Δραματικές διαστάσεις λαμβάνουν οι θάνατοι από κοροναϊό στη χώρα μας. Μέσα στις 15 ημέρες του Νοεμβρίου έχουμε σχεδόν τους μισούς θανάτους (πάνω από 480) συνολικά από την έναρξη της πανδημίας, κάτι που σημαίνει ότι αυτός ο μήνας θα είναι τραγικά φονικός μέχρι τη λήξη του.
Οι 71 νεκροί χθες σε μία ημέρα, δηλαδή ένας θάνατος κάθε 3 ώρες, δείχνει τη σφροδρότητα του δευτέρου κύματος της πανδημίας η οποία μετρά για την Ελλάδα σχεδόν 75 χιλιάδες κρούσματα. Οι επιστήμονες είναι απαισιόδοξοι για την πορεία της αρρώστιας τις επόμενες ημέρες καθώς περιμένουν υψηλά νούμερα και σε κρούσματα και σε θανάτους και φυσικά σε ανθρώπους που χρειάζονται Εντατική. Είναι ενδιαφέρον επίσης το στοιχείο ότι τις δύο πρώτες ημέρες του μήνα οι θάνατοι κινούνταν σε μονοψήφιο αριθμό και πλέον μιλάμε καθημερινά για 50 ή για 70 νεκρούς.
Ακόμη πιο δραματικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με το Mega, ανάμεσα στους νεκρούς είναι 8 νέοι άνθρωποι ηλικίας έως 39 ετών. Η νόσος χτυπά πλέον και τους νέους και κανείς δεν πρέπει να είναι εφησυχασμένος.
Την Κυριακή μπορεί τα κρούσματα να εμφανίζονται χαμηλά, 1.698, όμως, θα πρέπει να υπολογιστεί ότι έγιναν μόλις 14 χιλιάδες τεστ, σχεδόν τα μισά απ’ ότι γίνονται καθημερινά. Και η εικόνα αυτή δεν θα βελτιωθεί ίσως πριν από το επόμενο Σαββατοκύριακο οπότε κι αναμένονται τα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν επιβληθεί, με κυριότερη φυσικά την καραντίνα.
Αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και των θανάτων και το ΕΣΥ συνεχίσει να πιέζεται, τότε όχι μόνο δεν θα σταματήσει η καραντίνα στο τέλος Νοεμβρίου, αλλά θα ληφθούν ακόμη πιο σκληρά μέτρα.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η διευθύντρια πνευμονολογικής κλινικής “Σωτηρία”, Μίνα Γκάγκα, ανέφερε μεταξύ άλλων: “Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ακολουθούν τον αριθμό των κρουσμάτων με διαφορά μίας εβδομάδας – 10 μέρες. Οι θάνατοι ακολουθούν αυτά τα ρεκόρ με διαφορά άλλες 10 – 15 μέρες. Δηλαδή συνήθως ένας άρρωστος που μπαίνει στο νοσοκομείο, περνάει κάποιο διάστημα, οπότε εκτιμάμε ότι θα δούμε αυξήσεις τις επόμενες ημέρες. Πρέπει να κάνουμε έκκληση σε όλους μας να προσέχουμε“.
“Ότι υπάρχει πίεση υπάρχει και περισσότερες εισαγωγές. Στην Αθήνα ακόμα δεν έχουμε την πίεση που έχει η Θεσσαλονίκη αλλά μας ανησυχεί ο αριθμός. Θα θέλαμε εθελοντές, αυτό είναι βέβαιο. Είναι ένας αγώνας δρόμου” συμπλήρωσε η κυρία Γκάγκα.
Η δραματική έκκληση που κάνουν οι επιστήμονες για βοήθεια, δείχνει ότι το σύστημα βρίσκεται στα όριά του και αν συνεχιστεί η ραγδαία αύξηση των ασθενών τότε η Ελλάδα μπορεί να γίνει δυστυχώς Μπέργκαμο.
Προκειμένου να μη φτάσουμε στο σημείο αυτό ετοιμάζεται ειδικό σχέδιο για χρήση ακόμη και άλλων χώρων, όπως το Βελλίδειο ή άλλα κλειστά γήπεδα για να υποδέχονται ασθενείς. Κάτι που βεβαίως προϋποθέτει περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Η αύξηση κατά 72% μέσα σε μία εβδομάδα των διασωληνωμένων δείχνει την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ.
Χθες, Κυριακή, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.698 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 74.205, εκ των οποίων το 54.0% άνδρες, ενώ 4.648 (6.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 19.081 (25.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 392 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 ετών. 121 (30.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 78.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 376 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 71 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1106 θανάτους συνολικά στη χώρα. 451 (40.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.