Στη σημερινή σύσκεψη της ΟΛΜΕ θα κριθεί όπως φαίνεται αν θα διεξαχθεί ομαλά ή όχι η πρεμιέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Την ώρα που οι μαθητές – υποψήφιοι φοιτητές ζουν το απόλυτο άγχος οι καθηγητές φαίνεται να παίζουν με τα νεύρα τους αφού απειλούν και όπως φαίνεται θα προχωρήσουν σε «τορπιλισμό» των εξετάσεων με απεργιακές κινητοποιήσεις αντιδρώντας στην πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να τους προσθέσει δύο ώρες διδασκαλίας κάθε εβδομάδα.
Χθες ύστερα από μαραθώνια σύσκεψη η οποία ολοκληρώθηκε στις 9 το βράδυ το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ συμφώνησε κατ’ αρχήν στην κήρυξη 24ωρης απεργίας για τις 17 Μαΐου και πενθήμερης απεργίας από τις 20 έως τις 24 Μαΐου.
Ωστόσο όπως αναφέρει και tovima μέσα σε λίγα λεπτά ήρθαν τα πάνω κάτω, αφού αμέσως μόλις αποφασίστηκε η 24ωρη απεργία για τις 17 Μαΐου, πρώτη ημέρα των εφετινών πανελλαδικών εξετάσεων, και πενθήμερη απεργία από τις 20 έως τις 24 Μαΐου, αν την αποδεχθούν οι τοπικές ΕΛΜΕ των καθηγητών, μία πληροφορία πως επίκειται ψήφιση ρύθμισης στη Βουλή για το εργασιακό καθεστώς των καθηγητών από πλευράς του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση έβαλε φωτιά και πάλι στη συνεδρίαση.
Η ΔΑΚΕ υπαναχώρησε και απέσυρε τη στήριξη της απεργίας που μόλις είχε αποφασιστεί, αναμένοντας ενημέρωση και εξελίξεις επί της κίνησης Βρούτση. Τελικά η συνεδρίαση διακόπηκε και αποφασίστηκε να συνεχιστεί σήμερα το πρωί όπου και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Τι είχε ψηφίσει η ΔΑΚΕ
Η παράταξη της ΔΑΚΕ (ΝΔ) στην ΟΛΜΕ απέσυρε τελικά την πρότασή της για ψηφοφορία με κάλπες σχετικά με την απεργία των καθηγητών αλλά ταυτόχρονα άλλαξε στάση και το ΠΑΜΕ (στηρίζεται από το ΚΚΕ).
Η ΔΑΚΕ αρχικά ζήτησε να ψηφίσει τουλάχιστον το 30% των καθηγητών στις τοπικές ΕΛΜΕ κατά τη γενική συνέλευσή τους στις 15 Μαΐου, ενώ τελικά η παράταξη απέσυρε συνολικά την πρόταση για κάλπες ώστε να ξεπεραστεί το διαδικαστικό πρόβλημα που προέκυψε στη διάρκεια της συνεδρίασης των καθηγητών.
Τι ήθελε και με τι συμφώνησε το ΠΑΜΕ
Παράλληλα το ΠΑΜΕ συμφώνησε μόνο σε μια 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Μαΐου (εν τέλει αποφασίστηκε μόνο μία 24ωρη για τις 17 του μηνός, πρώτη ημέρα των εξετάσεων), αλλά διαφώνησε με τη συνέχιση των κινητοποιήσεων μέσα στην εξεταστική περίοδο.
Non paper Αρβανιτόπουλου
Στην αντεπίθεση προσπάθησε να περάσει το υπουργείο Παιδείας για το μέτωπο που έχει ανοίξει με αφορμή την κατά τα φαινόμενα απεργία των καθηγητών εν μέσω πανελλαδικών εξετάσεων μέσω ενός nonpaper.
Συγκεκριμένα και όπως αναφέρει tovima για το ότι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών οδηγεί σε απολύσεις: «Στις σχετικές διατάξεις της αξιολόγησης πουθενά δεν τεκμηριώνεται, άμεσα ή έμμεσα, διαδικασία απόλυσης ή διαθεσιμότητας εκπαιδευτικού. Αυτό που διασφαλίζεται είναι μη εξέλιξη στις διευθυντικές θέσεις ή στις θέσεις στελεχών εκπαίδευσης των “αδιάβαστων” ή των “αμελών” δασκάλων και καθηγητών».
Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, «η ΟΛΜΕ αρνείται την αξιολόγηση γιατί θέλει, πρώτον, να διασφαλίσει την ανεμπόδιστη υπηρεσιακή και κατά συνέπεια μισθολογική εξέλιξη όλων, συμπεριλαμβανομένων όσων δεν μπαίνουν στις τάξεις ή ασκούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους και, δεύτερον, να μην επιτρέψει στους “ικανούς” και “επιμελείς” που έχουν μεταπτυχιακές σπουδές, που έχουν επιτεύγματα αριστείας, που διακρίνονται στο εκπαιδευτικό τους έργο να εξελίσσονται σε μια “ισοπεδωτική λογική”. Αντίθετα, το υπουργείο Παιδείας μετά από 30 χρόνια εφαρμόζει ένα σύστημα για την αξιολόγηση δομών, διαδικασιών και ανθρώπινου δυναμικού στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση».
Παράλληλα υπάρχουν αναφορές για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων, για των αριθμό των μαθητών στις τάξεις, για την αποχώρηση 10.000 αναπληρωτές καθηγητές, οι πηγές του υπουργείου Παιδείας αναφέρουν: «Κατ’ αρχάς οι αναπληρωτές καθηγητές είναι συμβασιούχοι και η μη πρόσληψή τους δεν σημαίνει “απόλυση”. Η μόνιμη χρησιμοποίηση συμβασιούχων αναπληρωτών αλλά και η παράλληλη διαπίστωση κενών είναι μοναδικό φαινόμενο και αποδεικνύει την παθογένεια του συστήματος διαχείρισης προσωπικού που ακολουθήθηκε τα τελευταία 20 χρόνια».
Για τη θέση της ΟΛΜΕ ότι δεν δέχεται την αύξηση δύο ωρών την εβδομάδα: «Από τον Ιούλιο του 2012 διαπιστώσαμε ότι ουσιαστικά το υπουργείο δεν γνώριζε ούτε πόσους ακριβώς εκπαιδευτικούς διέθετε, ούτε πού βρίσκονταν όλοι, ούτε πόσες ώρες δίδασκε ο καθένας» αναφέρεται στην άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας.
«Στόχος μας, μετά την έγκαιρη διανομή των βιβλίων τον Σεπτέμβριο του 2012, δηλαδή του αυτονόητου, η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, των εκπαιδευτικών μας, ώστε πριν από την έναρξη των μαθημάτων της επόμενης σχολικής χρονιάς όλα τα σχολεία να έχουν όλους τους αναγκαίους δασκάλους και καθηγητές» ανέφεραν.
Δύο φωνές από τον ΣΥΡΙΖΑ
Με διαφορετικές φωνές εμφανίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα των εκπαιδευτικών και την προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων εν μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, αρχικά ο υπεύθυνος της Κουμουνδούρου σε θέματα Παιδείας Τάσος είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα σεβαστεί και θα στηρίξει ενδεχόμενη απόφαση των καθηγητών για απεργία μέσα στις εξετάσεις, καθώς -όπως είπε- διακυβεύονται πολύ σημαντικά πράγματα για το μέλλον της παιδείας.
Από την άλλη όμως ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης είπε «Οι καθηγητές διεκδικούν πράγματα που είναι δίκαια. Εμείς σεβόμαστε τις διαδικασίες του κινήματος. Αυτός ο αγώνας δεν είναι συντεχνιακός, όπως θέλουν να τον παρουσιάσουν μερίδα των ΜΜΕ και η κυβέρνηση. Είναι ένας αγώνας για την αναβάθμιση του σχολείου και βεβαίως, οφείλει να έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά, ώστε να κερδίζει όχι μόνο τη συναίνεση εντός του κλάδου των καθηγητών, της μεγάλης πλειοψηφίας των καθηγητών, αλλά και τη συναίνεση της κοινωνίας. Και με αυτή την έννοια, πιστεύω, ότι οι καθηγητές παρά τους εκβιασμούς που δέχονται, θα κάνουν ό,τι είναι καλύτερο και για τα παιδιά που δίνουν (σ.σ. εξετάσεις) και για την εκπαίδευση…».
«Οχι» από ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
Από τη δική τους πλευρά το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ ενώ τάσσονται κατά της απεργίας στις εξετάσεις, ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να αποσύρει όλες τις ρυθμίσεις που βρίσκουν αντίθετους τους καθηγητές. Αρα ουσιαστικά ζητούν από την κυβέρνηση την οποία στηρίζουν απλώς να μην κάνει τίποτε.
48ωρη ήθελε το ΚΚΕ
Και το κερασάκι έρχεται από το ΠΑΜΕ που προφανώς σε ένα πρώτο δείγμα γραφής του νέου γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ζητά να γίνει μία 48ωρη απεργία πριν τις εξετάσεις γιατί -όπως τονίζει- η ενδεχόμενη απεργία διαρκείας την περίοδο των εξετάσεων θα πλήξει το λαϊκό κίνημα.
ΠΗΓΗ: iefimerida.gr