Μια πιο τολμηρή τακτική για τα δεδομένα του ακολουθεί το ΚΚΕ τους τελευταίους μήνες κάνοντας ανοίγματα που άλλοτε θα θεωρούνταν μάλλον αδιανόητα.
Ο Περισσός φαίνεται να επιχειρεί μια πιο χαλαρή προσέγγιση απέναντι στους πολιτικούς αντιπάλους στα αριστερά του πολιτικού φάσματος, ρίχνοντας όσο είναι δυνατό τα «τείχη» επικοινωνίας με άλλους χώρους, πολιτικούς, κινηματικούς, αυτοδιοικητικούς, κ.ο.κ., με τους οποίους διαπιστώνεται κοινή στάση σε επιμέρους ζητήματα. Κατά αυτό τον τρόπο δηλώνει ότι δεν έχει να φοβηθεί κάτι από την κατά περίπτωση πολιτική «σύμπραξη» με άλλους χώρους.
Στόχος η διείσδυση και η διεύρυνση της πολιτικής εμβέλειας σε αριστερά κοινά που βλέπει να υποδέχονται με θετική διάθεση ή και να επαινούν τις πρωτοβουλίες που ανέπτυξε μέσα στη διάρκεια της πανδημίας. Από την άλλη, το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικό ότι όποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται σε αυτή την κατεύθυνση δεν συνιστούν πολιτικά μέτωπα, αντιδεξιά προοδευτικά μέτωπα κ.λπ., και συνεχίζει να υπογραμμίζει τις στρατηγικές και ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μένει να διαπιστωθεί αν αυτή η τακτική, που δείχνει ότι θα έχει συνέχεια, αποδίδει και σε αύξηση της εκλογικής επιρροής.
Το κοινό κείμενο υπογραφών κατά της απαγόρευσης των συναθροίσεων τις μέρες εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου, κείμενο που διακινήθηκε με δική του πρωτοβουλία, ήταν μια θεαματική αλλαγή τακτικής, την οποία ένα ευρύ αριστερό ακροατήριο, πέραν των ορίων του κόμματος, καλωσόρισε. Στα τέλη Νοέμβρη διακινήθηκε κείμενο υπογραφών για τις λαϊκές ανάγκες μέσα στην πανδημία και τη δημόσια υγεία, το οποίο συγκέντρωσε υπογραφές και πέρα από τα μέλη του κόμματος, ενώ κατά δήλωσή της το υπέγραψε και η πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο είδαμε άρθρο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη σε ένα αμιγώς κομματικό έντυπο του ΣΥΡΙΖΑ, την εφημερίδα «Εποχή» (απηχεί κατά κανόνα τις θέσεις της εσωκομματικής μειοψηφίας), καθώς και τη συμμετοχή του βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ και γιατρού Γιώργου Λαμπρούλη σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Πανδημία και Αριστερά» με συμμετέχοντες προσκείμενους στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, μεταξύ άλλων και τον βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, και γιατρό επίσης, Νίκο Ηγουμενίδη.
Στο μεταξύ η συμβολή του ΚΚΕ στην καταδίκη της Χρυσής Αυγής – καθώς ήταν ένας από τους βασικούς κατηγόρους και συγκεκριμένα στην υπόθεση της επίθεσης χρυσαυγιτών σε μέλη του ΠΑΜΕ στο Πέραμα το 2013 – αναγνωρίστηκε από ένα και πάλι ευρύτερο αριστερό και προοδευτικό κοινό που μετέχει στο αντιφασιστικό κίνημα.
Τέλος, ο Περισσός, όπως φαίνεται πιο έντονα το τελευταίο διάστημα, παρεμβαίνει σε ζητήματα ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών (καταστολή και αστυνομική αυθαιρεσία, σεξουαλική κακοποίηση, κ.λπ.) επιχειρώντας να διευρύνει τη βεντάλια των πολιτικών του παρεμβάσεων εκεί που μέχρι πρότινος κόμματα όπως π.χ. ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσαν προνομιακό τους πεδίο.
Υποδοχή δυσαρέσκειας
Ενδεικτικά σε σχέση με τα παραπάνω, σε πρόσφατο κείμενο της Κεντρικής Επιτροπής με τον απολογισμό της περιόδου Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου σημειώνεται μεταξύ άλλων:
«(…) Ένας κόσμος προβληματίζεται πιο ριζοσπαστικά και φαίνεται ότι ψάχνει να βρει στήριγμα στο κόμμα. Αυτό φάνηκε κατά κάποιον τρόπο στις πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις για τη δίκη της Χ.Α., σε άλλες δραστηριότητες, στο κείμενο του κόμματος για το μάζεμα υπογραφών για τα λαϊκά προβλήματα, αλλά και για την άρση της απαγόρευσης της συγκέντρωσης για το Πολυτεχνείο. Επίσης, φάνηκε σε ορισμένες αρχαιρεσίες σωματείων και σε πρωτοβουλίες που ανέπτυξαν οι δυνάμεις μας στο πλαίσιο του κινήματος».
Ως προς τα ακροατήρια στα οποία μπορεί να απευθυνθεί ο Περισσός τονίζεται μεταξύ άλλων:
- «Υπάρχει ένας κόσμος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ και τώρα εκδηλώνει και δηλώνει ότι εκτιμά τις πρωτοβουλίες και τη δράση του κόμματος» κι επομένως «έχει μεγάλη σημασία η προσέγγιση αυτών των ανθρώπων».
- «Υπάρχει, επίσης, κόσμος που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛΛ και δεν βλέπει με καλό μάτι τη συναίνεση της ηγεσίας του στην κυβέρνηση, ενώ ένα συνδικαλιστικό κομμάτι διαφωνεί με τη στάση που κρατάει η ΓΣΕΕ. Δυνατότητες υπάρχουν για ορισμένες περιπτώσεις που επηρεάζονται από τον χώρο του οπορτουνισμού».
Σε ό,τι αφορά την πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών για την απαγόρευση των συναθροίσεων στον εορτασμό του Πολυτεχνείου η απόφαση της Κ.Ε. σημειώνει ότι «η κίνηση αυτή ήταν σωστή», καθώς διευκόλυνε την προσπάθεια του κόμματος «να γίνει μαζική καταδίκη της κυβερνητικής απόφασης και ουσιαστικά αχρήστευε την κυβερνητική επιχειρηματολογία περί υγειονομικών μέτρων». Σε αυτήν την πρωτοβουλία τονίζεται ότι «συντάχθηκαν άνθρωποι από όλο το πολιτικό φάσμα καθώς και με απόφασή τους ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25, ενώ αρνήθηκε να συνταχθεί το ΚΙΝΑΛΛ».
Ταυτόχρονα όμως γίνεται λόγος για στοχευμένη προσπάθεια εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και «του οπορτουνισμού» να δώσουν σε αυτήν την κίνηση άλλες διαστάσεις, προσπάθεια που «είναι καθαρό ότι δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Η όποια σύμπτωση δυνάμεων του ΚΚΕ με άλλες δυνάμεις στο κίνημα, στα σωματεία, στους συλλόγους γύρω από στόχους, αιτήματα, διεκδικήσεις και κινητοποιήσεις δεν συνιστά κανενός είδους ‘’ενιαίο μέτωπο’’», δεν αφήνει στην άκρη τη διαπάλη για τον προσανατολισμό του κινήματος. Σε άλλο σημείο καλεί σε «επαγρύπνηση στην επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ να καλλιεργήσει το έδαφος και τη συζήτηση και με αφορμή τις υπογραφές για την απαγόρευση, για σύναψη δημοκρατικών, αντιδεξιών ή προοδευτικών μετώπων απέναντι στη Ν.Δ.».
Ξεκινά ο προσυνεδριακός διάλογος
Ένα πιο καθαρό στίγμα του πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα αναμένεται να αναδειχθεί μέσα από τα προσυνεδριακά κείμενα, η δημοσιοποίηση των οποίων ξεκινά το προσεχές Σαββατοκύριακο με τη δημοσίευση στον «Ριζοσπάστη» του πρώτου από τα τρία κείμενα με θέμα: «Ο Απολογισμός και τα συμπεράσματα από τη δράση της Κεντρικής Επιτροπής και όλου του κόμματος από το 20ό στο 21ο συνέδριο. Το κόμμα ως καθοδηγητής του επαναστατικού εργατικού κινήματος, της κοινωνικής συμμαχίας στην πάλη για τον Σοσιαλισμό – Κομμουνισμό».