Ξεκινά σήμερα στην Ύδρα και έως τις 29/8 το πολύπτυχο αφιέρωμα για τον Μίλτο Σαχτούρη, τον Λευτέρη Ξανθόπουλο και τον Μάριο Βίττι που διοργανώνουν το ηλεκτρονικό περιοδικό «Ο αναγνώστης» και το «ΕργοτάξιοΤέχνης» του ζωγράφου Αλέξη Βερούκα.
Την αυλαία του αφιερώματος ανοίγει απόψε στις 9μ.μ. στο θερινό σινεμά «Γαρδένια» η εμβληματική ταινία «Καλή πατρίδα» ( 1986) του σκηνοθέτη, ποιητή και πεζογράφου Λευτέρη Ξανθόπουλου, πρωτεργάτη του περσινού αφιερώματος στον Υδραίο ποιητή, που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στην αρχή του φετινού καλοκαιριού.Την ταινία προλογίζει ο Γιάννης Μπασκόζος, διευθυντής του περιοδικού «Ο αναγνώστης» και ομιλητές της εκδήλωσης είναι η σκηνοθέτης Εύα Στεφανή και η μεταφράστρια Ρίτα Κολαϊτη. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με την προβολή του μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα» (1978 διάρκεια 45΄) του Ξανθόπουλου, όπου επιχειρεί να καταγράψει τους μύθους της Ρωμιοσύνης, εντός και εκτός Ελλάδας.
Τη Δευτέρα 24 Αυγούστου, στον χώρο της Δημοτικής Αγοράς του Δήμου Ύδρας και στον περίβολό της, που εδώ και τρία χρόνια με πρωτοβουλία δημοτών έχει εκφραστεί η διεκδίκηση να μετατραπεί σε χώρο καλλιτεχνικής παιδείας και δράσης, θα φιλοξενηθεί το λογοτεχνικό συμπόσιo «Κληρονόμος πουλιών, Μίλτος Σαχτούρης».
Στο Λογοτεχνικό Καφενείο, στον διαμορφωμένο περίβολο της Δημοτικής Αγοράς, το μεσημέρι στις 12.00, της Δευτέρας 24/8, οι ποιητές Βερονίκη Δαλακούρα, Κωνσταντίνα Κορρυβάντη, Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, Λίνα Τσουκαλά, Έφη Κατσουρού, Δημήτρης Πέτρου, Αργύρης Παλούκας και Χρήστος Δασκαλάκης θα διαβάσουν νέα, αδημοσίευτα ποιήματά τους, αφιερωμένα στον Σαχτούρη. Ο σολίστας Φλώρος Φλωρίδης θα συνοδέψει στο κλαρινέτο τις απαγγελίες.
Το βράδυ της Δευτέρας 24/8 στις 9.00, θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης στα καταστήματα της Αγοράς, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ευγενίας Υφαντή και σχεδιασμό της έκθεσης από τον ζωγράφο Αλέξη Βερούκα. Στην έκθεση, που έχει τίτλο «Κληρονόμος πουλιών, 15 καλλιτέχνες για τον Μίλτο Σαχτούρη» οι εικαστικοί εμπνέονται από το έργο και τη μορφή του ποιητή – Αλέξης Ακριθάκης, Μιχάλης Αναστασίου, Έλενα Βότση, Γιάννης Κόττης, Αφροδίτη Λίτη, Τάσος Μαντζαβίνος, Λευτέρης Ξανθόπουλος, Ρένα Παπασπύρου, Εύα Περσάκη, Παναγιώτης Ράππας, Κυριάκος Ρόκος, Εδουάρδος Σακαγιάν, Νίκος Τρανός, Αλέκος Φασιανός, Γιάννης Ψυχοπαίδης. (Διάρκεια της έκθεσης έως 14.9.2020. Ώρες λειτουργίας: 11.00 -14.00 και 19.00 – 23.30).
Το απόγευμα της Τρίτης 25/8 στις 7.00μμ, στο Λογοτεχνικό Καφενείο της Αγοράς, θα μιλήσουν για το έργο του Σαχτούρη η Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια της Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΑΠΘ, η Ιωάννα Ναούμ, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, ο Ευριπίδης Γαραντούδης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, και ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου. Συντονίζει ο εκδότης του περιοδικού «Ο αναγνώστης» Γ. Μπασκόζος.
Το ίδιο απόγευμα, στις 9.00μμ, η μεταφράστρια και κριτικός λογοτεχνίας Κατερίνα Σχινά θα μιλήσει για τον μελοποιημένο Σαχτούρη. Στη συνέχεια ο συνθέτης Νίκος Ξυδάκης θα παρουσιάσει στο πιάνο πρωτότυπη μουσική του πάνω στο έργο του ποιητή.
Την Τετάρτη 26/8 στις 8:30μμ, στην ανακαινισμένη αίθουσα τέχνης και πολιτισμού «Μελίνα Μερκούρη» (παλιό λοιμοκαθαρτήριο), θα φιλοξενηθεί η έκθεση «Γραφείο με θέα», φωτογραφίες 1948 – 1981 του Μάριο Βίττι. Στον ίδιο χώρο θα γίνει η εκδήλωση για την ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη της Ύδρας.
Για τον μεγάλο ελληνιστή, θα μιλήσουν ο Διονύσης Καψάλης, ποιητής και διευθυντής του Μορφωτικου Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), η Φρ. Αμπατζοπουλου και ο Ευρ. Γαραντούδης.
Την Πέμπτη 27 Αυγούστου στις 9:30 το βράδυ εγκαινιάζεται η έκθεση του Γιάννη Κόττη με τίτλο “Lockdown”, έργα μικρής κλίμακας που δημιουργήθηκαν στο σπίτι του καλλιτέχνη στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού λόγω του κορονοϊού. Η έκθεση θα λειτουργήσει στον χώρο κεντρικού καφενείου του λιμανιού της Ύδρας (“Café Grande” ) με επιμέλεια της Έλυας Τσουβελεκάκη.
Τέλος, το Σάββατο 29 Αυγούστου στις 7:00 το βράδυ διοργανώνεται ημερίδα με θέμα: «Η πολιτειακή υποδομή της προεπαναστατικής Ύδρας και της υπόλοιπης Ελλάδας», με τον Δήμαρχο της Ύδρας Γιώργο Κουκουδάκη, την καθηγήτρια εγκληματολογίας Χριστίνα Ζαραφωνίτου, την καθηγήτρια ιστορίας Μαρία Ευθυμίου, τον υποψήφιο διδάκτορα ιστορίας Μηνά Αντύπα και συντονιστή τον Ανδρέα Αδριανόπουλο στον εξώστη της ιστορικής οικίας Λάζαρου Κουντουριώτη στην Ύδρα.