Η Citigroup αναμένει ότι τα εμβόλια για την πανδημία της COVID-19 θα αρχίσουν να αυξάνουν τις προοπτικές των ανεπτυγμένων οικονομιών (DM) στο τέταρτο τρίμηνο του 2021 και στο μεγαλύτερο μέρος των αναδυόμενων οικονομιών στο πρώτο εξάμηνο του 2022 (1H22).
Η βασική τους υπόθεση είναι ότι οι εμβολιασμοί COVID-19 θα μπορούσαν να αυξήσουν την παγκόσμια αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7% το 2021 και 3,0% το 2022, καθώς η κινητικότητα επιστρέφει στο φυσιολογικό. H Citigroup εκτιμάει ότι ο συγχρονισμός των εμβολίων θα διαμορφώσει την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης το 2021-2022.
Ο εμβολιασμός θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στις οικονομίες μέσω της ομαλοποίησης της κινητικότητας. Ο θετικός αντίκτυπος του εμβολιασμού θα είναι μεγαλύτερος σε οικονομίες όπου η κινητικότητα ήταν επίμονα αδύναμη.
Αναφορικά με τον τουρισμό, η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει ότι πλήρης ανάκαμψη των δραστηριοτήτων στα προ πανδημίας επίπεδα ενδέχεται να καθυστερήσει περισσότερο και η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) αναμένει ότι η παγκόσμια κίνηση επιβατών δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα προ πανδημίας πριν το 2024.
Στην περιοχή των ανεπτυγμένων οικονομιών, κάποια μορφή ανοσίας από τον εμβολιασμό θα μπορούσε να επιτευχθεί έως το 4Q 2021. Οι μεγάλες οικονομίες ενδέχεται να ξεκινήσουν στοχοθετημένη διανομή σε ομάδες προτεραιότητας το Δεκέμβριο φέτος και το πρώτο τρίμηνο του 2021, διευρύνοντας την προσφορά στο 2Q-3Q 2021.
Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των ανεπτυγμένων οικονομιών που επιθυμούν εμβολιασμό, θα πρέπει να εμβολιαστούν το αργότερο έως το τέλος του 2021. Με την κινητικότητα να έχει ήδη ανακάμψει στην Ανατολική Ασία (συμπεριλαμβανομένης της Κίνας) στα μέσα του 2020, ο θετικός αντίκτυπος θα είναι μικρότερος στην περιοχή των αναδυόμενων αγορών. Όπως τονίζει η Citi, η χρονική στιγμή της διάθεσης των εμβολίων θα διαμορφώσει και την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης το 2021-2022.
Όπως αναφέρει η αμερικάνικη τράπεζα μετά και τα ενθαρρυντικά από το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά τις τις Pfizer και Moderna, τα εμβόλια για την COVID-19 θα αρχίσουν να ενισχύουν τις οικονομίες στις ανεπτυγμένες αγορές στο δ’ τρίμηνο του 2021 και στο μεγαλύτερο μέρος των αναδυόμενων αγορών στο α’ εξάμηνο του 2022.
Η έκτακτη έγκριση των εμβολίων θα μπορούσε να χορηγηθεί στις ανεπτυγμένες αγορές το Δεκέμβριο – Ιανουαρίου για τις BioNTech / Pfizer, Moderna και AstraZeneca, υποθέτοντας ότι οι ρυθμιστικές αρχές θεωρούν ότι τα εμβόλια των τριών εταιρειών είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Το καθένα είναι πιθανό να παραχθεί σε 0,5-3 δισ. δόσεις ετησίως, κυριαρχώντας στην παροχή εμβολίων στις αρχές του 2021.
Ορισμένες εταιρείες στην Κίνα και τη Ρωσία ενδέχεται να ακολουθήσουν παρόμοιο χρονοδιάγραμμα.
Οι αναλυτές της αμερικάνικης τράπεζας εκτιμούν ότι το γ’ τρίμηνο του 2021 δεν αποτελεί μια λογική περίοδο για σημαντική μείωση της κλίμακας των πρωτοβουλιών στον τομέα της δημόσιας υγείας και για την Ευρώπη υποστηρίζουν ότι το τρίτο τρίμηνο του 2021 ενδέχεται να μην σηματοδοτήσει ακόμη την επιστροφή στην κανονικότητα από άποψη συμπεριφοράς του κόσμου, κάτι που μπορεί να συνεχίσει να αντικατοπτρίζει ανησυχίες για την υγεία έως ότου ένα εμβόλιο είναι ευρύτερα διαθέσιμο. Η Citigroup υποθέτει ότι τα χαμηλά ποσοστά αποδοχής εμβολίων και άλλοι παράγοντες αβεβαιότητας θα μπορούσαν να παρατείνουν ορισμένα περιοριστικά μέτρα όπως η χρήση μάσκας.
Σε ό,τι αφορά την περιοχή των αναδυόμενων αγορών, ορισμένες μικρές ανοικτές οικονομίες μπορεί να επιτύχουν αρκετές διμερείς συμφωνίες εμβολίων με την ανοσία της αγέλης να είναι εφικτή έως το δ΄ τρίμηνο του 2021. Επίσης, οι μεγάλες σε πληθυσμό χώρες της περιοχής, που έχουν εγχώρια ικανότητα παραγωγής εμβολίων, ενδέχεται να προμηθευτούν με αρκετά εμβόλια για να καλύψουν τις ανάγκες τους έως το α’ εξάμηνο του 2022. Παράλληλα, μπορεί να χρειαστεί να περιμένουμε έως το τέλος του 2022 (ή ακόμα και αργότερα) για να γίνουν διαθέσιμα επαρκή εμβόλια σε οικονομίες χαμηλού εισοδήματος και περιορισμένους δημοσιονομικούς πόρους και ικανότητα εγχώριας παραγωγής.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο σε ό,τι αφορά την επιστροφή στην κανονικότητα είναι το πόσοι τελικά θα θέλουν να εμβολιαστούν. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό αποδοχής εμβολίου COVID-19 μειώθηκε κατά 4% σε 73% τον Οκτώβριο από τον Ιούλιο-Αύγουστο. Ακόμα και σε αυτό το χαμηλότερο επίπεδο, και δεδομένης της ενημερωτικής εκστρατείας που θα ξεκινήσει γύρω από τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια του COVID-19, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιθανό να συμμετάσχουν εύκολα στην ουρά για εμβολιασμό. Σε γενικές γραμμές, η κάλυψη εμβολίων πρέπει να φτάσει τουλάχιστον το 70% για να επιτευχθεί κάποια ανοσία στην αγέλη. Χώρες όπως η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ρωσία, ωστόσο, έχουν ποσοστά αποδοχής εμβολίων 54% -59%, γεγονός που θα μπορούσε να καθυστερήσει τον πιθανό χρόνο για την ανοσία της αγέλης μέσω του εμβολιασμού, επισημαίνει η Citi.
Έτσι, ο εμβολιασμός θα μπορούσε να αυξήσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 0,7% το 2021 και 3% το 2022. Όπως εξηγεί, ο μεγάλος εκτιμώμενος θετικός αντίκτυπος του εμβολιασμού στην αύξηση του ΑΕΠ το 2021-2022 μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην αναμενόμενη απότομη συστολή του ΑΕΠ το 2020. Δεύτερον, ο θετικός αντίκτυπος του εμβολιασμού στο ΑΕΠ των ανεπτυγμένων οικονομιών θα έρθει νωρίτερα λόγω της ταχύτερης ανάπτυξης του εμβολίου. Μπορεί να δούμε μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Ισπανίας. Τρίτον, με την κινητικότητα να έχει ήδη ανακάμψει στην Ανατολική Ασία (συμπεριλαμβανομένης της Κίνας) στα μέσα του 2020, ο θετικός αντίκτυπος θα είναι μικρότερος στην περιοχή των αναδυόμενων αγορών.