Την προστασία των ακατάσχετων λογαριασμών από καταχρηστικές ενέργειες τραπεζικών ιδρυμάτων, θέτουν 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Με πρώτους υπογράφοντες τους τομεάρχες της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση και Χάρη Μαμουλάκη, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν «το πολύ σοβαρό πρόβλημα της δέσμευσης ακατάσχετων λογαριασμών από τραπεζικά ιδρύματα» που έχει δημιουργηθεί και ζητούν «την προστασία των οφειλετών του Δημοσίου έναντι των καταχρηστικών ενεργειών των πιστωτικών ιδρυμάτων ως προς τη δέσμευση λογαριασμών που διατηρούν σε αυτά και είναι είτε ακατάσχετοι είτε περιλαμβάνουν ποσά ακατάσχετα».
Οι 50 συνυπογράφοντες βουλευτές, επικαλούμενοι σχετικό δελτίο Τύπου της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, αλλά και δημοσιεύματα, σημειώνουν ότι οι τράπεζες προχωρούν σε δεσμεύσεις λογαριασμών για οφειλές κυρίως προς το Δημόσιο και επισημαίνουν:
«Σύμφωνα με το άρθρο 31 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.) δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση μισθών, συντάξεων και κάθε είδους ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο από χίλια (1.000) ευρώ. Επίσης, δεν κατάσχονται τα 4/5 των ημερομισθίων, το 1/2 των εφάπαξ καταβαλλόμενων, από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα, βοηθημάτων επί τη εξόδω εκ της Υπηρεσίας ή του επαγγέλματος, και οι καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα μέχρι του ποσού των χιλίων διακοσίων πενήντα (1.250) ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο ίδρυμα. Αναφορικά με τις καταθέσεις αυτές, σε πιστωτικά ιδρύματα μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ, απαιτείται η ηλεκτρονική γνωστοποίηση από το φυσικό πρόσωπο ενός μοναδικού τραπεζικού λογαριασμού. Εφόσον υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, γνωστοποιείται, αποκλειστικά και μόνο, ο λογαριασμός αυτός. Ο Κώδικας περαιτέρω προβλέπει τα ποσοστά επιτρεπόμενης κατάσχεσης σε περίπτωση χρεών προς το Δημόσιο».
Παράλληλα, εκκαλούνται ότι και βάση στην παρ.2 του άρθρ. 11 της από 20.3.2020 Π.Ν.Π., με τα “Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κοροναϊού COVID-19 “, ορίζεται μεταξύ άλλων ότι οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, ότι είναι δικαιούχοι έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Προβλέπεται δε ότι η αποζημίωση αυτή είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ