Τον κίνδυνο να αναγκαστεί να λάβει πρόσθετα μέτρα λιτότητος τουλάχιστον μισού δισ. ευρώ προσπαθεί να αποφύγει τώρα η κυβέρνηση. Μετά το ναυάγιο στην διαδικασία πώλησης της ΔΕΠΑ, γίνεται ορατός πια ο κίνδυνος για την ενεργοποίηση της περίφημης «ρήτρας αυτόματης διόρθωσης» για τις αποκλίσεις του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Με βάση όσα συμφωνήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2012, στη σύναψη του δεύτερου δανειακού προγράμματος για τη χώρα μας, η τρόικα απαιτεί σε κάθε απόκλιση του προγράμματος, να υπάρχει έτοιμο σχέδιο περικοπών από πρωτογενείς δαπάνες, εξαιρουμένων μισθών συντάξεων και επιδομάτων.
Η «ποινή» έχε οριστεί σε περικοπές ή εισπρακτικά μέτρα ύψους στο 50% των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις. Αν η πώληση της ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ ολοκληρωνόταν άμεσα, θα απέφερε στα κρατικά ταμεία περί το 1 δισ. ευρώ. Σε περίπτωση που παρέλθει άκαρπη για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο και η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού ή αν δεν προωθηθεί ταχύτερα, πριν τα τέλη του έτους, άλλη διαδικασία πώλησης για κάποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο του δημοσίου, θα απαιτηθούν στα τέλη του έτους μέτρα 500 δισ. και άνω.
Η Τρόικα έβαλε τον όρο αυτό για να αποφευχθούν αποκλίσεις από τους στόχους των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, επειδή συνδέονται με τη βιωσιμότητα και τη μείωση του χρέους. Για να γίνει νέος διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ θα απαιτηθούν τουλάχιστον τρεις μήνες ακόμη. Αλλά και τα έσοδα των 712 εκατ. ευρώ από την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ τελούν ακόμη υπό αίρεση. Έτσι, αν πέσουν έξω και για δεύτερο συνεχόμενο κάθε απόκλιση στα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, να έχει ως αποτέλεσμα ισόποση αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος είτε μέσω της αύξησης των εσόδων είτε μέσω μείωσης των δαπανών.
Πρόγευση των νέων μέτρων που θα απαιτηθούν, δίνουν οι δύο εκθέσεις που δημοσιοποίησαν πρόσφατα η Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Οι τροικανοί θα ζητήσουν από την κυβέρνηση πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών, νέο «ψαλίδισμα» των κοινωνικών παροχών (επιδόματα, ενισχύσεων κ.λπ.) και απολύσεις στο Δημόσιο.
Αν και εξαιρούνται οι άμεσες περικοπές μισθών και συντάξεων, στα μέτρα που θα ζητήσει η τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση εξετάζεται:
· περικοπή σε επιδόματα ή δικαιούχους για πάσης φύσεως βοηθήματα, όπως ΕΚΑΣ, επίδομα τέκνων, επιδόματα ανεργίας κ.λπ.
· νέα μείωση στα εφάπαξ, κατόπιν αναλογιστικών μελετών στα επικουρικά Ταμεία.
· «ψαλίδι» στις παροχές Υγείας, εάν δεν ελεγχθεί η κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ για την οποία «ανησυχεί» η τρόικα.
· μεγαλύτερη περικοπή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που αποδείχτηκε η «εύκολη λύση» για τις κυβερνήσεις όλα τα τελευταία χρόνια.
· νέες αυξήσεις στις τιμές των τιμολογίων της ΔΕΗ και άλλων ΔΕΚΟ, των εισιτηρίων των συγκοινωνιών.
· πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει σήμερα για τις ευπαθείς ομάδες.
Στο στόχαστρο κατά τις πληροφορίες βρίσκονται:
1) Το πρόσθετο αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 2.000 ευρώ, το οποίο ισχύει για αναπήρους, τυφλούς, νεφροπαθείς και λοιπούς πάσχοντες από βαριές ασθένειες, καθώς επίσης και για θύματα πολέμου. Το αφορολόγητο ποσό της κλίμακας προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε φορολογούμενο και για καθένα από τα πρόσωπα που συνοικούν με αυτόν ή τον βαρύνουν.
2) Οι απαλλαγές από τον φόρο εισοδήματος που ισχύουν για τις συντάξεις των θυμάτων πολέμου, τα επιδόματα των τυφλών, τους μισθούς και τις συντάξεις των αναπήρων.
3) Οι απαλλαγές από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που ισχύουν για τα επιδόματα και τις συντάξεις που καταβάλλονται στις πολύτεκνες μητέρες.
4) Η απαλλαγή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης από τον φόρο εισοδήματος. Το ΕΚΑΣ που καταβάλλεται σε εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους με βάση εισοδηματικά κριτήρια είναι αφορολόγητο.
5) Η απαλλαγή του επιδόματος ανεργίας από τον φόρο εισοδήματος.
6) Οι απαλλαγές των αναπήρων και των συνταξιούχων από τα τεκμήρια διαβίωσης.
7) Η απαλλαγή των αναπήρων από τα τεκμήρια απόκτησης αυτοκινήτων.
8) Οι απαλλαγές των ατόμων με ειδικές ανάγκες από τη φορολογία δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών.
9) Οι απαλλαγές των αναπήρων από τα τέλη κυκλοφορίας.
10) Οι απαλλαγές των αναπήρων και των τριτέκνων από τα τέλη ταξινόμησης οχημάτων.
11) Οι απαλλαγές των πολυτέκνων από τα τέλη ταξινόμησης οχημάτων.
12) Το προσαυξημένο αφορολόγητο πρώτης κατοικίας για τους αναπήρους. Η απαλλαγή της αγοράς πρώτης κατοικίας από τον φόρο μεταβίβασης ισχύει για αξία ακινήτου ως 275.000 ευρώ αντί 250.000 ευρώ, εφόσον αυτός που αποκτά την κατοικία είναι έγγαμος με αναπηρία 67% και άνω.
13) Τα προσαυξημένα αφορολόγητα όρια που ισχύουν για τριτέκνους και πολυτέκνους σε περίπτωση αγοράς πρώτης κατοικίας.
ΠΗΓΗ: protothema.gr