Η έκπληξη του χθεσινού πρώτου γύρου είναι χωρίς αμφιβολία η Μαρίν Λεπέν, η οποία ξεπέρασε το ποσοστό που είχε λάβει ο πατέρας της το 2002, άφησε πολύ πίσω της τον υποψήφιο του Μετώπου της Αριστεράς και αναδεικνύεται σε ρυθμιστικό παράγοντα για τον δεύτερο γύρο.
Και αρκετοί κάνουν συνειρμούς με την έκρηξη των δημοσκοπικών ποσοστών της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα αλλά και την άνθιση κομμάτων, όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που συσπειρώνουν την ψήφο διαμαρτυρίας κατά του δικομματισμού.
Ενώ άλλοι επισημαίνουν ότι ανάλογες εθνικιστικές τάσεις καταγράφονται και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η 43χρονη υποψήφια του Εθνικού Μετώπου δεν πρόκειται να καλέσει τους οπαδούς της να ψηφίσουν κάποιον υποψήφιο στον δεύτερο γύρο. Θέλει αντίθετα να αξιοποιήσει τη δυναμική που της δίνουν τα 7 εκατομμύρια των ψηφοφόρων της…
για να πραγματοποιήσει μια καλή εμφάνιση στις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Ιουνίου. Ο απώτερος στόχος της είναι σαφής: να προκαλέσει μια «έκρηξη του συστήματος» και να γίνει η αρχηγός της αντιπολίτευσης.
Το γεγονός ότι ένας στους πέντε Γάλλους ψήφισε το Εθνικό Μέτωπο δείχνει ότι η δεξιά στροφή που πραγματοποίησε τους τελευταίους μήνες ο Νικολά Σαρκοζί, σε μια προσπάθεια να αλιεύσει ψήφους στο ακροδεξιό στρατόπεδο, απέτυχε.
Η Μαρίν Λεπέν δεν δυσκολεύτηκε να επιβεβαιώσει το σύνθημα του πατέρα της, Ζαν-Μαρί Λεπέν: «Ψηφίστε το αυθεντικό κι όχι το αντίγραφο».
Κι αυτό, όπως σημειώνει ο αναλυτής Πιερ Ασκί στον ιστότοπο Rue89, για δύο λόγους. Επειδή ο απερχόμενος Πρόεδρος δεν ήταν όσο ξενόφοβος ήθελαν οι οπαδοί του Εθνικού Μετώπου.
Και επειδή η κρίση που οδήγησε σε άνοδο της φτώχειας και της ανεργίας προκάλεσε μια γενικευμένη δυσπιστία απέναντι στον πολιτικό του λόγο.