Στις κλινικές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά του κορωνοϊού αναφέρθηκε με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν από το ιατρικό περιοδικό «The Lancet», το ρωσικό εμβόλιο για τον κορωνοϊό παρήγαγε αντισώματα στο 100% των συμμετεχόντων.
Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου για το ρωσικό εμβόλιο:
Δημοσιεύθηκαν σήμερα στο περιοδικό Lancet τα αποτελέσματα των μη τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών Ι/ΙΙ του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, που δοκιμάστηκε σε 76 υγιείς ενήλικες εθελοντές, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 18-60 ετών.
Όπως είχα αναφέρει, το ρωσικό εμβόλιο στην ουσία αποτελείται από 2 συστατικά. Και τα δύο μέρη έχουν βάση ιούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα, τον αδενοϊό 5 και τον αδενοϊό 26. Αυτή η προσέγγιση είναι παρόμοια με άλλα εμβόλια COVID-19 (για παράδειγμα, το κινεζικό εμβόλιο της CanSino Biologics Inc. βασίζεται στον αδενοϊό 5, ενώ η Johnson & Johnson χρησιμοποιεί τον αδενοϊό 26 και δεν έχουν εμφανιστεί σοβαρές παρενέργειες).
Σύμφωνα με τη δημοσίευση, στη Φάση Ι χορηγήθηκε ενδομυϊκά την ημέρα 0 είτε μία δόση του εμβολίου με τον αδενοϊό 5 είτε μία δόση με τον αδενοϊό 26 και αξιολογήθηκε ξεχωριστά η ασφάλεια των δύο συστατικών για 28 ημέρες. Στη Φάση 2, η οποία ξεκίνησε το αργότερο 5 ημέρες μετά τον εμβολιασμό της Φάσης 1, χορηγήθηκαν ενδομυϊκά και δοκιμάστηκε ο διπλός/ενισχυτικός εμβολιασμός. Δηλαδή, η δόση του εμβολίου με τον αδενοϊό 26 χορηγούνταν την ημέρα 0 και η δόση με τον αδενοϊό 26 την ημέρα 2 (στο σχήμα φαίνεται ο σχεδιασμός των κλινικών δοκιμών).
Οι εθελοντές που έλαβαν το εμβόλιο παρουσίασαν μικρές προς μέτριες ανεπιθύμητες ενέργειες, και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.
Αλλά, όπως σε όλες τις κλινικές δοκιμές, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα επαληθευθούν στη Φάση ΙΙΙ. Όπως έχω τονίσει επανειλημμένα, η Φάση III είναι που καθορίζει εάν τα εμβόλια προστατεύουν πραγματικά τους ανθρώπους από τη μόλυνση και εάν είναι αποτελεσματικά.
Οι κλινικές δοκιμές σε μεγάλο αριθμό ατόμων επιτρέπουν επίσης στους ερευνητές να αποκαλύψουν σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, που μπορεί να μην εμφανίζονται σε μικρότερες μελέτες. Δηλαδή, εάν μια ανεπιθύμητη δράση του εμβολίου έχει συχνότητα εμφάνισης 1 στα 1.000 άτομα προφανώς δεν θα εμφανιστεί σε μελέτη 80 ατόμων. Κανένα εμβόλιο δεν είχε εγκριθεί -πριν το ρωσικό- με τόσο μικρό δείγμα εθελοντών κλινικών δοκιμών Ι/ΙΙ, και χωρίς τα αποτελέσματα της Φάσης ΙΙΙ, μεγάλο αριθμό εθελοντών και συνολική ανάλυση των αποτελεσμάτων.
Η Ελλάδα
Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην κοινή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την προμήθεια εμβολίων και ήδη έχει υπογραφεί η πρώτη συμφωνία με την Αstra-Zeneca και συμμετέχουμε σε αυτή. Ο προγραμματισμός παραλαβής των δόσεων είναι ο Δεκέμβριος όπου και θα ξεκινήσουμε να παραλαμβάνουμε δόσεις εμβολίων, ανέφερε κατά την ενημέρωση για τον covid-19 ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Πηγή: iefimerida.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ