Από την Καθημερινή της Κυριακής
(του Τάσου Τέλλογλου)
H έντονη κινητικότητα του πρώην υπουργού Αμύνης, Ακη Τσοχατζόπουλου, και η προσπάθειά του να συγκεντρώσει τηλεφωνικά ένα ποσό εν όψει των εξελίξεων στη δικαιοσύνη, φαίνεται ότι επέσπευσε τις εξελίξεις γύρω από την…
υπόθεση της περιουσίας του και την κράτησή του. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στα τέλη της εβδομάδας πριν από το Πάσχα, ο κ. Τσοχατζόπουλος επικοινώνησε με αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ με τα οποία συνδεόταν στη διάρκεια της πολιτικής του διαδρομής και τους ζήτησε βοήθεια. Ο πρώην υπουργός Αμύνης ανέμενε κλήση από τον εισαγγελέα, αλλά για το θέμα του μη ειλικρινούς -κατά την εισαγγελία«πόθεν έσχες» και όχι για το θέμα του «ξεπλύματος μαύρου χρήματος»…
Από το υλικό που είχαν συγκεντρώσει και συνθέσει οι δύο εισαγγελείς, Ε. Κυβέλου και Ε. Σίσκου, ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν οι καταθέσεις του αντιπροσώπου της Ferrostaal στην Ελλάδα, κ. Μιχάλη Μ. που συνεργάστηκε με την εισαγγελία του Μονάχου, αλλά και των εκπροσώπων της αλλοδαπής εταιρείας Morelia, που εμφανίσθηκαν στην εισαγγελία Αθηνών και παρέδωσαν το πλήρες αρχείο των συναλλαγών τους με τον εξάδελφο του κ. Τσοχατζόπουλου, κ. Νικόλαο Ζήγρα. Οι εισαγγελείς σημειώνουν ότι οι δύο δικαιούχοι της εταιρείας προσήλθαν «αυθορμήτως» προσκομίζοντας και τις σχετικές έγγραφες αποδείξεις.
Σημειώνεται ότι ο Μιχάλης Μ. είχε πιστέψει ότι διαβίβαζε -μετά εντολή του στελέχους της γερμανικής εταιρείας στην οποία είχε ανατεθεί η σύμβαση των υποβρυχίων Χανς Μίλενμπεκστην Αγκο Ντερμιτζιάν, έναν μεσάζοντα του περίφημου «κύκλου προσευχής». Ο ένας εκ των δύο τελικών δικαιούχων της εταιρείας μεταβίβασε το μεγαλύτερο από τα δύο εμβάσματα σε λογαριασμό στη Μorgan Stanley. Ο τρόπος δράσης των δύο δικαιούχων, που φαίνεται ότι συνεργάστηκαν άψογα με την εισαγγελία Αθηνών, θυμίζει τη μεταφορά χρημάτων, στο ίδιο διάστημα, από τους περίφημους «χρηματιστές» και άλλους ενδιάμεσους της υπόθεσης Siemens, έξι από τους οποίους καλούνται την επόμενη εβδομάδα ως κατηγορούμενοι και που κατά κανόνα «αντίκριζαν» ποσά που ελάμβαναν από λογαριασμούς της γερμανικής εταιρείας στο Μονακό σε λογαριασμούς τους στην Ελβετία με ποσά που κατέβαλλαν μετρητοίς σε στέλεχος της Siemens στην Αθήνα.
Σχέση με την υπόθεση Siemens παρουσιάζει και ένα πρακτικό συναντήσεων του κ. Τσοχατζόπουλου με εκπροσώπους της γερμανικής εταιρείας HDW προκειμένου να δημιουργηθεί ειδική εταιρεία τροχαίου υλικού με «προίκα» τις προγραμματικές συμφωνίες του ΟΣΕ. Το έγγραφο είχε κατατεθεί στη Βουλή στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens από τον κ. Χρ. Βερελή, χωρίς να συσχετισθεί αν και έχει σχέση με όσα είχαν μεσολαβήσει για την «ιδιωτικοποίηση» των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Η πρώτη από αυτές τις συναντήσεις έγινε την 1η και την 2η Νοεμβρίου του 2001. Στην επόμενη συνάντηση, που έγινε λίγες μέρες αργότερα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, υπογράμμισε παρουσία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Νίκου Χριστοδουλάκη, και της ηγεσίας της ΕΤΒΑ ότι το ζήτημα των συμβάσεων του ΟΣΕ/ΗΣΑΠ θα επιλύετο «με βάση τα μέχρι τότε συμφωνηθέντα». Στις 22/3/2003 πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση στο γραφείο του τότε υπουργού Ανάπτυξης με την παρουσία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και 4 μελών της ηγεσίας του γερμανικού κονσόρτσιουμ, στους οποίους συμμετείχε και ο καταδικασθείς από το δικαστήριο του Μονάχου για δωροδοκία αξιωματούχων χωρών-μελών της Ε. Ε. (σ. σ.: και ονομαστικά του κ. Τσοχατζόπουλου) Βίνφριντ Χάουν.
Σύμφωνα με κείμενο αγωγής του γερμανικού κονσόρτσιουμ, που υποβλήθηκε αργότερα, «στην προκειμένη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η θέληση όλων για την τροποποίηση των προγραμματικών συμφωνιών και την εξάλειψη των ποινικών ρητρών» (σ. σ.: την ζητούσε το γερμανικό κονσόρτσιουμ επικαλούμενο την καθυστέρηση από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου). Οταν στις 29 Απριλίου του 2002 αποφασίζεται να αποσταλούν οι τροποποιήσεις των προγραμματικών Συμφωνιών στον ΟΣΕ για έγκριση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης φαίνεται από το κείμενο της αγωγής ότι έχει «ευλογήσει» τις τροποποιήσεις αυτές. Η πώληση των Ναυπηγείων τελικά ολοκληρώθηκε με την τροποποίηση των προγραμματικών συμφωνιών.