Αναφορές με αιχμές στον γερμανόφωνο τύπο για τον ανασχηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης και την επιλογή των προσώπων.
«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε κυβερνητικό ανασχηματισμό πυροδοτώντας σενάρια εκλογών» γράφει η αυστριακή Der Standard εστιάζοντας σε μερικά από τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν νέα πόστα. Όπως σημειώνει «νέος υπουργός Εσωτερικών θα είναι ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος είχε ιδρύσει τη δεκαετία του 90 το ακροδεξιό κόμμα Ελληνικό Μέτωπο, το οποίο αντιτασσόταν βίαια στην υποδοχή προσφύγων. Το υπ. Εσωτερικών είναι αρμόδιο για την οργάνωση της διεξαγωγής εκλογών, οι οποίες κανονικά είναι προγραμματισμένες για το 2023». Το δεύτερο πρόσωπο, στο οποίο αναφέρεται η αυστριακή Der Standard, είναι η Σοφία Βούλτεψη, η οποία αναλαμβάνει το πόστο της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου (αρμόδια για την ένταξη) και η οποία «το 2014 σε τηλεοπτική της συνέντευξη είχε χαρακτηρίσει τους πρόσφυγες άοπλους εισβολείς». Τέλος η Der Standard αναφέρεται και στον νέο υφυπουργό Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη και σημειώνει: «O Μητσοτάκης φέρνει για πρώτη φορά στην ελληνική κυβέρνηση έναν άνδρα που έχει δηλώσει ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλος».
Στον Νικόλα Γιατρομανωλάκη αναφέρεται ειδικά και δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Bild με τίτλο «Η Ελλάδα αποκτά τον πρώτο ανοιχτά ομοφυλόφιλο υπουργό της». H Bild αναφέρει στη συνέχεια και μερικά βιογραφικά στοιχεία για τον νέο υπουργό: «Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει μεταπτυχιακό από τo John F. Kennedy School of Government του Χάρβαρντ. Πρόκειται για έναν πολιτικό που έχει ταξιδέψει στον κόσμο και διαθέτει επαρκή εμπειρία γι´ αυτή τη δουλειά». Η Bild αναφέρει ακόμη ότι ο νέος υφυπουργός «είναι περήφανος πατέρας ενός σκύλου και μιας γάτας».
Η Bild σημειώνει επίσης: «Παρά τον ανασχηματισμό που προκλήθηκε από την πανδημία Covid-19, πολλοί υπουργοί διατήρησαν τις θέσεις τους (…) Η Ελλάδα επλήγη από τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας, η οποία οδήγησε σε ραγδαία αύξηση των θανάτων το φθινόπωρο. Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι σοβαρές: για το 2020 αναμένεται μείωση του ΑΕΠ κατά 10,5%.»