Η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων στην πόλη υποχρέωσε τους αρμοδίους να θέσουν σε εφαρμογή νωρίτερα από ότι υπολόγιζαν την αξιοποίηση ιδιωτικών κλινικών για τη νοσηλεία ασθενών με παθήσεις πλην κορονοϊού.
Συγκεκριμένα, ασθενείς με διάφορες παθήσεις που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ δημόσιων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να ανοίξουν κλίνες για τους ασθενείς με κορονοϊό που όλο και αυξάνονται.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ αδειάζουν τις ΜΕΘ του Ιπποκράτειου των 10 κλινών και τους πέντε διασωληνωμένους ασθενείς τους μεταφέρουν σε ιδιωτικές ΜΕΘ, που τις μετατρέπουν σε ΜΕΘ κορονοϊού.
Παράλληλα, ο οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ και αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του «Γ. Γεννηματάς», Πέτρος Κετικίδης, επισήμαινε μιλώντας στο voria.gr ότι στις 5 Νοεμβρίου στο «Παπανικολάου», είχαν καλυφθεί και οι 30 κλίνες ΜΕΘ (25 COVID και πέντε μη-COVID). Ο κ. Κετικίδης ανέφερε, επίσης, ότι εκκενώνουν τη νευρολογική και την οφθαλμολογική κλινική του ΑΧΕΠΑ και εκτίμησε ότι θα μετακινήσουν και απλούς νοσηλευόμενους.
Κατσίμπα: Έχουμε ξεπεράσει το όριο στην δυνατότητα νοσηλείας σε ασθενείς
Παράλληλα, η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Δάφνη Κατσίμπα μιλώντας στο documetonews.gr επισημαίνει πως το υγειονομικό προσωπικό στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχει ξεπεράσει τα όριά του αφού από την μια αντιμετωπίζει καθημερινά τεράστιο φόρτο εργασίας και από την άλλη έχει αποδεκατιστεί καθώς οι θετικοί σε κορονοϊό υγειονομικοί συνεχώς αυξάνονται με αποτέλεσμα να κλείνουν τμήματα των νοσοκομείων
«Έχουμε ξεπεράσει το όριο στην δυνατότητα νοσηλείας σε ασθενείς που δεν έχουν covid-19. Συρρικνώνονται συνέχεια οι κλινικές για να γίνουν κλινικές covid-19, μετακινούνται άσχετες ειδικότητες γιατρών για τις κλινικές covid-19 με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται συνεχώς η δυνατότητα νοσηλείας των άλλων ασθενών» επισημαίνει η κυρία Κατσίμπα.
Όπως λέει η ίδια η εικόνα στα νοσοκομεία μπορεί να μην καλυτερεύσει αν πέσουν τα ημερησία κρούσματα. «Ακόμα κι αν μειωθεί ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων, περιμένουμε μια αύξηση στον αριθμό της νοσηλείας δεδομένου ότι μετακυλίεται η προσβολή σε μεγαλύτερες ηλικίες και σε ευπαθής ομάδες. Μπορεί να δούμε το παράδοξο να μειώνονται τα κρούσματα στο γενικό πληθυσμό και να αυξάνονται συνεχώς οι ανάγκες νοσηλείας» .
«Είχαμε οκτώ μήνες που πέρασαν δεν έγινε η θωράκιση του ΕΣΥ ούτε έγινε σωστή πρόληψη» καταλήγει η ίδια.