Η Ελλάδα ζήτησε και κατάφερε να πραγματοποιηθεί πολιτική συζήτηση για την τουρκική επιθετικότητα αύριο στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Ωστόσο είναι περίεργη η διατύπωση αυτή δεδομένου ότι μέχρι πριν μερικές ημέρες η κυβέρνηση έκανε λόγο για “τεχνική συζήτηση”- την οποία και απέρριψε όσο το Oruc Reis παραμένει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και συνεχίζονται οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Πως η “τεχνική συζήτηση” μετατρέπεται σε “πολιτική” είναι ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί και, ακόμα περισσότερο, για ποιον λόγο προσέρχεται η Ελλάδα σε μια τέτοια πολιτική συζήτηση για την οποία το ΝΑΤΟ δεν έχει αρμοδιότητες.
Η πολιτική συζήτηση, όπως επισημαίνουν, προηγείται των όποιων παραμέτρων της όποιας συζήτησης σε τεχνικό επίπεδο. Επίσης, αναφέρουν ότι ως προς το έγγραφο με τις προτάσεις της Γραμματείας του ΝΑΤΟ, στο οποίο αναμένονται παρατηρήσεις, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει τα σχόλιά της όταν είναι έτοιμα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα τεθεί ως προϋπόθεση θέμα αποχώρησης του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis. Κάτι, ωστόσο, που ο Γενς Στόλτενμπεργκ εμφανίζεται να έχει απορρίψει ως μη έχων σχετική αρμοδιότητα.