Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντιδρώντας στην κοινή διακήρυξη για την Τουρκία και την ανατολική Μεσόγειο των Μεσογειακών χωρών MED7, καλεί την Ελλάδα να αποσύρει τα πολεμικά της πλοία από την ανατολική Μεσόγειο και θέτει ένα πακέτο «προϋποθέσεων», προκειμένου να υπάρξει οποιοσδήποτε διάλογος με την Ελλάδα.
Την αλλαγή στάσης και τη θέση όρων για διάλογο με την Ελλάδα είχε υπονοήσει χθες, Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου, ο Τούρκος υπουργός, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών, όπου για πρώτη φορά έκανε λόγο για «τουρκικές προϋποθέσεις».
«Η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο και αποκλιμάκωση χωρίς καμία προϋπόθεση. Όμως αν η Ελλάδα επιμένει σε προϋποθέσεις, τότε και η Τουρκία θα επιμείνει στις δικές της», ανέφερε χθες χαρακτηριστικά ενώπιον των ευρωβουλευτών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:
«Οι δηλώσεις σχετικά με το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου όπως διατυπώθηκαν στην κοινή διακήρυξη κατά το τέλος της 6ης Συνόδου (MED7) των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, που οργάνωσε η ΕΕ στις 10 Σεπτεμβρίου 2020 με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Κύπρου, είναι –όπως και πέρυσι- μεροληπτικές, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και στερούνται νομικής βάσης. Καλούμε την Ελλάδα να παραιτηθεί από τις ενάντια στο διεθνές δίκαιο μαξιμαλιστικές της αξιώσεις για τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
Προκειμένου να μειωθεί η ένταση, απαιτείται από την Ελλάδα να αποσύρει τα πολεμικά της πλοία γύρω από το ερευνητικό μας πλοίο Oruc Reis, να υποστηρίξει την πρωτοβουλία για αποκλιμάκωση του ΝΑΤΟ, να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου -συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου- και να θέσει τέρμα στις αυξανόμενες πιέσεις το τελευταίο διάστημα έναντι της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Η Τουρκία διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο και είναι υποψήφια χώρα της ΕΕ.
Προκειμένου να υπάρξει διάλογος και συνεργασία στην ανατ. Μεσόγειο είναι απαραίτητο ειδικά από την Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία χωρίς όρους, οι Ε/Κ να συνεργαστούν με την ΤΔΒΚ, που είναι συνιδιοκτήτες στο νησί, στις έρευνες και τις εξορύξεις, όπως επίσης και στην κατανομή των πηγών υδρογονανθράκων και των εσόδων τους, να σταματήσει να χρησιμοποιεί ως εργαλείο για τα δικά της κοντόφθαλμα συμφέροντα την ΕΕ και η ΕΕ και οι άλλες χώρες, που υπέγραψαν την εν λόγω διακήρυξη, να εγκαταλείψει την μονόπλευρη στάση που ακολουθεί τυφλά με πρόσχημα την αλληλεγγύη, ενάντια στο διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Όταν η αλληλεγγύη είναι δίκαιη, εφαρμόζεται και δίκαια. Αλληλεγγύη με αδικία δεν γίνεται», καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ».