«Δεν έχουν μειωθεί τα κρούσματα. Δεν έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε την πανδημία και οι πραγματικοί αριθμοί μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτεροι καθώς σε ορισμένες περιοχές της χώρας δεν γίνεται επαρκής αριθμός τεστ και βεβαίως είναι και οι θάνατοι σε κορύφωση» δήλωσε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών για την επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας σήμερα.
«Έκανα μια σύγκριση το πρωί με τους αντίστοιχους αριθμούς στην Καλιφόρνια, οι οποίοι δηλώνουν τώρα ότι είναι στο peak, στην χειρότερη περίοδο από πλευράς θανάτων και συνεπειών της πανδημίας από την αρχή της κρίσης και αριθμητικά ανάλογα με τον πληθυσμό μας εμείς και ανάλογα με τον πληθυσμό της η Αμερική παραδείγματος χάριν, είμαστε στο ίδιο επίπεδο από πλευράς θανάτων και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό, γιατί ελπίζαμε ότι είμαστε σε πολύ καλύτερη μοίρα από χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία. Οι θάνατοι είναι πάρα πολλοί για τη χώρα μας» σημείωσε μιλώντας στον Realfm 97,8.
«Τα μέτρα είναι αυτά που είναι και εφαρμόζονται εν μέρη, αλλά είχαμε πει και παλιότερα ότι για να επιβάλλεις μέτρα πρέπει να είναι εφικτό να εφαρμοστούν. Στη Δυτική Αττική έχουμε πολλούς κατοίκους που ζουν σε μικρά διαμερίσματα με κάποιο συνωστισμό. Έχουμε πολλούς εργαζόμενους, το είδος της εργασίας δεν επιτρέπει την εξ αποστάσεως εργασίας και συνωστίζονται εξ ανάγκης στο χώρο εργασίας και πιθανόν να έχουμε ομάδες ανθρώπων που χρησιμοποιούν ή χρησιμοποιούσαν πολύ τα ΜΜΜ, δηλαδή δεν έχουν τη δυνατότητα οι άνθρωποι να εφαρμόσουν τα μέτρα».
«Είναι σαφές ότι ανοίγοντας, όσο αυξάνεται δηλαδή ο συγχρωτισμός ανθρώπων, αυξάνεται και ο κίνδυνος. Μηδενικός κίνδυνος δεν υπάρχει και επίσης μέγιστος κίνδυνος δεν υπάρχει. Επομένως κάθε κίνηση, κάθε μεταβολή στα μέτρα θα πρέπει να ζυγίζεται ανάλογα με τα οφέλη που μπορεί να έχουμε και με τους κινδύνους βεβαίως. Εκεί που μπορεί να εφαρμοστεί η βασική αρχή του αερισμού του χώρου, της συνεχούς χρήσης της μάσκας και τις τήρησης των αποστάσεων προς όλες τις κατευθύνσεις δύο μέτρων, θα μπορούσε να ανοίξει, όπου δεν είναι εφικτό είναι επικίνδυνο» πρόσθεσε.
«Βεβαίως θα κάνω το εμβόλιο. Αυτό που υπάρχει αυτή τη στιγμή, που είναι και η απάντηση του Φάουτσι, είναι ότι θα κάνω όποιο βρω. Εκείνο που είναι γνωστό είναι αυτή τη στιγμή ότι τα νέα δύο εμβόλια που είναι σίγουρο ότι θα εγκριθούν, σήμερα θα εγκριθεί και στην Αμερική νομίζω της Pfizer και σε καμία εβδομάδα της Moderna, είναι αυτά που έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και έχουν κριθεί από τους αρμόδιους οργανισμούς ως ασφαλή. Το εμβόλιο με τον εξασθενημένο ιό, της AstraZeneca, που φαίνεται ότι θα είναι το πρώτο που θα εγκριθεί στον Δυτικό Κόσμο, γιατί δεν έχουμε πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει με το ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο. Της AstraZeneca έχει δυστυχώς προβλήματα μεθοδολογικά. Σιγά, σιγά βγαίνουν πληροφορίες τις οποίες δεν ξέραμε για τη μέθοδο που ακολουθήθηκε στις μετρήσεις και υπάρχουν αμφιβολίες» υπογράμμισε.
Πηγή: Documento