Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως ξεπέρασε το Σάββατο τους 800.000 νεκρούς, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, την ώρα που πολλές χώρες είναι αντιμέτωπες με νέα έξαρση των κρουσμάτων μόλυνσης και πολλαπλασιάζουν τα περιοριστικά μέτρα – Ο αριθμός των νεκρών διπλασιάστηκε από την 6η Ιουνίου: υπέκυψαν πάνω από 100.000 άνθρωποι μέσα σε 17 ημέρες, από την 5η Αυγούστου
Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως ξεπέρασε το Σάββατο τους 800.000 νεκρούς, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, την ώρα που πολλές χώρες είναι αντιμέτωπες με νέα έξαρση των κρουσμάτων μόλυνσης και πολλαπλασιάζουν τα περιοριστικά μέτρα.
Έχουν καταγραφεί παγκοσμίως πάνω από 808.000 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και πάνω από 23 εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική είναι η περιφέρεια του πλανήτη που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα (τουλάχιστον 255.000 νεκροί). Οι μισοί θάνατοι και πλέον εξαιτίας της COVID-19 έχουν καταγραφεί σε τέσσερις χώρες, τις ΗΠΑ (176.332, +1.087 σε 24 ώρες κατά το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς), τη Βραζιλία (114.250), το Μεξικό (59.610) και την Ινδία (55.794).
Ο αριθμός των νεκρών διπλασιάστηκε από την 6η Ιουνίου. Υπέκυψαν στην COVID-19 πάνω από 100.000 άνθρωποι μέσα σε 17 ημέρες, από την 5η Αυγούστου.
Πέρασαν 147 ημέρες αφότου ανακοινώθηκε επίσημα ο πρώτος θάνατος στην Κίνα ωσότου να καταγραφούν 400.000 νεκροί σε παγκόσμια κλίμακα. 77 ημέρες αργότερα, ξεπεράστηκε το φράγμα των 800.000 νεκρών παγκοσμίως.
Ρεκόρ κρουσμάτων στην Ισπανία, συναγερμός στη Ρώμη για τη διασπορά
Τη χειρότερη εβδομάδα από τότε που χαλάρωσαν τα μέτρα κατά της πανδημίας ζει η Ισπανία, στην οποία καταγράφηκε ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορονοϊού μέσα σε ένα 24ωρο, με 8.148 νέα περιστατικά. Σοβαρό είναι το πρόβλημα και στην Ιταλία, όπου ρεκόρ νέων περιστατικών από την αρχή της πανδημίας κατέγραψε η Ρώμη.
Οι δύο αυτές χώρες είχαν πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό κατά την πρώτη φάση της πανδημίας και έπειτα από περίπου δύο μήνες χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων και της καραντίνας, βρίσκονται πάλι μπροστά σε ένα νέο και πιθανώς εξίσου σοβαρό κύμα.
Ένα στα πέντε τεστ θετικό στη Μαδρίτη
Στην Ισπανία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Υγείας, το βράδυ της Παρασκευής είχαν καταγραφεί 8.148 επιβεβαιωμένα περιστατικά, από τα οποία τα 3.650 ήταν από τεστ που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη και τα υπόλοιπα προηγούμενες ημέρες. Συνολικά από την αρχή της πανδημίας, έχουν διαγνωστεί 386.054 μολύνσεις. Τα σαββατοκύριακα, δεν ανακοινώνονται στοιχεία.
Επίσης, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, στη Μαδρίτη σε κάθε πέντε τεστ για κορονοϊό που γίνονται, το ένα είναι θετικό. Η πρωτεύουσα της Ισπανίας και η περιφέρειά της έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα, με τις υγειονομικές αρχές να καλούν τους πολίτες να μένουν όσο μπορούν στο σπίτι και να αποφεύγουν τις οικογενειακές συγκεντρώσεις. Η ανησυχία έχει αυξηθεί και από το γεγονός ότι αυξάνονται και οι εισαγωγές λόγω κορονοϊού στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας.
Στην πόλη καταγράφηκαν χθες 3.000 κρούσματα, αντιπροσωπεύοντας το 35% του ημερήσιου συνόλου.
Ρεκόρ στην περιφέρεια της Ρώμης
Για πρώτη φορά αφότου χαλάρωσαν τα μέτρα περιορισμού, τον Μάιο, η Ιταλία κατέγραψε πάνω από 1.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού μέσα σε διάστημα 24 ωρών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, αναφέρθηκαν 1.071 νέες μολύνσεις με το σύνολο από την έναρξη της πανδημίας να ανέρχεται πλέον στις 258.126. Επίσης, άλλοι τρεις άνθρωποι πέθαναν, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στους 35.430.
Η περιφέρεια της Ρώμης κατέγραψε 215 νέα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες, αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων του κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας. Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, στην πλειονότητά τους συνδέονται με την επιστροφή από τις διακοπές.
Ο Αλέσιο Ντ’Αμάτο, υπεύθυνος για την υγεία στην περιφέρεια της ιταλικής πρωτεύουσας, τόνισε ότι πρέπει να πάει κανείς πίσω στις 28 Μαρτίου, εν μέσω του lockdown, για να βρει το προηγούμενο ρεκόρ, που ήταν 208 νέα κρούσματα.
«Το 61% των νέων κρουσμάτων συνδέεται με επιστροφές από διακοπές», σύμφωνα με τον Ντ’Αμάτο, και το 45% (97 κρούσματα) αφορούν επιστροφές από τη Σαρδηνία, η οποία δεν είχε πληγεί πολύ από το πρώτο κύμα του ιού. Με το άνοιγμα του τουρισμού, τις μετακινήσεις και πάρτι συνέβαλαν στη διάδοσή του.
Πρόσθεσε δε ο Ντ’Αμάτο ότι τα νέα κρούσματα αφορούν «στην πλειονότητά τους ασυμπτωματικούς νέους», και έκανε «έκκληση στους νέους: προσέξτε κυρίως τους οικείους σας και τους ανθρώπους που αγαπάτε».
Η ιταλική κυβέρνηση αποκλείει νέο lockdown
Σε μια προσπάθεια να περιορίσει το νέο κύμα της πανδημίας, η ιταλική κυβέρνηση έχει κλείσει τις ντισκοτέκ από τις 17 Αυγούστου, ενώ η μάσκα έχει γίνει υποχρεωτική στους πολυσύχναστους χώρους από τις 18:00 μέχρι τις 06:00.
Ωστόσο, η ιταλική κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, δήλωσε σήμερα (Κυριακή 23/8) ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα. “Δεν θα έχουμε νέο lockdown”, δήλωσε ο Σπεράντσα στην εφημερίδα La Stampa, σημειώνοντας ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτήν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, όταν η COVID-19 εξαπλωνόταν ανεξέλεγκτα και ήταν δύσκολο να ιχνηλατηθούν και να απομονωθούν οι προσβληθέντες.
“Είμαι αισιόδοξος, αν και προσεκτικός. Το εθνικό μας σύστημα υγείας έχει γίνει πιο δυνατό”, πρόσθεσε. Ο Σπεράντσα σημείωσε ότι η Ιταλία έχει διπλασιάσει τον αριθμό κλινών που διαθέτει στις μονάδες εντατικής θεραπείας.
Σε ξεχωριστή συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Corriere della Sera, η υφυπουργός Υγείας Σάντρα Ζάμπα δήλωσε ότι είναι πεπεισμένη ότι η Ιταλία δεν θα επιβάλλει ξανά καραντίνα σε πανεθνικό επίπεδο, αλλά δεν απέκλεισε την υιοθέτηση περιοριστικών μέτρων για περιοχές στις οποίες υπάρχει έξαρση των κρουσμάτων.
Πάνω από 2.000 κρούσματα στη Γερμανία
Τον υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό εδώ και μήνες είχε και η Γερμανία ότι ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνθηκαν το 24ωρο έφτασε τα 2.034.
Συνολικά, οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό στη χώρα είναι 232.082.
Επίσης, άλλοι 7 ασθενείς υπέκυψαν, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας στη Γερμανία να φθάνει τους 9.267 νεκρούς.
«Ο κορωνοϊός πλέον εξαπλώνεται κυρίως μεταξύ ανθρώπων κάτω των 40 ετών», προειδοποιεί ο Γάλλος υπουργός Υγείας
Ο νέος κορωνοϊός μολύνει τέσσερις φορές περισσότερο ανθρώπους κάτω των 40 ετών στη Γαλλία απ’ ό,τι τους άνω των 65, προειδοποιεί ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, προσθέτει ωστόσο πως οι μολύνσεις καταγράφουν επίσης αύξηση μεταξύ των πιο ηλικιωμένων και πιο ευάλωτων.
«Βρισκόμαστε σε επικίνδυνη κατάσταση», υπογραμμίζει ο κύριος Βεράν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο φύλλο της εφημερίδας Journal du Dimanche (JDD) που κυκλοφορεί. Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι οι υψηλότεροι αριθμοί των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 που επιβεβαιώνονται δεν οφείλονται μόνο στο ότι γίνονται περισσότερα τεστ.
Όπως και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο κ. Βεράν αποκλείει πάντως την επιβολή νέου lockdown για την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού. Επισημαίνει πως μπορεί να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα σε τοπικό επίπεδο, καθώς καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων τόσο στη Γαλλία, όσο και σε άλλα κράτη. «Δεν πρόκειται για γαλλική εξαίρεση, πρόκειται για ευρωπαϊκή δυναμική», εξηγεί ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας.
Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν χθες Σάββατο ότι κατέγραψαν 3.602 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, αριθμό χαμηλότερο από αυτόν για τον οποίο έκαναν λόγο την προηγουμένη. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα όμως οι μολύνσεις έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο αφότου η κυβέρνηση προχώρησε στην άρση της καραντίνας σε εθνικό επίπεδο.
Ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται και αυτών που χρειάζονται εισαγωγή σε μονάδες εντατικής θεραπείας ανεβοκατεβαίνει.
Σύμφωνα με τον Ολιβιέ Βεράν, η μετάδοση από τη μια ηλικιακή κατηγορία στην άλλη, από ανθρώπους μεταξύ 2 και 40 ετών σε μεγαλύτερους, συνήθως τους γονείς τους, συμβαίνει ήδη. «Θα εφαρμοστούν νέα μέτρα σύντομα», προσθέτει ο κ. Βεράν, χωρίς να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις.
Τα πάρτι και οι συναθροίσεις όπου δεν τηρούνται οι κανόνες της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης είναι πλέον η κυριότερη πηγή της εξάπλωσης, εκτιμά ο γάλλος υπουργός Υγείας, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε νωρίτερα το καλοκαίρι, όταν η μετάδοση γινόταν κατά κύριο λόγο σε χώρους εργασίας.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι νεότεροι φορείς του SARS-CoV-2 είναι ασυμπτωματικοί ή παρουσιάζουν λιγότερες επιπλοκές, παρατηρεί ο Βεράν.
Σχεδόν 400 νέα κρούσματα στη Νότια Κορέα – Έρχεται νέο λοκντάουν στη Σεούλ
Την ίδια στιγμή, οι αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψαν 397 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, τον υψηλότερο αριθμό από τις αρχές Μαρτίου, καθώς οι εστίες συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται με την αρχική να εντοπίζεται σε εκκλησία στη Σεούλ και συγκεντρώσεις στις οποίες πήρε μέρος το πολιτικά συντηρητικό ποίμνιό της.
Τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) επιβεβαιώνουν πάνω από 300 κρούσματα τα τελευταία τρία συναπτά εικοσιτετράωρα και τριψήφιο αριθμό νέων μολύνσεων επί μία εβδομάδα και πλέον.
Το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχεται ως εδώ σε 17.399.
Δεν κατέγραψαν ωστόσο νέο θάνατο εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού να παραμένει ως αυτό το στάδιο στους 309 νεκρούς. Ο δείκτης θνητότητας ανέρχεται σε 1,78%.
Μπροστά στο φάσμα ενός νέου δεύτερου κύματος μαζικών μολύνσεων, νοτιοκορεατική κυβέρνηση επιβάλλει μέτρα κοινωνικής απόστασης, απαγορεύει τη λειτουργίες εκκλησιών με φυσική παρουσία πιστών, κλείνει νυχτερινά κλαμπ, καφετέριες και άλλα καταστήματα πέραν της Σεούλ.
Οι υγειονομικές αρχές προειδοποιούν ότι ενδέχεται να επιβληθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, με κλείσιμο των σχολείων και ολόκληρων τομέων οικονομικής δραστηριότητας, εάν η εξάπλωση δεν αποκλιμακωθεί σύντομα.
Οι συστάσεις του ΠΟΥ
Με αυτό το φόντο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ) συνέστησε τη χρήση μάσκας για «τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και πάνω» στις ίδιες περιπτώσεις και υπό τις ίδιες συνθήκες που είναι υποχρεωτική για τους ενήλικους.
Συνέστησε επίσης να τηρείται «απόσταση ενός μέτρου» του ενός από το άλλο σε περίπτωση που είναι ευρεία η διάδοση στις περιοχές όπου εφαρμόζονται οι προφυλάξεις.
Ο ΠΟΫ εξάλλου εξέφρασε την ελπίδα, διά στόματος του επικεφαλής του Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, πως η πανδημία θα έχει εξαλειφθεί, ότι «θα έχουμε τελειώσει» με αυτήν μέσα «σε λιγότερο από δύο χρόνια».
«Πάνω απ’ όλα, αν μπορέσουμε να ενώσουμε τις προσπάθειές μας (…) και χρησιμοποιώντας στον μέγιστο βαθμό τα διαθέσιμα εργαλεία μας κι ελπίζοντας ότι θα μπορέσουμε να έχουμε και άλλα εργαλεία, όπως είναι τα εμβόλια, πιστεύω ότι μπορούμε να βάλουμε τέλος σε χρονικό διάστημα βραχύτερο από εκείνο της (ισπανικής) γρίπης του 2018», είπε ο Γκεμπρεέσους.
«Στην τρέχουσα κατάσταση (…) ο ιός έχει περισσότερες πιθανότητες να διαδοθεί», σημείωσε ωστόσο ο επικεφαλής του ΠΟΫ. «Ωστόσο, έχουμε το πλεονέκτημα πως διαθέτουμε καλύτερες τεχνολογίες. Και ξέρουμε πώς να τον σταματήσουμε», συμπλήρωσε.
Στο μεταξύ, η χρήση μάσκας, απλή σύσταση ως εδώ, έγινε υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Δανία.
Στην Ασία, η Νότια Κορέα, που ως τώρα είχε καταφέρει να ελέγξει την εξάπλωση της πανδημίας χάρη στη στρατηγική των μαζικών τεστ και της ιχνηλάτησης των επαφών των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί, κατέγραψε πάνω από 300 κρούσματα δύο συναπτές ημέρες, 332 χθες Σάββατο, τον υψηλότερο αριθμό από τον Μάρτιο.
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι επεκτείνουν σε όλη την επικράτεια από σήμερα την εφαρμογή των περιορισμών που είχαν επιβληθεί στην μητροπολιτική περιοχή της Σεούλ.
Η Ινδία από την πλευρά της επέβαλε αυστηρά μέτρα για να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορονοϊού κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής γιορτής Γκανές, μιας από τις σημαντικότερες στη χώρα.
Πληροφορίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP