«Έχουμε μια μεγάλη αύξηση του δημόσιου χρέους και πρέπει να δώσουμε σε αυτό ευρωπαϊκές απαντήσεις», επεσήμανε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Δ. Παπαδημούλης στην Διακοινοβουλευτική Συνεδρίαση της Επιτροπής ECON στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Διακοινοβουλευτική Συνεδρίαση της Επιτροπής ECON στο Ευρωκοινοβούλιο και στη συζήτηση με θέμα «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο– Ανθεκτικότητα και ανάκαμψη από την κρίση COVID-19: οικονομικές και δημοσιονομικές προτεραιότητες για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις»..
Την Κομισιόν εκπροσώπησε ο Επίτροπος για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι, την Προεδρία του Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλικής Βουλής Λουίς Καπούλας Σάντος, ενώ στη συζήτηση συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Εurogroup Πασκάλ Ντόναχιου.
Στην παρέμβασή του, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:
«Το πιο επείγον ερώτημα που έχουμε μπροστά μας, είναι το πώς θα μπορέσουμε να έχουμε ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας μετά το τέλος της πανδημίας και με ισχυρή κοινωνική διάσταση. Όλοι οι ομιλητές, από όλους τους θεσμούς – και τους ευρωπαϊκους και του ΔΝΤ, μας τόνισαν ότι η πανδημία θα οξύνει επικίνδυνα και θα μεγαλώσει τις ανισότητες. Άρα χρειαζόμαστε, όσο διαρκεί η ρήτρα διαφυγής, να ολοκληρώσουμε τις αλλαγές των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, έτσι ώστε να γίνει ένα Σύμφωνο Βιώσιμης ανάπτυξης και σύγκλισης, που δεν θα εμποδίσει την ανάκαμψη.
Γιατί έχουμε μια μεγάλη αύξηση του δημόσιου χρέους και πρέπει να δώσουμε σε αυτό ευρωπαϊκές απαντήσεις, όπως δώσαμε με την έκδοση κοινού χρέους και όπως δώσαμε και με τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να αναζητήσουμε έξυπνες, ρεαλιστικές αλλαγές. Και στο Σύμφωνο Σταθερότητας – παρατείνοντας τη ρήτρα αναστολής του και για το 2022, χωρίς “ναι μεν αλλά”. Και να αναζητήσουμε μια ευρωπαϊκή λύση ελάφρυνσης του χρέους για να μη βρεθούμε μπροστά σε μια νέα κρίση χρέους που θα απειλήσει τη συνοχή της Ευρωζώνης.
Ευχαριστώ πολύ»
Στον Δημ. Παπαδημούλη απάντησαν μεταξύ άλλων, οι Π. Τζεντιλόνι και Π. Ντόναχιου, ως εξής:
Πάολο Τζεντιλόνι: «Είναι σαφές, και από τις αρχικές μας εισήγήσεις, ότι θα πρέπει να υποστηρίξουμε τις οικονομίες για όσο καιρό χρειαστεί. Θα λάβουμε αποφάσεις για το χρονικό διάστημα, τις επόμενες εβδομάδες και αργότερα μέσα στην άνοιξη. Αλλά ο γενικός μας στόχος είναι να υποστηριχθούν οι οικονομίες μας όσο καιρό χρειαστεί (…) Σημαντικός παράγοντας είναι με ποιον τρόπο οι δημοσιονομικοί κανόνες θα ενθαρρύνουν και θα ενδυναμώσουν τις επενδυτικές μας ικανότητες. Θα πρέπει να καλύψουν την ανάγκη να υπάρξει μια ρεαλιστική και ουσιαστική αλλαγή στη δομή του χρέους τα επόμενα χρόνια».
Πασκάλ Ντόναχιου: «Ο κος ΠΙμένοφ και ο κος Παπαδημούλης εξέφρασαν τις απόψεις τους για τους δημοσιονομικούς κανόνες. Αυτή είναι μια διαδικασία της οποίας ηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι πολύ σημαντικό ότι ο Επίτροπος Τζεντιλόνι θα εστιάσει πολύ σε αυτά τα ζητήματα. Είναι πολύ σημαντική η εμπειρία του, η εμπειρογνωμοσύνη του, καθώς θα βοηθήσει να συντονιστεί αυτή η συζήτηση την οποία ζητάτε πολλοί από εσάς σήμερα».