Έπειτα από πέντε χρόνια και κάτι, ολοκληρώνεται μια δίκη εμβληματική για τη νομική και πολιτική ιστορία της Ελλάδας και της Ευρώπης. Μάρτυρες κατέθεσαν, ντοκουμέντα αναδείχθηκαν, με βασικά χαρακτηριστικά τη βία και την επιβολή του φόβου.
Αύριο (7 Οκτωβρίου) η ώρα της Δικαιοσύνης ήρθε για τη Χρυσή Αυγή, αφού το δικαστήριο πρόκειται να ανακοινώσει την ετυμηγορία του, όσον αφορά στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου 2013.
Τις πρώτες πρωινές ώρες εκείνης της «μαύρης» ημέρας πολλά μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άρχισαν να διακινούν τις πρώτες πληροφορίες για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα:
«Οι φασίστες μαχαίρωσαν ένα παλικάρι στο Κερατσίνι», έγραφαν τα περισσότερα από αυτά.
Λίγες ημέρες αργότερα, με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου Χαράλαμπος Βουρλιώτης άρχισε έρευνα με πρώτη ύλη το υλικό του κ. Δένδια.
Στα τέλη εκείνου του Σεπτεμβρίου, ξεκινούν συλλήψεις με την αυτόφωρη διαδικασία του Νίκου Μιχαλολιάκου και των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγού, Ηλία Παναγιώταρου, Νίκου Μίχου και άλλων στελεχών του κόμματος.
Οι εφέτες με πλειοψηφία 2 προς 1 έκαναν δεκτή την πρόταση που υπέβαλε τον Οκτώβριο του 2014 ο εισαγγελέας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος που, μέσα σε δεκάδες σελίδες ανέπτυξε το σκεπτικό του ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση.
Στις 4 Φεβρουαρίου 2015, δημοσιεύεται το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, αριθμός 215/2015, που διατάσσει την παραπομπή σε δίκη 69 κατηγορουμένων για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.
Δραματικό πρόσωπο στην όλη υπόθεση ήταν τόσο η μητέρα του θύματος, η Μάγδα Φύσσα όσο και ο πατέρας του. Η Μάγδα Φύσσα ήταν κάθε μέρα στη θέση της και παρακολουθούσε τη δίκη, είτε μαζί με φίλους του Παύλου είτε με τον πατέρα του ή τον θείο του.
Ήταν γεμάτη συναισθήματα, αναλογιζόμενη την οδυνηρή διαδρομή από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας που είδε τον γιο της νεκρό ως τη δικαστική αίθουσα.
Το Οκτώβριο του 2015, με ένταση έκλεισε η δίκη, κατά τη διάρκεια υποβολής ερωτήσεων στον μάρτυρα, φίλο του Παύλου Φύσσα, Παύλο Σεϊρλή, από την υπεράσπιση του δολοφόνου του 34χρονου μουσικού, Γιώργου Ρουμπακιά.
Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, αντικρίζοντας στο εδώλιο τον δράστη της δολοφονίας του παιδιού της, η μητέρα του κινήθηκε προς το μέρος του και, μάλιστα, του πέταξε ένα μπουκαλάκι νερό.
Παράλληλα, ξέσπασε: «Δεν θα φύγω από αυτήν τη ζωή, αν δεν τον κρεμάσω, το απόβρασμα της κοινωνίας».
O Γιώργος Ρουπακιάς δεν αντέδρασε και παρέμεινε ατάραχος.
Στις 18 Δεκεμβρίου 2019 η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου έκρινε πως δεν υφίσταται εγκληματική οργάνωση και πως όλες οι ενέργειες που αποδίδονται σε οργανωμένη δράση συμμετεχόντων με διακριτούς ρόλους.
Τον Ιανουάριο του 2020, ο Θανάσης Καμπαγιάννης έκανε δύο συγκλονιστικές αναφορές κατά το κλείσιμο της αγόρευσης του.
Η πρώτη αφορούσε τις δύο κοπέλες που βρέθηκαν το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα σε ένα παγκάκι τυχαία και κατέληξαν να είναι αυτόπτες μάρτυρες.
«Δυο νέες κοπέλες που βρέθηκαν τυχαία σ’ ένα παγκάκι να λένε τα δικά τους και κατέληξαν να γίνουν αυτόπτες μάρτυρες της σημαντικότερης πολιτικής δολοφονίας της γενιάς μας, τουλάχιστον των τελευταίων δεκαετιών. Και δεν φοβήθηκαν να δώσουν το όνομα τους και θυμόσαστε ότι οι αστυνομικοί ότι έκαναν έκκληση, αλλά πολύ λίγοι το έκαναν, από πολύ κόσμο που το είχε δει, γιατί το έγκλημα έγινε “σε δημόσια θέα”. Και κάνανε αυτό το βήμα και τους είμαστε ευγνώμονες για αυτό».
Αύριο το πρωί, η πρόεδρος του δικαστηρίου θα ανακοινώσει την απόφαση επί της ενοχής ή όχι των κατηγορουμένων.
Αν είναι αθωωτική η απόφαση, σε 1-2 μέρες θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης θα χρειαστούν τέσσερις με πέντε συνεδριάσεις.
Σημειώνεται ότι από τους 68 κατηγορούμενους, οι 65 αντιμετωπίζουν την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, επομένως θα υπάρξουν πολλές αγορεύσεις δικηγόρων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στην αντιφασιστική συγκέντρωση. «Μόνη δικαίωση η καταδίκη των ναζί», λέει χαρακτηριστικά η αξιωματική αντιπολίτευση.