον Δεκαπενταύγουστο”, επεσήμανε ο Δημ. Παπαδημούλης, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως “παρόντος του πρωθυπουργού, πολίτες μεταλάμβαναν με το κουταλάκι, ενώ την ίδια ώρα κυκλοφορούσαν σποτάκια, επιρρίπτοντας ευθύνες στους νέους και καλώντας τους να προσέχουν“.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι “απαιτείται έμφαση και συνέπεια στην τήρηση των κανόνων προστασίας χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς δύο μέτρα και σταθμά”. “Η συνέπεια, η ευθύνη και το φιλότιμο πρέπει πρώτα να επιδεικνύονται από την πολιτεία”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Δημ. Παπαδημούλης επέκρινε την κυβέρνηση για “έλλειμμα στρατηγικής, διγλωσσία και αμηχανία” όσον αφορά τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ όπως είπε “το αποτέλεσμα της Συνόδου των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ την Παρασκευή δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικό -η λέξη ‘κυρώσεις’ δεν υπήρξε καν“.
“Χρειαζόμαστε εθνική στρατηγική, ομοψυχία και συμμαχίες έναντι της Τουρκίας. Τα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι και ευρωτουρκικά. Δεν μπορεί να συνεχίζει να ‘γκριζάρει’ ο Ερντογάν περιοχές μεταξύ στον 29ο και 30ο μεσημβρινό και να κάνει τσάρκες το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα”, τόνισε και υπογράμμισε: “Θέση του ΣΥΡΙΖΑ -και το επανέλαβε και ο Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του- είναι ότι εθνική στρατηγική σημαίνει διάλογος ακόμη και με τον πιο δύσκολο γείτονα, συμμαχίες και αν χρειαστεί συνυποσχετικό για προσφυγή στη Χάγη. Δεν έχουμε καταλάβει όμως ποια είναι η θέση της ΝΔ“.
“Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει ζητήσει να γίνει η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την Τουρκία τον Σεπτέμβρη; Γιατί δεν ζητάμε κυρώσεις οικονομικού χαρακτήρα, που αυτές πονάνε τον Ερντογάν; Γιατί δεν έχει συγκληθεί ακόμη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για να συζητηθεί η εθνική στρατηγική; Δεν καταλαβαίνω από που προκύπτει η αίσθηση αυτάρκειας του πρωθυπουργού“, συνέχισε ο Αντιπρόεδρος του Ε/Κ.
“Αν η χώρα μας δεν ζητάει κυρώσεις, και ταυτόχρονα δέχεται να κάνει μυστικές συνομιλίες, κρυφές από τους Έλληνες πολίτες, αυτό δεν είναι συνεπές τουλάχιστον”, δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερθείς “στο γεγονός ότι μάθαμε από τον Τσαβούσογλου για τη συνάντηση στο Βερολίνο με τον κ. Καλίν, τον άνθρωπο του Ερντογάν, υπό την αιγίδα της Γερμανίας”.
Τέλος, ο Δημ. Παπαδημούλης κάλεσε την κυβέρνηση να αφήσει “εκτός της εξωτερικής μας πολιτικής την μικροπολιτική και την προπαγάνδα”, και “να εστιάσει στην εθνική στρατηγική και επικοινωνία”, προτείνοντας ότι “θα έπρεπε ήδη να έχουμε φτιάξει Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας με άτομα που θα απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης όλων των κομμάτων, το οποίο θα συνεδριάζει συνεχώς και θα προτείνει“.