Ο Νίκος Φίλης, τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζει την πρωτόγνωρη ενέργεια του Facebook να «απορρίψει» την προώθηση της ανάρτησης με τις υπογραφές των 870 πανεπιστημιακών οι οποίοι αντιτίθενται στην εγκατάσταση της ΕΛΑΣ μέσα στα πανεπιστήμια:
Η ανάρτηση του κειμένου 870 (αρχικά) πανεπιστημιακών κατά της κυβερνητικής εξαγγελίας για ίδρυση αστυνομίας στα πανεπιστήμια, προκάλεσε βίαιες αντιδράσεις διαφόρων ακροδεξιών αστέρων στα κοινωνικά δίκτυα, με ανάλογο σχολιασμό από τον όχλο. Για παράδειγμα, τη χυδαία ανάρτηση γνωστού ακροδεξιού κατά της καθηγήτριας της Παντείου Σοφίας Βιδάλη επειδή ανήκε στους υπογράφοντες, συνοδεύουν άθλια σχόλια χρηστών του facebook και θαυμαστών του «αστέρος» με την οποία την βρίζουν με προσωπικούς και σεξιστικούς χαρακτηρισμούς βγαλμένους κατευθείαν από τον υπόνομο, για οτιδήποτε μπορεί κανείς να φανταστεί. Και αφού σταθούν για λίγο στην ακαδημαϊκή της κατάρτιση (θαρρείς και είναι σε θέση να την αξιολογήσουν…) ζητώντας να απολυθεί, να σταλεί… εξορία ή να κλειστεί σε… πολιτικό αναμορφωτήριο, καταλήγουν σε μολότοφ που άμα σκάσουν στο κεφάλι της θα καταλάβει «ότι δεν είναι χάδι» κλπ.
Γίνεται πιστεύω κατανοητό το γεγονός ότι τα «social» μπορούν πολύ εύκολα να αποτελέσουν εργαλεία και φορείς διάχυσης ρατσιστικού, σεξιστικού και κοινωνικού μίσους, με τις συνέπειες κάποιες φορές (το έχουμε ζήσει…) να μην περιορίζονται σε λεκτικές επιθέσεις: παίρνει αντίθετα θάρρος ο όχλος να επιχειρήσει να ρίξει στ’ αλήθεια τη μολότοφ στο κεφάλι αυτού που θεωρεί πολιτικό αντίπαλο. Ασχέτως αν μετά, κατά παράδοση (θυμηθείτε την επίθεση στον Μπουτάρη), κρύβονται οι ακροδεξιοί δράστες ή κλαίνε μπροστά στις κάμερες, ότι «παρασύρθηκαν».
Τους χρήστες αυτούς από ό,τι φαίνεται το facebook τους έχει και τους καμαρώνει, μια ολόκληρη βδομάδα μετά την ανάρτηση των αθλιοτήτων τους. Τι συμβαίνει; Είναι αυτή η πολιτική της μητρικής εταιρείας; Επιτρέπεται στις ΗΠΑ η ανάρτηση σχολίων ρατσιστικού και σεξιστικού περιεχομένου ή καλέσματος σε βία; Δεν ισχύει ότι τέτοιες αναρτήσεις και σχόλια διαγράφονται ενώ στους χρήστες τους επιβάλλεται ποινή «σιγής» ή διαγραφής;
Ποια είναι αυτή η περίφημη εταιρία που ελέγχει τις αναρτήσεις του «ελληνικού» facebook; Πού εδρεύει, πού λογοδοτεί και πώς επικοινωνεί κανείς μαζί της; Το ΕΣΡ ελέγχει τη δεοντολογία και το σεβασμό στην ανθρώπινη προσωπικότητα, στις εκπομπές των ΜΜΕ… Ποια αρχή, ανοιχτή στο δημόσιο έλεγχο και κρίση, ελέγχει την εφαρμογή ανάλογων κανόνων στη λειτουργία ενός Μέσου με την απήχηση του facebook; Και ποια είναι η θέση της κυβέρνησης σ’ αυτό το θέμα; Μήπως βολεύεται από το ότι, όπως διαβάζω, αναρτήσεις απορρίπτονται και χρήστες «τιμωρούνται» επειδή της ασκούν πολιτική κριτική, χωρίς φυσικά τη χρήση παρόμοιας με την παραπάνω γλώσσα;
Διαβάζω σήμερα ότι το facebook εμπόδισε την προώθηση του κειμένου με τις υπογραφές πανεπιστημιακών (έχει φτάσει ήδη τις 1.018). Δεν γνωρίζω αν μπορεί να επικαλεστεί κάποιο λόγο, πάντως το κοινοποιώ εγώ. Αξίζει να το διαβάσετε.
Το Facebook με μία πρωτόγνωρη ενέργεια, στις 10 Ιανουαρίου, «απέρριψε» και εμπόδισε την προώθηση της ανάρτησης με τις υπογραφές των 870 πανεπιστημιακών οι οποίοι αντιτίθενται στην εγκατάσταση της ΕΛΑΣ μέσα στα πανεπιστήμια.
Διαβάστε την καταγγελία:
To Facebook εμποδίζει την ανάρτηση της σελίδας με τις 870 υπογραφές καθηγητών ΑΕΙ ενώ επώνυμοι ανενόχλητοι απειλούν τους πανεπιστημιακούς και τους φοιτητές «με μία σφαίρα στο κεφάλι».
Το Facebook με μία πρωτόγνωρη ενέργεια, στις 10 Ιανουαρίου, «απέρριψε» και εμπόδισε την προώθηση της ανάρτησης με τις υπογραφές των 870 πανεπιστημιακών οι οποίοι αντιτίθενται στην εγκατάσταση της ΕΛΑΣ μέσα στα πανεπιστήμια. Είχαν ήδη προηγηθεί την 1η Ιανουαρίου, αποκλεισμοί από το Facebook σελίδων καθηγητών οι οποίοι είχαν δημοσιοποιήσει το κείμενο υπογραφών. Ταυτόχρονα επέτρεψε την άγρια δικτυακή επίθεση την οποία ξεκίνησαν επώνυμα πολιτικά στελέχη εναντίον της σελίδας της πρωτοβουλίας των πανεπιστημιακών. Δύο επώνυμοι, υπερπροβεβλημένοι πολιτικοί, ξεκίνησαν ένα βίαιο υβρεολόγιο, επιτέθηκαν με χυδαιότητα σε καθηγητές μέλη της πρωτοβουλίας αφήνοντας υποννοούμενα για αντίποινα. Τους ακολούθησαν στις αναρτήσεις τους, επίσης επώνυμοι με δεκάδες βίαιες προτροπές όπως: να χρησιμοποιηθούν οι πανεπιστημιακοί ως πειραματόζωα ή να εγκατασταθεί σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας ένας αστυνομικός που θα φυτεύει μια σφαίρα στο κεφάλι σε όποιον καθηγητή ή φοιτητή το σηκώσει. Οι αναρτήσεις και τα σχόλια έγιναν με κοινοποίηση στον προσωπικό λογαριασμό της Υπουργού Παιδείας κυρίας Κεραμέως.
Στη συνέχεια, αντί να αποκλειστούν οι λογαριασμοί με τις δολοφονικές απειλές, με τις προτροπές για εξόντωση, το Facebook καθ’ υπόδειξη κάποιου ελληνικού κέντρου διαχείρισης και αξιολόγησης των αναρτήσεων, επέλεξε να κατεβάσει την σελίδα των απειλούμενων ακαδημαϊκών και όχι των απειλούντων. Αναμένουμε την πλήρη αποκάλυψη το «ελληνικού κέντρου» που συντονίζει αυτή την διπλή εκστρατεία φίμωσης των «αντιφρονούντων» στα Πανεπιστήμια με παράλληλες ευθείες απειλές για τη ζωή και την προσωπική τους ασφάλεια. Αναμένουμε απαντήσεις τόσο από τους διαχειριστές του Facebook όσο και από την Υπουργό κυρία Νίκη Κεραμέως η οποία απαθής παρακολούθησε αυτή την επίθεση εναντίον των ιδρυμάτων και των λειτουργών τους.
Ρωτάμε ευθέως την Υπουργό Παιδείας και την Κυβέρνηση: Αυτή την ασφάλεια εννοείτε ότι θα φέρετε στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα;
Κυρία Υπουργέ, το ίδιο λάθος της απαξίωσης, της συκοφάντησης, της στοχοποίησης, της βίας κατά των ΑΕΙ έχουν πράξει πολλοί προκάτοχοί σας προκειμένου να πετύχουν ένα πολιτικό σχέδιο. Έχασαν όλοι, ρωτήστε τους.