Την παράταση του lockdown ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει μια επόμενη. Τη διάρκεια του lockdown θα κρίνουν οι περιοχές της χώρας που καταγράφουν το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο μεταξύ αυτών Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα και Μαγνησία, ενώ από τη μελέτη των λυμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καταγράφεται μείωση του ιικού φορτίου κατά 50%.
Σήμερα είναι μία ιδιαίτερα κρίσιμη μέρα, καθώς αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το στρατηγικό σχέδιο της άρσης των περιορισμών της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Οι ειδικοί έχοντας στα χέρια τους όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και μοντέλα θα αποφασίσουν πότε και πώς θα δώσουν το πράσινο φως για την άρση του lockdown.
Οι αποφάσεις δε θα είναι καθόλου εύκολες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ήδη αντικρουόμενες γνώμες σχετικά με το άνοιγμα της εστίασης, αλλά και με συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει ή όχι να αρθούν, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας και τα SMS.
Πάντως τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα μαρτυρούν ότι σιγά σιγά αποδυναμώνουν τον ιό. Τα νέα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των μετρήσεων των λυμάτων, σε Αττική και Θεσσαλονίκη, δημιουργούν ένα κλίμα αισιοδοξίας. Συγκεκριμένα, στην Αττική το διάστημα 30/10 έως 6/11 ο μέσος όρος των φορέων για το λεκανοπέδιο ανέρχονταν σε 49.500.
Την πρώτη εβδομάδα του lockdown 7-12/11 οι φορείς μειώθηκαν σε 35.300. Τη δεύτερη βδομάδα του lockdown, το χρονικό διάστημα 13-18/11 ο αριθμός κατέβηκε στους 21.100, ενώ την τρίτη εβδομάδα 19-23/11 έπεσε ραγδαία στους 6.200 φορείς.
Βελτιωμένη είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη, καθώς σύμφωνα με τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου που μίλησε στο MEGA το ιικό φορτίο αυτής της εβδομάδας είναι κατά 50% κάτω σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης εβδομάδας.
Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις των ειδικών θα ληφθούν σήμερα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ μέχρι στιγμής η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ παραμένει αυξημένη, σε αντίθεση με τα κρούσματα τα οποία αρχίζουν και εμφανίζουν πτωτική τάση.
Η άρση του lockdown αναμένεται να γίνει σε δόσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες πρώτα αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία. Οι ειδικοί συγκλίνουν στο ότι πρώτα θα πρέπει να ανοίξουν τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί και μετά οι υπόλοιπες βαθμίδες. Στη συνέχεια θα ανοίξουν τα καταστήματα. Για το στάδιο αυτό προκρίνονται δύο σενάρια. Ή θα ανοίξουν πρώτα τα μικρά καταστήματα και αρκετά αργότερα τα μεγάλα καταστήματα και τα εμπορικά ή θα ανοίξουν όλα μαζί, αλλά στη περίπτωση των εμπορικών καταστημάτων θα υπάρχουν πάρα πολύ αυστηροί κανόνες. Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος είναι η εστίαση. Οι ειδικοί όχι μόνο δεν έχουν καταλήξει ομόφωνα σε κάποιο σχέδιο, αλλά μεγάλη μερίδα επιστημόνων διαφωνεί με το άνοιγμα της παρά τα περιοριστικά μέτρα που ήδη υπάρχουν. Το πρώτο σενάριο λέει πως θα δοθεί το πράσινο φως προκειμένου να ανοίξουν μόνο τα εστιατόρια για τις γιορτές. Το δεύτερο σενάριο ακολουθεί το πρότυπο Γαλλίας, δηλαδή να ανοίξει καθολικά η εστίαση μετά τις γιορτές, δηλαδή περίπου στις 20 Ιανουαρίου.