Με τους Όλγα Κεφαλογιάννη, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Κωνσταντίνο Μπογδάνο και Μπάμπη Παπαδημητρίου να ζητούν δημοσίως την παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού, πολλούς περισσότερους να πνέουν τα μένεα σχετικά με την υπόθεση Λιγνάδη και τους δημοσκόπους να ενημερώνουν το Μέγαρο Μαξίμου πως όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα προκαλούν αρνητικό αντίκτυπο στον σκληρό πυρήνα των συντηρητικών ψηφοφόρων, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται για πρώτη φορά στους 19 μήνες διακυβέρνησης να παρακολουθεί τις εξελίξεις και όχι να τις δημιουργεί.
Όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τον ψυχισμό και τον βίο του τέως καλλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου (και περιλαμβάνονται στο ένταλμα σύλληψης και στο κατηγορητήριο) φαίνεται πως κλονίζουν την σχέση της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού με το μετριοπαθές τμήμα του κεντροδεξιού φάσματος αλλά ακόμα και με τους οπαδούς της alt -right. Εάν εστιάσει κανείς στα πρόσωπα που αντέδρασαν δημοσίως από την Κ.Ο της Ν.Δ αντιλαμβάνεται την διεισδυτικότητα των εικόνων και των αποκαλύψεων.
Το σοβαρότερο, ωστόσο, όπως επισημαίνουν αναλυτές στο libre, είναι το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκλωβίστηκε σχετικά με την κραυγαλέα (αντικειμενική) πολιτική ευθύνη της Λίνας Μενδώνη και εμφανίζεται ως αδύναμος πρωθυπουργός, μη μπορώντας να ασκήσει την ισχύ του προφανούς δικαιώματός του να αντικαθιστά έναν υπουργό που έχει προκαλέσει το δημόσιο αίσθημα. Δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος παρέπεμπαν στην περίπτωση της παραίτησης (για λόγους ευθιξίας αλλά και αντικειμενική ευθύνη λόγω θέσεως) του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου, το 2012, λόγω της ληστείας που σημειώθηκε στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας! “Ο Γερουλάνος είχε το σθένος να υποβάλλει παραίτηση για κάτι για το οποίο προφανώς δεν μπορούσε να κάνει σπουδαία πράγματα με τις οικονομικές δυνατότητες της εποχής. Η Μενδώνη πέφτει από λάθος σε λάθος, συλλαμβάνεται ανακόλουθη και την εκθέτουν ακόμα και υπουργοί και δεν κάνει το προφανές: να παραιτηθεί”, έλεγε στο libre κορυφαίος υπουργός εκτός του “κλίματος” του Μεγάρου Μαξίμου. Η διευκρίνιση γίνεται διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να παράσχει στήριξη στην υπουργό Πολιτισμού, παρότι δυο στενοί συνεργάτες του, οι κ. Άρης Σκέρτσος και Γιώργος Γεραπετρίτης, εξέθεσαν ευθέως την κ. Μενδώνη.
Η ακολουθία των αντιφάσεων
Ο πρώτος δήλωσε στον Σκάϊ πως αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της καταγγελίας του Νίκου Σ. στο 20/20mag.gr (6/2) ζητήθηκε η παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη αλλά αρχικώς “δεν εισφέρθηκε αυτοβούλως”. Η δήλωση είναι αποκαλυπτική: Υπουργείο και Μαξίμου αξιολόγησαν, δηλαδή, ως πολύ σοβαρή την (“ημιεπώνυμη”)καταγγελία για τον “βίο και την πολιτεία” του Δημήτρη Λιγνάδη και ζητήθηκε η παραίτησή του.
Ο δεύτερος, όχι μόνο επιβεβαίωσε τον πρώτο αλλά τόνισε πως η κ. Μενδώνη ζήτησε την παραίτηση Λιγνάδη αλλά δεν ανακοινώθηκε κάτι “για να μην τον ρίξουμε στα σκυλιά”!
Αμφοτέρους, όμως, τους είχε διαψεύσει η ίδια η υπουργός Πολιτισμού όταν στις 8/2 (κι αφού ο κ. Λιγνάδης είχε ήδη παραιτηθεί) δήλωνε στο πρωϊνό του Mega πως δεν ζήτησε εκείνη την παραίτηση! Άλλωστε, επί περίπου 15 ημέρες η υπουργός Πολιτισμού, υπό την επικοινωνιακή καθοδήγηση της Άννας Παναγιωταρέα, δήλωνε πως δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες, παρά μόνο ανυπόστατες φήμες, και κατηγορούσε για σκοπιμότητα εκείνους που τις έκαναν.
Γεραπετρίτης και Σκέρτσος, όμως, εξέθεσαν ουσιαστικά ακόμα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε κατηγορηματικά πως η παραίτηση Λιγνάδη έγινε για “προσωπικούς λόγους” (έγινε από τον ίδιο και δεν ζητήθηκε…), πλέκοντας, μάλιστα, το εγκώμιο του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, τον οποίο, όμως, η υπουργός Πολιτισμού αποκάλεσε –δυο ημέρες μετά τις δηλώσεις Ταραντίλη– “επικίνδυνο άνθρωπο” που “εξαπάτησε” την ίδια και τον πρωθυπουργό! Πρόκειται για μια εντυπωσιακή ανακολουθία, ένα επικοινωνιακό βατερλό και, αναμφίβολα, μια αλυσίδα θέσεων, κάποιες από τις οποίες δεν μπορεί παρά να είναι ψευδείς.
Παρόλα αυτά, με προσωπική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η κ. Μενδώνη παραμένει στη θέση της και χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη (που κινητοποιήθηκε για να μην βρεθεί σε δύσκολη θέση ο κ. Ταραντίλης που είχε δηλώσει ακριβώς τα αντίθετα).
Με αιχμή τον…Βαξεβάνη ο πρωθυπουργός στη Βουλή
Πολλοί επισημαίνουν πως είναι θέμα χρόνου η κ. Μενδώνη να αναγκαστεί να παραιτηθεί, η επικοινωνιακή και πολιτική ζημιά για την κυβέρνηση έχει ωστόσο συμβεί και η αυριανή μάχη στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών θα βρεί τον πρωθυπουργό αντιμέτωπο με σύσσωμη την αντιπολίτευση. Για τον πρωθυπουργό απομένει μόνο μία διέξοδος και ήδη το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης τον προετοιμάζει σχετικά. Κι αυτή έχει το όνομα του γνωστού εκδότη και δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη! Ο τελευταίος, όπως λένε στο επιτελείο του Μαξίμου (και αυτό θα υποστηρίξει πιθανότατα ο πρωθυπουργός στη Βουλή), με μία “προσβλητική ανάρτηση έκανε το σοβαρό λάθος να ταυτίσει τη Ν.Δ με την παιδεραστία” και αμέσως μετά λογαριασμοί στα social media δημιούργησαν το hashtag #ΝΔ_παιδεραστες.
Ο πρωθυπουργός θα ταυτίσει αύριο στη Βουλή τον Κ. Βαξεβάνη με τον Αλέξη Τσίπρα και τον επίσημο ΣΥΡΙΖΑ και θα επιχειρήσει να συσπειρώσει τους βουλευτές του σε μία επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την “ποιότητα του δημοσίου λόγου”, παραθέτοντας στοιχεία και αποδείξεις για τη δράση τέτοιων λογαριασμών ειδικά στο twitter. Η προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τον σκληρό πολιτικό πυρήνα της υπόθεσης Λιγνάδη είναι σαφής και αυτό προκαλεί προβληματισμό στην Κουμουνδούρου που καλείται από την κυβέρνηση να διαχωρίσει τη θέση της από έναν δημοσιογράφο που δρα αυτοβούλως αλλά εμφανίζεται ως αιχμή του δόρατος του σκληρού αντι-μητσοτακικού πυρήνα που υπάρχει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι πληροφορίες του libre φέρουν τον Αλέξη Τσίπρα να κινείται σε πολύ σκληρούς τόνους αλλά θεσμικά, και να αποκαλύπτει το πααρσκήνιο της επιχείρησης συγκάλυψης της υπόθεσης Λιγνάδη από την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να πιστεύει πως η πρακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση που αρχικά συνοψίζονταν στο «δεν υπάρχει θέμα» και στην συνέχεια ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου παραιτήθηκε «για προσωπικούς λόγους» αντικειμενικά προσμετρά υπέρ της υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη. Όπως επισημαίνεται άλλωστε και σε ανακοίνωση του κόμματος ο κατηγορούμενος για βιασμό, Δημήτρης Λιγνάδης κέρδισε 15 ημέρες «ώστε να προετοιμαστεί με την ησυχία του και να εξαφανίσει τυχόν επιβαρυντικά στοιχεία για τον ίδιον ή και ενδεχόμενο κύκλωμα με άλλα πρόσωπα».
Στο ζήτημα της αργοπορίας αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος λέγοντας πως «οι ευθύνες που προκύπτουν δεν αφορούν στη γνωριμία του πρωθυπουργού ή της κας Μενδώνη με τον κ. Λιγνάδη, αλλά στην προσπάθειά τους να συγκαλύψουν την υπόθεση», επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς η αλαζονεία της εξουσίας του κ. Μητσοτάκη τον έκανε να πιστεύει ότι θα αποσιωπηθεί και αυτή η υπόθεση».
Στο πλαίσιο αυτό, από το Μέγαρο Μαξίμου δόθηκε εντολή στην γραμματεία της Κ.Ο να ενημερωθούν οι βουλευτές για τον σχεδιασμό και για οργανωμένη επίθεση κατά των …”τρολ” του ΣΥΡΙΖΑ και τον Κώστα Βαξεβάνη. Από την άλλη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ίσως παραθέσει εκείνα τα προσβλητικά δημοσιεύματα εναντίον, του, όπως το μοντάζ του in.gr που τον εμφανίζει …αγκαλιά με τον τέως καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Το όνομα του γνωστού ηθοποιού και πρώην υφυπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Παύλου Χαϊκάλη είναι, επίσης, βέβαιο πως θα ακουστεί αρκετές φορές στη συζήτηση της Βουλής.
Στο στόχαστρο τα social media
Ωστόσο, οι τελευταίες παρεμβάσεις του δικηγόρου του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Αλέξη Κούγια ήταν εξόχως αποκαλυπτικές για την υπερασπιστική τακτική αλλά και για κάποιες πιθανές “συνάφειες”. Ο γνωστός δικηγόρος εμφανίζεται αποφασισμένος -εφόσον λάβει το “πράσινο φως” του εντολέα του– να προχωρήσει σε μπαράζ αγωγών κατά μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων γιατί, όπως ισχυρίζεται, κατάργησαν το “τεκμήριο αθωότητας” του πελάτη του, ενώ επιθυμεί να στραφεί ακόμα και κατά της κ. Μενδώνη για την αναφορά σε “επικίνδυνο άνθρωπο”.
Αυτή η τακτική που δημιουργεί ένα κλίμα για τον ρόλο των μίντια αλλά και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης διευκολύνει, πιθανώς, την κυβέρνηση να προχωρήσει σε θεσμικό πλαίσιο για τα social media, κάτι, ωστόσο, που θα προκαλέσει μείζονες αντιδράσεις για μεθόδους παρόμοιες με αυτές που δοκίμασε ο Ερντογάν, ο Ορμπάν, ακόμα και ο Τραμπ.
Ενδιαφέρον έχει εξάλλου και η τακτική Κούγια περί “πολιτικής πλεκτάνης” σχετικά με την υπόθεση Λιγνάδη, κάτι το οποίο δεν αποκλείεται να συνάδει και με μια παρασκηνιακή προσπάθεια να υποτιμηθεί το θέμα. Προσωρας κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν έχει υιοθετήσει την άποψη αυτή, πλην ίσως μιας ανάρτησης του Άδωνη Γεωργιάδη στο twitter “Μηδένα προ του τέλους μακάριζε”, η οποία ενδεχομένως να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση…