Συνέντευξη του Βουλευτή Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Γιάννη Δραγασάκη στην εφημερίδα «ΝΕΟΛΟΓΟΣ των Πατρών» και στον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Κογκόλη
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:
-Πως κρίνεται τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση; Εστιάζοντας στην ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, στην ελεγχόμενη είσοδο στα πανεπιστήμια και στο όριο φοίτησης…
Η κυβέρνηση με τον σχεδιασμό της δεν λύνει τα όποια προβλήματα στην Παιδεία με τρόπο βιώσιμο, αλλά θέτει τις βάσεις για την περαιτέρω όξυνσή τους. Απαιτείται συνεννόηση με όλους. Με τους φορείς πρώτα από όλα. Μου κάνει εντύπωση αυτό που βλέπω. Η κ. Κεραμέως έχει απέναντί της πρυτάνεις με ιδεολογική συνάφεια μαζί της, φοιτητές, καθηγητές, ακόμη και την αστυνομία που διατηρεί επιφυλάξεις για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ειδικότερα με την ελεγχόμενη είσοδο και την ίδρυση του σώματος της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Η κυβέρνηση δεν θα δημιουργήσει κλίμα ελευθερίας, αισιοδοξίας για την παιδεία, τα πανεπιστήμια και τη λειτουργία τους. Θα πρέπει να προχωρήσει σε επανασχεδιασμό γιατί όλο αυτό το πλαίσιο είναι ωρολογιακή βόμβα.
Το σύνταγμα ορίζει ότι τα πανεπιστήμια είναι αυτοδιοικούμενα. Στην Ευρώπη έχουν βρεθεί άλλες λύσεις, με βοήθεια από ενδογενείς δυνάμεις των ιδρυμάτων. Μόνο στην Τουρκία ισχύει ένα τέτοιο καθεστώς. Επιπροσθέτως, πίσω από τους αιώνιους φοιτητές υπάρχει μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτή που παρουσιάζει η κυβέρνηση. Δημιούργησε ιδεοληψίες και με αυτές προχωράει και διχάζει. Τα πανεπιστήμια έχουν άλλη αποστολή, εκπαιδευτική, ευαίσθητη.
-Θεωρείται πως η κυβέρνηση είναι αποτελεσματική στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και της οικονομικής στήριξης των πολιτών;
Η κατάσταση είναι σοβαρή αυτή τη στιγμή στους τομείς της υγείας και της οικονομίας, είναι δύσκολη και κρίσιμη. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να προσεγγίζεται με όρουςκομματικού ανταγωνισμού.
Εμείςδώσαμε δείγματα γραφής, όπως και ο πρόεδρός μας. Δεν διχάσαμε, δεν κάναμε στείρα κριτική χωρίς προτάσεις και οι πολίτες βγάζουν συμπεράσματα. Από τον Ιούνιο και μετά έχουμε μια κυλιόμενη αποτυχία και διάψευση όλων των στόχων και του «αισιόδοξου» προγραμματισμού της κυβέρνησης για έξοδο από τη δύσκολη κατάσταση. Σε ό,τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαψεύστηκε. Για την εξέλιξη της πανδημίας, για τη στήριξη του ΕΣΥ, των νοικοκυριών και της οικονομίας. Έτσι ζούμε μια νέα αγωνία, όπως και η Ευρώπη. Με τους ειδικούς να μιλούν για αβέβαιη κατάσταση, με τη μετάδοση να είναι έντονη, τις μεταλλάξεις να ανησυχούν και τα εμβόλια να αργούν. Δεν χρειάζονταν ωραία λόγια, αλλά ρεαλιστικά. Απαιτείται υπεύθυνη αντιμετώπιση, πρόνοια και πρόληψη. Έστω και τώρα να γίνουν κάποια πράγματα. Ειδικοί δεν είμαστε, αλλά κάποιες αποφάσεις επιδείνωσαν την κατάσταση. Το πλαίσιο της κυβέρνησης για την υγεία, τα ΜΜΜ, την οικονομία και την πρόνοια απέτυχε. Είμαστε πολύ ανήσυχοι. Δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη ότι η κυβέρνηση θα πράξει σωστά.
Επίσης, θέλω να τονίσω το εξής: Σε μια τόσο μεγάλη κρίση δεν θα έπρεπε να δημοσιεύονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων των λοιμωξιολόγων; Να διευρυνθεί η επιτροπή, να ανασχεδιασθεί η πορεία;Ο ΣΥΡΙΖΑθέλησε να βοηθήσει. Με την πρόταση για Υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, με το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, μάταια όμως.
Σε ό,τι αφορά την Ευρώπηαφέθηκε στον σχεδιασμό της και καθυστέρησαν τα εμβόλια. Μας έλεγαν ότι υπάρχει πόλεμος. Πως γίνεται να έχουμεπόλεμο και από την άλλη να μη λαμβάνονταιπολεμικάμετρά; Να αξιοποιηθούν οι διεθνείςσυμφωνίες που επιτρέπουν σε τέτοιες συνθήκες να αρθεί το καθεστώς της πατέντας, ούτως ώστε η παραγωγική δυνατότητα για το εμβόλιο να μπορεί να αξιοποιηθεί και από άλλες εταιρείες για να έρθουν πιο γρήγορα στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες.
Σε ότι αφορά στην οικονομία, η κυβέρνηση κινείται με τρία εργαλεία. Την έκθεση Πισσαρίδη, το σχέδιο ανάκαμψης και τα έκτακτα μέτρα. Η έκθεση Πισσαρίδη λειτουργεί ως επιταχυντής της καταστροφής. Δεν έχει τη λογική της στήριξης της μικρομεσαίας επιχείρησης και το πώς θα αντιστραφούν τααρνητικά φαινόμενα. Το σχέδιο ανάκαμψης αφορά μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις, δεν προβλέπει στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ενώ τα έκτακτα μέτρα κάποια στιγμή θα τελειώσουν. Άρα, δεν υπάρχει σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας και της κοινωνίας. Δεν μπορούμε να ζούμε με έκτακτα μέτρα. Χρειάζεται άμεσα ένας σχεδιασμός πραγματικής και αποτελεσματικής ανάκαμψης.
-Η επιχείρηση αντιστοίχησης των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ με τη βάση του έχει «κολλήσει» λόγω κορωνοϊού; Υπάρχει πεδίο συνεννόησης με όμορους πολιτικούς χώρους, όπως με τον ΚΙΝΑΛ; Από τι εξαρτάται αυτό;
Η πανδημία πράγματι έχει επιβραδύνει την υλοποίηση του σχεδίου μας που είναι η αντιστοίχιση της κομματικήςβάσης με τα υψηλά ποσοστά του κόμματος. Η τεχνολογία μας βοηθά να έχουμε επικοινωνία, αλλά είναι αλλιώς η διαπροσωπική επαφή. Έχουμε μια μοναδική εμπειρία, αφού είμαστε το μόνο κόμμα που έκανε ολοκληρωμένο απολογισμό, δράσεων, λαθών, προτάσεων, από το 2012 και μετά και έχει πλάνο δημιουργίας ενός μαζικού χώρου. Με στενούς δεσμούς με την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, για αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος, των θεσμών συμμετοχής και παρέμβασης των πολιτών. Με λύσεις για το σήμερα και απαντήσεις για το αύριο. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα δημοσιοποιηθούν οι βασικές αρχές του προγράμματός μας, που περιέχει εμβληματικές αλλαγές. Ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο είναι η αξιοπιστία. Αυτά που θα πούμε ως αντιπολίτευση να μπορούν να υλοποιηθούν όταν θα είμαστε ξανά κυβέρνηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στην κοινωνία και προτείνει τις λύσεις του. Υπάρχει αντικειμενική ανάγκη επαναπροσδιορισμού της θέσης όλων απέναντι στα μεγάλα προβλήματα του τόπου. Έτσι θα φανεί εάν υπάρχει περιθώριοσύγκλισης με προοδευτικές δυνάμεις και όχι με όρους επεμβάσεων στο εσωτερικό των άλλων κομμάτων. Ο προοδευτικόςχώρος μπορεί να δώσει προοπτική στη χώρα, καθώς πιστεύω ότι υπάρχει χώρος συνεννόησης σε μια σειρά ζητήματα όπως είναι η λειτουργία της δημοκρατίας, η μείωση των ανισοτήτωνκαι ο δίκαιος ψηφιακόςμετασχηματισμός.
-Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι και η ενδυνάμωσή του στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Τι απαντάτε στον κ. Βορίδη σχετικά με την «μπαχαλοποίηση των συμβουλίων λόγω απλής αναλογικής»;
Όταν είσαι μεγάλο κόμμα πρέπει να εκφραστείς προνομιακά και στην αυτοδιοίκηση. Είναι ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ να αξιοποιήσει τις εμπειρίες του και να εφαρμόσει μια νέα προσέγγιση για την τοπική αυτοδιοίκηση με στόχο να αυξηθεί ο ρόλος της τοποκεντρικής ανάπτυξης.
Η κυβέρνηση της ΝΔ άλλαξε τον «Φιλόδημο» χωρίς να δημιουργεί πόρους. Στην ουσία κατήργησε το πρόγραμμα. Σε ότι αφορά την απλή αναλογική όποιος διαπιστώνει πρόβλημα στην κυβερνησιμότητα, συζητά και προβαίνει σε αλλαγές αν χρειαστεί. Εδώ μιλάμε για μια επίθεση στην αρχή της ισοτιμίας της ψήφου που εντάσσεται σε ένα γενικότερο μοντέλο αυταρχικής διακυβέρνησης, το οποίο το ζούμε σχεδόν παντού.