Οι αλλεργίες από τα εμβόλια του κοροναϊού είναι εξαιρετικά σπάνιες, είναι τρείς περιπτώσεις σε ένα εκατομμύριο δόσεις, όπως ανακοίνωσε στη σημερινή ενημέρωση η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μ. Θεοδωρίδου. «Αλλεργίες έχουμε όλοι, σε τρόφιμα, φάρμακα, αλλεργιογόνα που μεταφέρονται με τον αέρα όπως η γύρη, σε τσίμπημα μέλισσας κ.λπ. Αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολισμό», είπε η κυρία Θεοδωρίδου.
Επισήμανε μάλιστα ότι σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο, υπάρχει προετοιμασία για αντιμετώπιση οποιαδήποτε αλλεργικής αντίδρασης.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους αποκάλυψε, ότι και στη χώρα μας καταγράφηκε ένα περιστατικό με ελαφρά αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο της Pfizer, όμως αντιμετωπίστηκε άμεσα και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα.
«Άρα αν κάποιος έχει αλλεργική ρινίτιδα εμβολιάζεται κανονικά. Μόνο αυτοί που έχουν σοβαρές αναφλεκτικές αντιδράσεις που τους οδηγούν σε νοσοκομείο δεν θα πρέπει να εμβολιάζονται», είπε η κυρία Θεοδωρίδου.
Προτεραιοποίηση εμβολίου
Η κυρία Θεοδωρίδου δήλωσε ότι επειδή τα εμβόλια είναι λίγα θα έπρεπε αναγκαστικά να γίνει προτεραιοποίηση. Η διαδικασία αυτή στη χώρα μας, όπως εξήγησε, έχει στηριχθεί στα δεδομένα της παγκόσμιας βιβλιογραφίας και τις κατευθυντήριες οδηγίες και επίσης βασίζεται σε κανόνες βιοηθικής.
Ετσι, η προτεραιοποίηση στη χώρα μας έγινε με βάση:
Πρώτον τον αυξημένο κίνδυνο από νόσηση, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η μεγάλη ηλικία αποτελεί τον πρώτο κίνδυνο για βαριά νόσηση. Γι’ αυτό και στις πρώτες ομάδες συμπεριλαμβάνονται οι ηλικιωμένοι.
Δεύτερον τον αυξημένο κίνδυνο λόγω έκθεσης στον κοροναϊό και η βασική ομάδα εδώ είναι οι υγειονομικοί.
Τρίτον οι ηλικιωμένοι σε ειδικές δομές αποκατάστασης και οι χρονίως πάσχοντες.
«Και η τελευταία ομάδα, οι λίγοι υπάλληλοι που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του κράτους», συμπλήρωσε η κ. Θεοδώρου.
Σε αυτή την προτεραιοποίηση δεν περιλαμβάνονται καθόλου άτομα κάτω των 18 ετών, καθώς δεν υπάρχουν μελέτες και πολύ σπάνια νοσούν σοβαρά.