Τώρα συντονισμός για εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, ξεκινώντας από τα ειδικά σχολεία και το προσωπικό των υπολοίπων σχολικών μονάδων που έχουν υποκείμενο νόσημα, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Νίκος Φίλης στον ΑΝΤ1 για την τακτική εμβολιασμού ενστόλων:
Ένα πρωί στα τέλη Ιανουαρίου, μου είχε τηλεφωνήσει γιατρός, προσωπικός φίλος, παθολόγος σε μεγάλο νοσοκομείο της περιφέρειας, να με ενημερώσει θυμωμένος ότι μόνο την προηγούμενη μέρα είχαν εμβολιαστεί 35+ αστυνομικοί, νέα παιδιά οι περισσότεροι, ο μέσος όρος ηλικίας στα 30 έτη το πολύ, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, με τη δικαιολογία «μην πάει χαμένο το εμβόλιο από ραντεβού που δεν ήρθαν». Ήταν η οδηγία που είχαν πάρει από τη διοίκηση, μαζί με καθημερινή λίστα αστυνομικών με τηλέφωνο επικοινωνίας. Κι αυτό, μου είπε ο γιατρός, χωρίς να έχουν εμβολιαστεί στη συγκεκριμένη πόλη ακόμα (τότε) ούτε καν οι οδοντίατροι, που αντιμετωπίζουν πολύ υψηλό κίνδυνο λόγω της φύσης της εργασίας τους.
Προ ολίγου σήμερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή του Γ. Παπαδάκη, άκουσα με έκπληξη τον κ. Κακλαμάνη να φέρνει μόνος του το θέμα στη συζήτηση, λέγοντας «όταν κάποιος δεν πηγαίνει στο ραντεβού του, τηλεφωνούν οι γιατροί στη ΓΑΔΑ να στείλει δυο αστυνομικούς, γιατί αυτούς… τους βρίσκεις εύκολα»!
Υποθέτω δεν βρίσκεις εύκολα τους ανθρώπους με υποκείμενο νόσημα! Δεν βρίσκεις εύκολα, ας πούμε, ασθενείς με διαβήτη, μέσα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση! Δεν βρίσκεις εύκολα άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο! Δεν βρίσκεις εύκολα εκπαιδευτικούς, που τα σχολεία τους βρίσκονται διάσπαρτα στην Αττική (και σ’ όλη την Ελλάδα), άρα ένα κοντά σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο!
Κάποιος από την Επιτροπή Ειδικών θα πρέπει να ενημερώσει το κοινό: υπάρχει οδηγία, οι δόσεις των ραντεβού που ακυρώνονται να πηγαίνουν κατά προτεραιότητα σε αστυνομικούς και άλλους ένστολους; Δεν νομίζω ότι περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες της Επιτροπής, αφέθηκε όμως να εννοηθεί ασαφώς από τον κ. Κακλαμάνη, οπότε πρέπει να διευκρινιστεί, για να μην βαρύνει τους επιστήμονες.
Το υπουργείο Υγείας όμως το ρωτώ ευθέως: ποιο ποσοστό αστυνομικών ή λιμενικών έχει εμβολιαστεί ως σήμερα με τη μέθοδο «μην πάει χαμένο…» και ποιο ποσοστό -για παράδειγμα- εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε ειδικά σχολεία, ανοιχτά όλο αυτό τον καιρό; Μήπως το δεύτερο κινείται κοντά στο… 0%; Δεν θα έπρεπε αυτοί οι εκπαιδευτικοί να καλούνται κατά προτεραιότητα στα ακυρωμένα ραντεβού; Ή έστω επίσης κατά προτεραιότητα;
Τώρα συντονισμός για εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, ξεκινώντας από τα ειδικά σχολεία και το προσωπικό των υπολοίπων σχολικών μονάδων που έχουν υποκείμενο νόσημα, ανεξαρτήτως ηλικίας.