Εμείς ξέρουμε. Είμαστε αφοσιωμένοι στην αδέσμευτη δημοσιογραφία διεθνώς. Και στις ξάγρυπνες νύχτες των αυταρχικών ηγετών.
H δημοκρατία δέχεται προκλήσεις και η ελευθερία επιθέσεις σε πολλές γωνιές του πλανήτη. Σε χώρες, στις οποίες οι ισχυροί ελέγχουν τα ΜΜΕ, οι άνθρωποι έχουν μόνο κακές επιλογές για πληροφόρηση. Για τον λόγο αυτό η δουλειά μας είναι να αμφισβητούμε τα αυταρχικά καθεστώτα παρέχοντας ανεξάρτητη πληροφόρηση και προωθώντας την ελευθερία του τύπου και τις δημοκρατικές αξίες σε πάνω από 180 χώρες παγκοσμίως. Και να κρατάμε ξάγρυπνους τους αυταρχικούς ηγέτες.
Πώς υποστηρίζουμε την ελευθερία της έκφρασης
Η DW προσπαθεί να καλύψει σύνθετα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ελευθερία της έκφρασης και του τύπου, στρέφει τους προβολείς σε κρίσεις, θύματα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στηρίζει πρωτοβουλίες με στόχο τη βελτίωση της παρούσας κατάστασης παρέχοντας βήμα για να συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα.
Μέσω ρεπορτάζ και συνεντεύξεων με ακτιβιστές, πανεπιστημιακούς, καλλιτέχνες, γελοιογράφους και συγγραφείς από κάθε γωνιά του πλανήτη παρακολουθούμε διαρκώς όλα τα θέματα που προωθούν την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία της γνώμης.
Από το 2015, η DW τιμά με το Βραβείο Ελευθερίας της Έκφρασης (DW Freedom of Speech Award) ανθρώπους που δίνουν καθημερινό αγώνα γι’ αυτό το αγαθό. Μεταξύ των βραβευθέντων συμπεριλαμβάνονται φυλακισμένοι μπλόγκερ και τολμηροί δημοσιογράφοι – άνθρωποι που παλεύουν για την ελεύθερη ενημέρωση.
Περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ άλλοτε μπορούν να επικοινωνούν εύκολα και να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία. Όμως ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλές περιοχές στον πλανήτη, όπου όσοι δημοσιεύουν διαφορετικές σκέψεις τιμωρούνται και όπου η ελεύθερη ροή της πληροφόρησης παρεμποδίζεται. Η DW έχει καταστήσει τον αγώνα κατά της λογοκρισίας βασική αρχή της και εργάζεται με συνέπεια προκειμένου να παρέχει παντού στους ανθρώπους τις πληροφορίες που χρειάζονται για να κατανοήσουν τα προβλήματα και τα θέματα που επηρεάζουν τις κοινωνίες τους.
Σε πολλές χώρες οι κυβερνήσεις ελέγχουν τις υποδομές του διαδικτύου, γεγονός που οδηγεί στη λογοκρισία ή παρεμποδίζει την πρόσβαση στην πληροφόρηση. Γι’ αυτόν τον λόγο η DW εργάζεται πάντα με γνώμονα λύσεις που αποκλείουν τη λογοκρισία και παρέχουν πληροφόρηση. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι σε χώρες, όπου οι κυβερνήσεις μπλοκάρουν ή περιορίζουν την πρόσβαση στην ανεξάρτητη ενημέρωση μπορούν τώρα να αποκτήσουν πρόσβαση στο περιεχόμενο της DW με ασφάλεια και ανωνυμία, με την υποστήριξη του OTF (Οpen Technology Fund) καθώς και του προγράμματος Tor. H DW έχει εγκαταστήσει έναν διακομιστή μεσολάβησης, ο οποίος επιτρέπει την πρόσβαση στο περιεχόμενο της dw.com μέσω διαδικτυακής διεύθυνσης στο δίκτυο Tor.
Oι ιστοσελίδες που είναι προσβάσιμες μέσω Tor (The Onion Routing) μπορούν να αναγνωριστούν από την επέκταση ‘.onion.’ Ένα ειδικό πρόγραμμα περιήγησης όπως το Firefox-based Tor browser είναι απαραίτητο προκειμένου να έχετε πρόσβαση στις ιστοσελίδες. Εκτός από την Deutsche Welle, μέχρι στιγμής λίγες ιστοσελίδες ΜΜΕ πχ. των New York Times ή του BBC διαθέτουν διευθύνσεις onion.
Την τελευταία δεκαετία η DW χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα που εμποδίζει τη λογοκρισία και ονομάζεται Psiphon. Το πρόγραμμα αυτό λειτουργεί χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο διαφορετικών διακομιστών μεσολάβησης (ενδιάμεσος μεταξύ χρήστη και διαδικτυακής πηγής). Με αυτή την τεχνολογία οι χρήστες σε χώρες, όπως η Κίνα και το Ιράν, αποκτούν τη δυνατότητα πρόσβασης σε αμερόληπτες πληροφορίες και αξιόπιστες πηγές.
Xρησιμοποιώντας αυτή την τεχνολογία, θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα: η DW δεν θα σταματήσει ποτέ να προωθεί την ιδέα του ελεύθερου διαδικτύου (free Internet) και να παρέχει ανεξάρτητη, ποιοτική ενημέρωση και πληροφορίες σε ΚΑΘΕ γωνιά του πλανήτη.
Η πολυμορφία δημιουργεί διάλογο
Το μιντιακό τοπίο και η συμμετοχή στα ΜΜΕ έχει αλλάξει δραματικά στον αραβικό κόσμο τα τελευταία χρόνια – και όχι μόνο μεταξύ νέων ανθρώπων. Τα πάντα εξελίσσονται. Και ενώ οι άνθρωποι είναι πλέον πιο ανοιχτοί στην τεχνολογία, την επικοινωνία και τη συζήτηση από ποτέ άλλοτε – με εφαρμογές, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κινητά μέσα επικοινωνίας- φαίνεται ότι υπάρχει ακόμη η διάθεση να αποκοπούν όλοι αυτοί από τον δημόσιο διάλογο.
Η εκπομπή JaafarTalk θέλει να αλλάξει αυτή την τάση. Πρόκειται για ένα talk show, που δίνει σε όλους φωνή, ακόμη και σε εκείνους που δεν ακούγονται στον αραβικό κόσμο, με θέματα που δεν καλύπτονται απαραίτητα από άλλα δίκτυα. Προσφέρει συζητήσεις που προκαλούν αίσθηση πάνω σε κοινωνικοπολιτικά ζητήματα και εκπροσωπεί πολύ διαφορετικές απόψεις. Στο τέλος κάθε εκπομπής, τόσο το κοινό που βρίσκεται στο στούντιο και οι τηλεθεατές έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν ποιος καλεσμένος εκφράζει την άποψή τους πιο πειστικά. Είναι η τέλεια πλατφόρμα για ανθρώπους με διαφορετικές απόψεις να μοιραστούν την οπτική τους και να ξεκινήσουν έναν διάλογο.
Το JaafarTalk είναι ένα talk show που αντικατοπτρίζει την πολυμορφία στον αραβόφωνο κόσμο. Ο παρουσιαστής Αμπντούλ Καρίμ προσκαλεί καλεσμένους που εκπροσωπούν διαφορετικές απόψεις για μια δίκαιη και ζωντανή συζήτηση, η οποία συνοδεύεται από έρευνα, στοιχεία και δεδομένα, τα οποία βοηθούν τον κόσμο να σχηματίσει τη μεγάλη εικόνα. Μπορείτε να ακολουθήσετε το JaafarTalk στο Instagram, το Facebook και το YouTube.
Οπτικοποιώντας τα θέματα
Οι Λιβανέζοι εκφράζουν τις απόψεις τους σε ψηφιακές πλατφόρμες πιο συχνά από τους Ουκρανούς; Το βαρόμετρο #speakupbarometer είναι ένα πρότζεκτ της Ακαδημίας της DW, το οποίο ελέγχει τη σχέση μεταξύ ψηφιακής συμμετοχής, ελευθερίας της έκφρασης και πρόσβασης στην πληροφορία σε επιλεγμένες χώρες, στις οποίες η Ακαδημία της DW εργάζεται πάνω σε μιντιακά προγράμματα σε συνεργασία με τοπικούς οργανισμούς.
Με στόχο την παροχή μιας συνολικής εικόνας για την κατάσταση της ψηφιακής συμμετοχής σε αυτές τις χώρες και ταυτόχρονα για τον εντοπισμό νέων δυνατοτήτων αλλά και κινδύνων, το βαρόμετρο #speakup βοηθά οργανισμούς ΜΜΕ, ΜΚΟ, δημοσιογράφους και άλλους φορείς να αναπτύξουν μέτρα βελτίωσης της ψηφιοποίησης, της ελευθερίας της έκφρασης και της ελεύθερης πρόσβασης στην πληροφορία.
Εργαλείο πλοήγησης για την ελευθερία του τύπου
Πόσο ελεύθερα είναι τα ΜΜΕ στην χώρα σας; Το εργαλείο πλοήγησης Media Freedom Navigator παρέχει μια επισκόπηση διαφορετικών δεικτών μέτρησης της ελευθερίας του τύπου. Μπορείτε να πλοηγηθείτε στον παγκόσμιο χάρτη για να αποκτήσετε πρόσβαση σε στοιχεία για την ελευθερία του τύπου σε κάθε χώρα και να βρείτε περισσότερες πληροφορίες μέσα από ευρετήρια.
Αξιοπιστία σε μια θάλασσα παραπληροφόρησης
Η δημοσιογραφική δουλειά στην Τουρκία έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη. Η DW έχει συνεργαστεί με το BBC, το France24 και το Voice of America για να φτιάξει ένα κανάλι στο YouTube με στόχο την παροχή αξιόπιστης πληροφόρησης στο τουρκόφωνο κοινό.
Το κανάλι YouTubechannel+90 πήρε το όνομά του από τον διεθνή κωδικό κλήσης της Τουρκίας και παρέχει ανεξάρτητη και αξιόπιστη πληροφόρηση, με σεβασμό στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, όπως επίσης και διαφορετικές οπτικές σε ένα μεγάλο εύρος θεμάτων. Τα βίντεο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα έχουν μεταφραστεί και στα γερμανικά και έχουν πάνω ένα εκατομμύριο views. Το +90 καλύπτει θέματα που συχνά απουσιάζουν από το μιντιακό τοπίο στην Τουρκία – όπως θέματα που αφορούν πρόσφυγες, την LGBTQ κοινότητα και τα δικαιώματα των γυναικών. Με την σε βάθος έρευνα τον θεμάτων αυτών, το +90 διασφαλίζει μια πιο ισορροπημένη ματιά στην καθημερινή ζωή σε μια ζωντανή και διαρκώς μεταβαλλόμενη χώρα.