Σαφή δήλωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δεν θα χρηματοδοτήσει κλειστά κέντρα» υποδοχής προσφύγων έκανε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον μιλώντας χθες ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες με αφορμή την πυρκαγιά στη Μόρια.
Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές που πήραν τον λόγο τόνισαν από την πλευρά τους ότι θα έπρεπε να είναι αναμενόμενη η καταστροφή στη Μόρια δεδομένων των συνθηκών που επικρατούσαν εκεί εν γνώσει των ελληνικών και των ευρωπαϊκών αρχών.
Η αρμόδια επίτροπος, αφού ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές για την κατάσταση στη Μόρια σημειώνοντας ότι καταστράφηκε ολοσχερώς η δομή, με αποτέλεσμα να χρειάζονται στέγη 12.000 άνθρωποι, επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ενεργοποίησε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ε.Ε., γιατί, όπως υποστήριξε, υπάρχει ο αναγκαίος εξοπλισμός. Επιπλέον, η ίδια αναφέρθηκε στη μεταφορά των 400 ασυνόδευτων ανηλίκων στην ενδοχώρα και στην αποστολή πλοίου προκειμένου να στεγαστούν προσωρινά εκεί οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Όπως είπε, μπορεί να ξεκινήσουν επίσης συζητήσεις στα κράτη – μέλη της Ε.Ε. για τη μετεγκατάσταση -εκτός των ασυνόδευτων ανηλίκων- ενδεχομένως άλλων ευάλωτων ανθρώπων ή όσων τους έχει χορηγηθεί άσυλο και βρίσκονται στην ενδοχώρα προκείμενου να ελευθερωθεί χώρος γι’ αυτούς από τη Μόρια. Ωστόσο, υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει κάποιο συγκεκριμένο αίτημα μετεγκατάστασης.
«Απαράδεκτος»
Απαντώντας, μάλιστα, στην κριτική που άσκησαν ευρωβουλευτές από τις πολιτικές ομάδες των σοσιαλδημοκρατών, των φιλελευθέρων (Renew Europe), των πρασίνων και της Αριστεράς για τις ήδη γνωστές άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες διέμεναν οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες στη Μόρια, η Ί. Γιόχανσον ανέφερε ότι, παρ’ όλο που έχει μειωθεί αρκετά ο αριθμός όσων έμεναν εκεί, ξεπερνούσαν κατά πολύ τη χωρητικότητα της δομής, κάτι που χαρακτήρισε «απαράδεκτο». Συγχρόνως, σημείωσε ότι αυτά τα κέντρα δεν είναι «κλειστά» και ότι επιβλήθηκαν κάποιοι περιορισμοί λόγω της πανδημίας, κάτι που, όπως είπε, είναι πιθανό να προκάλεσε την αντίδραση των ανθρώπων.
«Μόνιμος μηχανισμός αλληλεγγύης»
«Δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσουμε κλειστά κέντρα» ξεκαθάρισε στη συνέχεια η Ί. Γιόχανσον, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να βρεθεί μια συνολική και μόνιμη λύση για τις εισροές, ένας «μόνιμος μηχανισμός αλληλεγγύης» με προϋπάρχουσες δεσμεύσεις από τα κράτη – μέλη για περιπτώσεις όπως αυτή. Πρόσθεσε δε ότι η πίεση στις χώρες των εξωτερικών συνόρων έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεών της και ότι θα πρέπει να ληφθεί και αυτό υπόψη στις συζητήσεις περί «αλληλεγγύης».
«Το χειρότερο είναι ότι πολλοί που βρίσκονται σ’ αυτά τα κέντρα είναι σε μια κατάσταση λίμπο, χωρίς χρονικά όρια και προθεσμίες» δήλωσε, παρέχοντας διαβεβαιώσεις ότι στην καινούργια πρόταση της Επιτροπής για την Κοινή Πολιτική Ασύλου, που θα παρουσιάσει στις 30 Σεπτεμβρίου, θα υπάρχουν σαφείς κανόνες για το πόσο καιρό θα μένει κάποιος σε ένα κέντρο υποδοχής.