Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών η συζήτηση για την Τουρκία. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για μία ακόμη φορά, τελευταία, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης για τη στάση που πρέπει να κρατήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση απέναντι στην Τουρκία.
Ωστόσο, οι διαφωνίες παραμένουν. Από τη μία είναι το μπλοκ των χωρών που θέλουν να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, με προεξάρχουσα τη Γαλλία, αλλά και την Ελλάδα. Αυτή τη φορά, η διαφορά είναι ότι έχουμε στο πλευρό μας σύμμαχο και τις Βρυξέλλες, που θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα χάσει την αξιοπιστία της αν δεν επιβάλει έστω και λάιτ κυρώσεις.
Και από την άλλη οι πιο επιφυλακτικές χώρες, που προσπαθούν να κατευνάσουν τις εντάσεις και να οδηγήσουν τους ηγέτες σε ένα αποτέλεσμα πιο μετριοπαθές. Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία παραμένει η Γερμανία. Παρόλο που το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας έχει… παγώσει εξαιτίας των μονομερών ενεργειών που συνέχισε η Άγκυρα παρά τις παραινέσεις του Βερολίνου, όπως για παράδειγμα οι προκλήσεις στα Βαρώσια αλλά και η πρόσφατη άρνηση της νηοψίας στο τουρκικό πλοίο, οι σχέσεις μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραμένουν καλές.
Ν. Δένδιας: Κατέστη σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία
«Η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της Ευρωπαϊκή Ένωσης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου» υποστηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πως ήταν η διαπίστωση από όλους τους υπουργούς Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως «η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της Ένωσης» αναφέροντας μάλιστα πως »κατέστη σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία. Και αυτό είναι το οποίο θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων αυτή την εβδομάδα.»
«Στο Συμβούλιο σήμερα έγινε μία εκτεταμένη συζήτηση αναφορικά με την τουρκική παραβατικότητα και διαπιστώθηκε από όλους τους υπουργούς Εξωτερικών ότι η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της Ευρωπαϊκή Ένωσης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
«Η Τουρκία σπαταλά τον χρόνο της σε προκλήσεις»
«Το συμπέρασμα είναι πλέον ξεκάθαρο: Η Τουρκία είχε τον χρόνο να επιλέξει τον δρόμο της. Και τον σπατάλησε σε προκλήσεις», είπε ο κ. Πέτσας κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης και συνέχισε:
«Είχε την ευκαιρία που της πρόσφεραν τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη και δεν την αξιοποίησε. Εξέλαβε την στάση της Ε.Ε. σαν αδυναμία και συνέχισε τις προκλήσεις και την απόπειρα τετελεσμένων».
«Το μήνυμα της Ελλάδας ήταν και είναι σαφές. Δεν μπορεί μια χώρα που δηλώνει ότι θέλει να είναι στρατηγικός εταίρος της Ε.Ε., να αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της Ε.Ε. Ούτε να παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Ούτε να υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».
Κι αυτό δεν μπορεί ούτε να αγνοείται ούτε να υποτιμάται από κανένα. Όπως δεν μπορεί να αγνοείται το γεγονός ότι κρίνεται η πλέον η αξιοπιστία της Ευρώπης.
Την αλήθεια αυτή επισημαίνει εδώ και εβδομάδες σε όλες τις επαφές που έχει με ομολόγους του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας σε κάθε επικοινωνία του την ανάγκη εφαρμογής των κοινών ομόφωνων αποφάσεων και εκκίνησης της διαδικασίας κυρώσεων έναντι της Τουρκίας.
«Και βέβαια παραμένει στο τραπέζι το αίτημα που κατέθεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης και 16ης Οκτωβρίου, για την πολιτική και ηθική υποχρέωση της Ευρώπης σε ό,τι αφορά το εμπάργκο όπλων», επεσήμανε ο κ. Πέτσας υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα δεν μπορεί να δεχτεί σαν κίνηση καλής θέλησης και αποκλιμάκωσης την «προσχηματική απόσυρση του Oruc Reis δέκα μέρες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
Ερντογάν: Δεν πρόκειται να υποκύψουμε στις απειλές της Ε.Ε.
«Η Τουρκία δεν θα υποκύψει σε απειλές στη διαμάχη της με την Ελλάδα και την Κύπρο για την Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το θέμα. Ωστόσο, ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η Τουρκία θα διαπραγματευόταν για τις αντικρουόμενες αξιώσεις και δικαιώματα για πιθανούς ενεργειακούς πόρους.
Οι υπουργοί της ΕΕ επρόκειτο να αξιολογήσουν τους λόγους κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Οι ηγέτες του μπλοκ θα αποφασίσουν την Πέμπτη εάν θα πραγματοποιήσουν την απειλή τους.
«Στο ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου, η χώρα μας δεν προκαλεί ποτέ ένταση, αλλά με ειρήνη, συνεργασία, δικαιοσύνη και εφαρμογή της δικαιοσύνης. Ο δρόμος προς αυτό περνά από διαπραγματεύσεις που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό », δήλωσε ο Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας την πρόσκληση για διάσκεψη που περιλαμβάνει όλους τους φορείς της περιοχής.
Ωστόσο, η Τουρκία δεν θα επέτρεπε μια «πειρατική νοοτροπία» που έδειξαν άλλες χώρες να την περιορίσουν σε μια στενή λωρίδα παράκτιων υδάτων. «Δεν θα υποκύψουμε σε απειλές και εκβιασμούς … Δεν θα επιτρέψουμε τον ιμπεριαλιστικό επεκτατισμό», είπε.
Η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ξεκινήσει συνομιλίες όσο τα τουρκικά σκάφη βρίσκονται σε αμφισβητούμενα ύδατα. Το πλοίο, Oruc Reis, επέστρεψε στην Αττάλεια την περασμένη εβδομάδα.
Το Κοινοβούλιο της ΕΕ ζήτησε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την επίσκεψη του Ερντογάν στην κατεχόμηνη Κύπρο και για τις τουρκικές επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, τις οποίες χαρακτήρισε παράνομες.
Η Γαλλία ηγείται της κίνησης για κυρώσεις την Τουρκία στη σύνοδο κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου. Διπλωμάτες λένε ότι τυχόν μέτρα θα στοχεύουν σε περιοχές της οικονομίας της Τουρκίας που συνδέονται με την εξερεύνηση υδρογονανθράκων.
Στόλτενμπεργκ: Ανησυχώ και εγώ για την Τουρκία αλλά είναι σημαντική σύμμαχος του ΝΑΤΟ
Τις θέσεις του ΝΑΤΟ, ότι η Τουρκία είναι πολύ σημαντικός σύμμαχος, «παρόλο που υπάρχουν ανησυχίες από πολλές χώρες για τις πράξεις της Άγκυρας», επανέλαβε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ. Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του POLITICO, όπου παρουσιάστηκαν οι ετήσιες λίστες των προσωπικοτήτων που αναμένουν να παίξουν καθοριστικό ρόλο το 2021. Σύμφωνα με το δίκτυο, ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι μία από αυτές τις προσωπικότητες.
«Η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Ξέρω ότι υπάρχουν ανησυχίες για διαφορετικά θέματα από κάποιες χώρες και εγώ έχω εκφράσει τις ανησυχίες μου για τους S-400, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία. Και τις εξέφρασα και στην Άγκυρα, όταν την επισκέφθηκα», αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. «Όμως, η Τουρκία είναι σημαντική. Συνορεύει με τη Συρία και έχει συμβάλει στην αντιμετώπιση του ISIS, των τζιχαντιστών. Επίσης, φιλοξενεί τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες, το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων παγκοσμίως», συμπλήρωσε.