Οι πλημμύρες από την κακοκαιρία που πλήττει την χώρα προκάλεσαν το θάνατο μιας γυναίκας, ενώ αγνοούνται άλλοι δύο. Οι καταστροφές είναι επίσης πολύ μεγάλες και πολλές περιοχές της χώρας κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια για τους άνδρες που από νωρίς το απόγευμα είχαν εγκλωβισθεί στα νερά του Ξηριά στον Αλμυρό του Βόλου, καθώς προσπαθούσαν να φύγουν από το εργοτάξιο της λιμνοδεξαμενής του Ξηριά, καθώς από την σφοδρή βροχόπτωση πλημμύρισε η περιοχή.
Μία ηλικιωμένη γυναίκα από το χωριό Βασιλί στα Φάρσαλα, εγκλωβίστηκε στο σπίτι της και έχασε την ζωή της από τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή.
Η γυναίκα κατοικούσε στο χωριό Βασιλί των Φαρσάλων και βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις της. Η περιοχή έχει πληγεί βαριά από την κακοκαιρία και μάλιστα, όπως χρειάστηκε οι κάτοικοι του χωριού να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και να μεταφερθούν σε πιο ασφαλή κτίρια που χρησιμοποίησαν ως καταφύγιο, όπως μία εκκλησία.
Οι ζημιές στην ευρύτερη περιοχή των Φαρσάλων είναι μεγάλες, καθώς πλημμύρισε ο ποταμός Ενιππέας, με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν ζωές στο Βασιλί. Οι περισσότεροι κατάφεραν να βρουν άμεσα καταφύγιο, όχι όμως και μία ηλικιωμένη γυναίκα που έμεινε στο σπίτι της, με αποτέλεσμα να γίνει το πρώτο θύμα της κακοκαιρίας Ιανός.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες για τους δύο αγνοούμενους από το Μουζάκι. Αρχικά έγινε γνωστό πως μία οδηγός βρέθηκε εγκλωβισμένη στο αυτοκίνητό της, αλλά τα ορμητικά νερά του ποταμού Πάμισου που υπερχείλισε, την παρέσυραν και γίνεται αγώνας δρόμου για να εντοπιστεί από χθες το απόγευμα. Αργότερα υπήρξαν πληροφορίες και για έναν ακόμη αγνοούμενο, έναν 64χρονο κτηνοτρόφο, είδηση που επιβεβαίωσε ο δήμαρχος του Μουζακίου, Φώτης Στάθης.
Ο απεγκλωβισμός των τριών ανθρώπων που δούλευαν στο εργοτάξιο της λιμνοδεξαμενής επετεύχθη έπειτα από προσπάθειες 10 και πλέον ωρών από δυνάμεις της ΕΜΑΚ, της Πυροσβεστικής και σωστικών συνεργείων.
Οι τρεις άνδρες αμέσως μετά τη διάσωσή τους μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού, όπου διαπιστώθηκε ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση και πρόκειται να επιστρέψουν στα σπίτια τους, όπου οι οικογένειές τους έζησαν δραματικές ώρες αγωνίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι τρεις άνθρωποι οι οποίοι δούλευαν στο εργοτάξιο είναι ένας μηχανικός από τον Βόλο, ένας τοπογράφος-μηχανικός από τη Λάρισα κι ένας υπομηχανικός από την περιοχή του Αλμυρού.
Στην περιοχή της επιχείρησης στιγμή βρέθηκαν από την πρώτη μέχρι να επιτευχθεί η διάσωση των ανθρώπων ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος που κατάγεται από την περιοχή και ο δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος.
Προηγήθηκαν άκαρπες προσπάθειες από άνδρες της Πυροσβεστικής όπως και από άνδρες της ΕΜΑΚ να προσεγγίσουν. Οι προσπάθειες αυτές ήταν ανεπιτυχείς εξαιτίας των τεράστιων όγκων νερού που κατέβαιναν από τον Ξηριά.
Τελικά λίγο μετά τη 01:00 δύο ερπυστριοφόρα και μια μπουλντόζα – οχήματα του στρατού και ιδιώτη αντίστοιχα – προσέγγισαν τους εγκλωβισμένους και γύρω στις 02:00 κατόρθωσαν να τους απεγκλωβίσουν από τα νερά, να τους κατεβάσουν από τα δένδρα που τους έσωσαν τη ζωή.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «απόψε ζήσαμε ένα θρίλερ. Τα καταφέραμε και σώσαμε τους ανθρώπους έπειτα από πολύωρες προσπάθειες. Αισθανόμαστε ευτυχείς που έχουμε και τους τρεις και πάλι δίπλα μας. Μπράβο σε όλους όσοι έδωσαν μεγάλο αγώνα».
Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Καρδίτσα – Εκτεταμένες ζημιές και σε Κόρινθο (εικόνες)
Δεύτερος νεκρός
Δυσάρεστα είναι τα νέα από την Καρδίτσα καθώς βρέθηκε και δεύτερος νεκρός μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας.
Πρόκειται για τον κτηνοτρόφο που έψαχναν να εντοπίσουν οι διασώστες, και τελικά τον εντόπισαν νεκρό κοντά στο μαντρί του.
Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι μία ηλικιωμένη γυναίκα που είχε εγκλωβιστεί στο σπίτι της στο χωριό Βασιλί Φαρσάλων, έχασε τη ζωή της από τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή.
Όπως αναφέρουν τοπικοί παράγοντες, οι κάτοικοι του χωριού στα Φάρσαλα, για να γλιτώσουν από τον «Ιανό» και τον όγκο του νερού που έπεσε στην περιοχή, κατέφυγαν στην εκκλησία, όπου βρήκαν καταφύγιο.
Βρέθηκε το αυτοκίνητο της 40χρονης που αγνοείται στα Φάρσαλα.
Το όχημα εντοπίστηκε στα παλαιά σφαγεία του Μουζακίου και αυτή την ώρα οι Πυροσβεστικές δυνάμεις προετοιμάζονται για την προσπάθεια προσέγγισης του οχήματος.
Λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από τις νυχτερινές ώρες της 17 Σεπτεμβρίου 2020, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 2.450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, κυρίως: στο νότιο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα, στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία και αρκετές από αυτές είναι σε εξέλιξη, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 619 απεγκλωβισμοί – διασώσεις μέχρι τώρα.
Ειδικότερα:
- Στο νότιο Ιόνιο (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Λευκάδα) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 750 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 93 διασώσεις, 308 αντλήσεις, 198 κοπές δέντρων, και 35 αφαιρέσεις αντικειμένων.
- Στη Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 63 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 24 αντλήσεις και 39 κοπές δέντρων.
- Στην Στερεά Ελλάδα (Λαμία, Λουτρά Υπάτης, Λειανοκλάδι, Μακρακώμη και Μεξιάτες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 230 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 76 διασώσεις, 91 αντλήσεις και 2 κοπές δέντρων.
- Στη Θεσσαλία (Μαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσο και Σοφάδες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 630 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 450 διασώσεις, 120 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων.